Hvor bør ”plantebøffen” placeres i supermarkedet?

HURTIGT OVERBLIK:

ALTERNATIVE PROTEINER
  • Plantebaserede kødalternativer sælges ofte separat, med færre tilbud og højere priser, hvilket begrænser appel.

  • Lidl Danmark integrerer plantebaserede kødalternativer med kød, matcher priser og laver kampagner for øget synlighed.

  • Lidl vil øge salget af plantebaserede produkter med 20 % inden 2030.

Bør plantebaserede kødalternetiver placeres i en sektion for sig, eller hører de hjemme side om side med det konventionelle kød? Dette og meget mere dykker en ny undersøgelse ned i ift. det Italienske marked. I denne artikel tage vi et kig på resultaterne og sammenholder dem med praksis i Danmark.  (Foto: iStock)

En ny undersøgelse udarbejdet i EU projektet LIKE-A-PRO, giver indsigt i, hvordan plantebaserede kødalternativer bliver præsenteret og solgt i detailhandlen i Italien. Her bliver produkterne ofte placeret separat, modtager færre salgsfremmende tiltag og er prissat højere end konventionelt kød. Dette kan begrænse produkternes bredere appel til forbrugerne. Men hvordan ser billedet ud i Danmark?

For at få et dansk perspektiv har vi i Food & Bio Cluster Denmark allieret os med Rikke Ramm Eberlein, Corporate Affairs, Team leader CSR i Lidl Danmark. 

Lidl Danmark har de seneste år haft et øget fokus på plantebaserede alternativer og har implementeret en række strategier for at øge forbrugernes interesse og tilgængeligheden af disse produkter.

Eksempelvis har dagligvarekæden et særligt fokus på løbende at udvide sortimentet med bl.a. deres egen Vemondo-serie af vegetariske og veganske produkter. Dette har medført, at Lidl Danmark i dag har over 100 vegetariske og veganske alternativer i deres produktsortiment.

Men først tilbage til undersøgelsens resultater.

 

 

Undersøgelsen peger på tre centrale udfordringer for plantebaserede kødalternativer

Undersøgelsen som er offentliggjort i International Journal of Retail & Distribution Management og som er finansieret af EU-projektet LIKE-A-PRO, peger på tre centrale udfordringer, der kan begrænse den bredere appel af plantebaserede kødalternativer til forbrugerne.
 

Placering i butikken

Undersøgelsen viser, at plantebaserede kødalternativer ofte placeres i separate vegetariske eller plantebaserede afdelinger frem for sammen med konventionelle kødprodukter. Denne placering kan forstærke opfattelsen af, at produkterne er nicheprægede, hvilket potentielt begrænser deres tiltrækningskraft hos flexitarer og nysgerrige købere.
 

Lavere grad af salgsfremmende tiltag

De plantebaserede alternativer får generelt færre kampagner og tilbud sammenlignet med konventionelt kød. Dette betyder, at forbrugerne sjældnere bliver eksponeret for dem, hvilket kan påvirke deres villighed til at prøve nye produkter.
 

Højere priser

Plantebaserede kødalternativer er ofte dyrere end deres animalske modstykker, hvilket kan afskrække prisfølsomme forbrugere. Undersøgelsen foreslår, at detailhandlen kan fremme salget ved at introducere konkurrencedygtige prisstrategier og mere aggressive rabatkampagner.

 

Lidl Danmarks tilgang til plantebaserede alternativer

Ifølge Rikke Ramm Eberlein, har Lidl Danmark i flere år taget ansvar for at fremme bevidst ernæring og har sat ambitiøse mål for plantebaserede fødevarer.

Foto: Rikke Ramm Eberlein, Corporate Affairs, Team leader CSR i Lidl Danmark. 

