Sidste chance: Søg støtte til innovationsprojekter inden 1. april
HURTIGT OVERBLIK:
INNOVATION
- SMV’er kan søge op til 230.000 kr. i Innovationskraft 2025 til projekter inden for fødevarer og bioressourcer.
- Projektet skal involvere mindst to partnere og bidrage med løsninger inden for et eller flere af klyngens 4 pejlemærker.
- Ansøgningsfristen er 1. april 2025

Danske virksomheder er fyldt med gode idéer, og nu kan de få ekstra skub til at blive til virkelighed gennem Innovationskraft-programmet, som er støttet af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (Foto: iStock).
Ansøgningsfristen for Innovationskraft 2025 nærmer sig. Hvis din virksomhed ønsker at udvikle nye løsninger gennem samarbejde, er det nu, du skal søge. Den 1. april kl. 12.00 er sidste chance for at søge støtte til innovationssamarbejdsprojekter for denne gang.
Puljen er åben for små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der ønsker at samarbejde med andre virksomheder (alternativt også vidensinstitutioner) om at udvikle nye produkter, processer eller løsninger.
Astrid Pryds Hansen, der er programansvarlig for Innovationssamarbejderne 2025 i Food & Bio Cluster Denmark, opfordrer virksomheder til at sende en ansøgning afsted inden 1. april:
"Vi har allerede modtaget mange spændende ansøgninger fra innovative virksomheder, men vi vil gerne have endnu flere med og favne flere af områderne i klyngen som bioressourcer, plantebaserede produkter, emballage og biodiversitet! Hvis din virksomhed har en god idé og har lyst til at samarbejde med fx en anden virksomhed for at komme videre i udviklingen, så søg nu," opfordrer Astrid, som samtidig pointerer, at finansieringen aldrig har været bedre, da projekter i denne omgang af Innovationskraft kan få 70 procents støtte.
Vigtige krav:
- Projekterne skal involvere mindst to partnere, hvor hovedansøgeren er en SMV.
- Der gives op til 230.000 kr. i totalbudget (heraf 70 % støtte).
- Projekterne skal bidrage med løsninger inden for et eller flere af Food & Bio Cluster Denmarks 4 strategiske pejlemærker og bidrage til at nedbringe klimaaftrykket
- Samarbejde virksomheder imellem prioriteres højest.
Skal din virksomhed nå at være med? Søg senest den 1. april kl. 12.00.
FAKTA OM PROJEKTET //
- Innovationskraft er et klyngeprogram, der sigter mod at styrke virksomheders produktivitet og konkurrenceevne gennem samarbejde om innovation og overførsel af viden mellem virksomheder og videninstitutioner, herunder godkendte teknologiske serviceinstitutter (GTSer), samt andre aktører inden for de relevante erhvervs- og teknologiområder.
- I første halvår af 2025 gennemføres aktiviteterne under en overgangsbevilling, der skal lede frem mod den nye programperiode, der starter 1. juli 2025.
- Klyngeprogrammet Innovationskraft finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
EKSEMPLER
FRA TIDLIGERE ANSØGERE //
%2fFoto+IK.019.png&width=640&format=webp)
%2fFoto+IK.020.png&width=640&format=webp)
Cloud-baseret løsning til solid state-fermentering
Dette projekt sigter mod at udvikle en cloud-baseret løsning til SSF, der muliggør mere effektiv overvågning, fjernstyring og optimering af fermenteringsprocessen.
%2fERST+Plant-based+egg.png&width=640&format=webp)
Plantebaseret alternativ til røræg
En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt.
%2fBeyond+Brewing.png&width=640&format=webp)
Sojafri umami sauce baseret på restprodukt fra ølbrygning
Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer.
%2fcaviar.png&width=640&format=webp)
Udvikling af et plantebaseret alternativ til kaviar
Konventionel kaviar kommer primært fra størfisken, men den er i mange år blevet udsat for overfiskning i en sådan grad, at den i dag er en af de mest truede arter på kloden.
%2fkasakadeudnyttelse.png&width=640&format=webp)
Upcycling af sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien til præcisionsfermentering af animalske proteiner
Erstatning af kød og mejeriprodukter med alternative proteiner er et effektivt værktøj til bekæmpelse af klimakrisen. Plantebaserede proteiner er et godt og billigt alternativ, men har ofte smags-, ernærings- og funktionelle mangler.
%2fCool+Penguin.jpg&width=640&format=webp)
Cool Penguin – en madplatform mod madspild
Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med.
%2fERST80+Algeplast.png&width=640&format=webp)
Udvikling af algebaseret plastik
Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne.
%2fDesign+uden+navn+(15).png&width=640&format=webp)
Analyseløsning til produktionsoptimering af fødevarer i pulverform
I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af
%2fDesign+uden+navn+(17).png&width=640&format=webp)
Grøn omstilling af Kombucha
Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj
%2fErst21.png&width=640&format=webp)
Selvkørende robot til diagnostik af afgrøder
Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker.
%2fErst26+D%c3%98VE.png&width=640&format=webp)
Udvikling af en dansk økologisk vegansk emulgator
I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter.
%2fErst34.png&width=640&format=webp)
Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost
Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen.
%2fDesign+uden+navn.png&width=640&format=webp)
AI-drevet energioptimering i landbrug- og fødevarevirksomheder
Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder.
%2fiStock-1159588668.jpg&width=640&format=webp)
Cellemedie til kultiveret kød baseret på restprodukt fra ølproduktion
Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet.
%2fiStock-1452940463.jpg&width=640&format=webp)
Digitalt design af bioindustrielle processer
Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse.

