PowerFish
Projektet PowerFish vil afprøve innovativ teknologi til processering af fiskefraskær med henblik på at opnå ny og bedre udnyttelse af de forskellige fraktioner af fiskefraskær, herunder den del der tidligere blev afsat som minkfoder.
%2ffiskefraskaer_460x254px.jpg&width=640&format=webp)
De sidste fraktioner af fraskær fra fisk er i dag ikke anvendelige til højværdiprodukter som pet-food eller fødevarer, pga. indhold af blod og/eller fedt, der misfarver og/eller ødelægger strukturen. Det er målet at afsøge, hvilke forbehandlinger, evt. blot sorteringer, der skal til for, at en væsentlig del af de fraktioner, der i dag bruges til fiskemel, kan processeres i PowerHeater til et struktureret produkt. Processen er en kombineret hurtig opvarmning og presning af råvaren. Med råvarer af kød- og planteprotein producer PowerHeatreren i dag produkter med en karakter som kogt, pillet kyllingekød eller fastere, formede udskæringer, som kan minde om teksturerede proteiner.
Projektets slutmål vil være at have opnået tilstrækkelig viden og erfaring til at kunne udføre en beregning af de økonomiske gevinster, som fiskeindustrien kan opnå ved at anvende nye teknologier til processering af fiskefraskær. Projektet har karakter af proof-of-principle, og det forventes, at projektets resultater vil danne grundlag for et større projektsamarbejde efter PowerFish.
Fiskefraskær udgør en betydelig mængde (40%) af den samlede mængde landet fisk. Forventningen er, at mindst halvdelen kan udnyttes til fødevarer eller pet-food. Det vil skabe betydelige økonomiske gevinster og er en klart bedre anvendelse af en værdifuld ressource. De dele af fiskefraskær, der er potentiale i, blev indtil slut 2020 afsat til minkfoder, men bliver nu afsat primært til fiskemelsproduktion.
Finansieret af
Projektet ”PowerFish” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Partnere i projektet
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem de tre virksomheder Source Technology, Insula og Reduced samt Teknologisk Institut.
Anni Simonsen
Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.
Sådan samarbejder vi også om innovation
Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.