"Helt konkret har vi et mål om at øge salget af plantebaserede fødevarer med 20 % inden 2030 sammenlignet med 2023. Dette sker som led i en bredere strategi, hvor vi arbejder hen imod at tilpasse vores produktsortiment til Planetary Health Diet inden 2050. For at styrke vores engagement i dagsordenen yderligere har vi indgået et internationalt partnerskab med WWF​," fortæller Rikke Ramm Eberlein.
 

Integrering med animalske produkter

Modsat den italienske praksis placerer Lidl Danmark plantebaserede alternativer ved siden af de animalske produkter. Dette sker blandt andet på baggrund af opfordringer fra Dansk Vegetarisk Forening og forskning fra CBS. Lidl Danmark tester desuden løbende alternative placeringer i udvalgte testbutikker for at optimere salget.
 

Kampagner og prismatching

For at reducere prisen som en barriere gennemfører Lidl Danmark regelmæssige kampagner på plantebaserede proteiner. Blandt de seneste initiativer er Valget er dit-kampagnen, hvor Lidl prismatchede de plantebaserede produkter med deres animalske modstykker.
 

Kontinuerlig eksponering

Lidl Danmark investerer i flere markedsføringsinitiativer, herunder Veganuary, Lidl i dialog og Vores ansvar - dit valg. Disse kampagner skal øge forbrugernes bevidsthed og motivation for at vælge plantebaserede alternativer.
 

Etablering af forpligtende fællesskab

Med etablering og finansiering af Bælgfrugtspartnerskabet har Lidl gjort et stort stykke arbejde for at udbrede kendskabet til bælgfrugter og opfordring til samarbejde på tværs. Partnerskabet er et forpligtende fællesskab på tværs af fødevarevirksomheder, foreninger, uddannelser, kommuner, producenter og vidensinstitutioner. Alle arbejder sammen om at løfte danskernes indtag af bælgfrugter og forme en grønnere madkultur, der gavner både klimaet og folkesundheden.


Arbejdet stopper ikke her

Vi er i gang med flere længerevarende undersøgelser i samarbejde med CBS, hvor vi forventer at få et større  indblik i kundernes reaktioner på de forskellige tiltag, vi har haft med henblik på at fremme efterspørgslen på plantebaserede kødalternativer,” siger Rikke Ramm Eberlein og tilføjer:

”Siden 2022 har vi beregnet og analyseret et såkaldt ’proteinsplit’, som måler andelen af plantebaserede proteinkilder sammenlignet med animalske proteinkilder i vores produktsortiment. Fra og med 2025 vil vi offentliggøre vores proteinsplit årligt for at skabe større gennemsigtighed.”

Projektet bag undersøgelsen

Bag den nylig offentliggjorte undersøgelse, Retail practices for plant-based meat alternatives in Italy, står EU-projektet LIKE-A-PRO, som Food & Bio Cluster Denmark deltager i.

Formålet med projektet, er at gøre alternative proteiner mere tilgængelige og attraktive for den brede befolkning. Projektet fokuserer på forbrugerinvolvering, produktudvikling, aktørsamarbejde og lovgivning. I alt 16 nye produkter fra bl.a. raps, ærter og melorme udvikles via 11 living labs i EU.

Food & Bio Cluster Denmark bidrager med dansk forbrugerinddragelse, stakeholderarbejde og kommunikationsledelse.

KONTAKT //

Britt Sandvad

Senior Innovation Manager

AKTUELT //

Oplev cirkulære løsninger og mød virksomhederne bag

Oplev cirkulære løsninger og mød virksomhederne bag

Hvordan ser fremtidens cirkulære værdikæder ud – og hvordan kommer du selv i gang? Kom forbi Closing Loops stand på LOOP Forum den 29. og 30. april i Lokomotivværkstedet i København, og bliv inspireret af virksomheder, der er i fuld gang.

Nyhedsbrev

Appetit
på mere viden?

Vi serverer dugfriske trends og historier om fødevarer og bioressourcer - direkte i indbakken.