Optimeret ressourceudnyttelse af brød- og kagespild
En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale.

Jagten på den rette smag til vegansk og bæredygtig cheddar
Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur.
%2fHavredrik.jpg&width=640&format=webp)
Bæredygtig havredriksproduktion med innovativ udvikling af restprodukt
Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer.

Fra øllets spildprodukt til sunde fødevarer
Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken.
%2fDigitalisering-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Hvor god en forretning er det at investere i digitale løsninger?
Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi
%2fAebler-sortering-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Bedre kvalitetskontrol og sortering med Snapshot Hyperspektral billedteknologi
Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de
%2fHesteboenner-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Hestebønner til lokal og bæredygtig fødevareproduktion
Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh.
%2fPrototype-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
%2fNeetles.png&width=640&format=webp)
Brændenælde - fra ukrudt til fødevare
Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.
%2fFermentation-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Bacillus til innovative smagsingredienser
I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens.
%2fMicalgProt.png&width=640&format=webp)
Micalg Prot - Grøn protein til hvid ost
Målet med projektet er at identificere potentielle mikroalge arter og -stammer godkendt af European Food Safety Authority (EFSA)
%2fFlydende-oekogroed-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Flydende økologisk gødning baseret på plantebiomasse
Projektets overordnede formål er at belyse mulighederne for at anvende græsproteinanlæg i vinterhalvåret
%2fEfterafgroeder-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Efterafgrøder til biogas
Projektet er et demonstrationsprojekt og har til formål at demonstrere rationel og rentabel dyrkning, høst
%2fReduktion-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner
På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver,
%2fLactoYeast-940x520.jpg&width=640&format=webp)
LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder
Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder.
%2fDyrevelfAerd-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Forbedret dyrevelfærd
Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark.
%2fFisk-940x520-kopier.jpg&width=640&format=webp)
Zeolit kan rense vand fra produktion af fisk i lukkede systemer
Fiskeopdræt forventes at blive en stadig vigtigere leverandør af sunde fødevarer.
%2fAusumgaard-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Udnyttelse af restfraktioner fra grønne proteiner kan booste biogasproduktionen
Der er store forventninger til en dansk produktion af protein fra grønne afgrøder som f.eks. græs.
%2fStriber-mark-940x520.jpg&width=640&format=webp)
StripCroppingAI - Fremtidens biodiverse stribedyrkning faciliteret af robotter og IoTer
I et nyt samarbejdsprojekt afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder.
%2fmelorm.png&width=640&format=webp)
InsektReaktor
Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt).
%2fHamp-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Udvikling af biobaserede bindere til hampekompositter i 2D og 3D forme
I et nyt samarbejdsprojekt skal der udvikles et koncept for møbler fremstillet af genanvendte materialer, der er ikke skal transporteres over store afstande.
%2fGrannaalelAeder-940x520.jpg&width=640&format=webp)
Grannåle-læder
Der er et stærkt stigende ønske om at udvikle bæredygtige og veganske materialer til erstatning for konventionelt læder
%2fPexels-Tom-Fisk-940x520oxk.jpg&width=640&format=webp)
Søsalat til ingredienser og fødevarer
Søsalat (Ulva lactucca) er en tangtype, som udmærker sig ved at være hurtigtvoksende og let tilgængelig i Danmark
%2ffloedeboller_940x520px.png&width=640&format=webp)
New and innovative foam kiss
The Organic Crave Company udvikler og tilbyder innovative snacks, som er økologiske og med et lavt sukkerindhold.
%2fLutein_940x520px.png&width=640&format=webp)
Optimering og bioraffinering af lutein fra mikroalger
Der har de seneste år været en global clean-label bevægelse i gang blandt forbrugerne
%2fhavvandifiskeindustrien.png&width=640&format=webp)
Havvand i fiskeindustrien
Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand,
%2fbygkorn_460x254px.jpg&width=640&format=webp)
FerMa – fermentering af grønmalt til ressourcebesparende drikkevareproduktion
Bygmalt er en af de mest brugte ingredienser i fermenterede drikkevarer og bliver primært anvendt i øl og spiritus.
%2ffiskefraskaer_460x254px.jpg&width=640&format=webp)
%2fbeef_460x254px.png&width=640&format=webp)
Kultiveret kød-alternative materialer som base i hybridprodukter
I dette feasibility/proof of principle-projekt arbejdes der med at isolere satellitceller fra kvæg og undersøge, hvor godt de sætter sig fast på udvalgte protein- eller kulhydratkilder.
%2fmikroalgerNaeringsrigeprodukter%c3%86ldre.png&width=640&format=webp)
Fra mikroagler til velsmagende næringsrige produkter til ældresegmentet
Med brugen af et innovativt mikroalgeprotein suppleret med planteprotein i to unikke drikkeprodukter testes det, hvordan planteproteiner kan indarbejdes som primær proteinkilder i fødevarer uden, at det går ud over smag og tekstur.
%2fRapsmark_unsplash_940x520px.jpg&width=640&format=webp)
Fra rapskage til proteinrig fødevareingrediens
Rapskage, som er en af de største sidestrømme fra den nordeuropæiske landbrugssektor, kan indeholde op til 50% protein og er en oplagt ny proteinkilde.
%2fplantebaseret+cleanlabel.png&width=640&format=webp)
Plantebaserede clean-label proteiner til at øge overrun i 100% plantebaseret is-creme
Efterspørgslen på bæredygtig plantebaseret is vokser kraftigt, men manglende teknologi til at skabe overrun gør isen kompakt og dyrere end traditionel is, og det hæmmer udbredelsen.
%2fimprovedFunctionality+pea+protein.png&width=640&format=webp)
Improved functionality and sustainability of textured pea protein
Brannatura og Crispy Food samarbejder om dette projekt, hvor de vil omdanne et biprodukt fra Crispy Foods produktion
%2fMask_beer.png&width=640&format=webp)
Mask: Øllets værdifulde rest
Mask er en fødevareegnet sidestrøm fra ølproduktion. Upcycling af denne ressource fra et foderprodukt til en fødevareingrediens
%2fOptimalKlimaplantning.png&width=640&format=webp)
Optimal Klimaplantning
Skovbruget er et af de erhverv, der møder stigende krav til dokumentation for CO2-gevinster
KONTAKT //
Astrid Pryds Hansen


AKTUELT //

Oplev cirkulære løsninger og mød virksomhederne bag
Hvordan ser fremtidens cirkulære værdikæder ud – og hvordan kommer du selv i gang? Kom forbi Closing Loops stand på LOOP Forum den 29. og 30. april i Lokomotivværkstedet i København, og bliv inspireret af virksomheder, der er i fuld gang.

Indkaldelse af projektforslag til innovationssamarbejder i Biosolutions Zealand III
Biosolutions Zealand efterlyser projektidéer til innovationssamarbejder inden 15. maj forud for Erhvervsfyrtårnets ansøgning om en tredje programfase.

Hvor bør ”plantebøffen” placeres i supermarkedet?
En ny undersøgelse udarbejdet i EU projektet LIKE-A-PRO, giver indsigt i, hvordan plantebaserede kødalternativer bliver præsenteret og solgt i detailhandlen i Italien. Men hvordan ser billedet ud i Danmark?
