Værdikædesamarbejde - Closing Loops

Fra bryggeri til bagværk: Upcycling af frisk mask til brødproduktion

Hvert år producerer danske bryggerier 117.000 tons mask – en næringsrig reststrøm fra ølproduktionen, som ofte ender som foder eller går til spilde. Men hvad hvis masken i stedet blev upcyclet til en smagfuld og aromatisk ingrediens i brød og bagværk? Det er netop idéen bag et nyt værdikædesamarbejde mellem en ’sidestrøms-brobygger’, et bryggeri og et bageri, der sammen skaber mere værdi af denne oversete ressource.

Frisk mask fra bryggeriet bliver til ny værdi i bageriet. I projektet upcycles cirka 3 tons mask til brød og bagværk – en konkret indsats der mindsker madspild og reducerer behovet for nye råvarer.

Sikker håndtering af mask i større skala

Projektets formål er at anvende frisk mask direkte i bagværk uden forarbejdning. Mask indeholder bl.a. aktive enzymer, kostfibre og proteiner, hvilket gør den særligt velegnet som ingrediens i bagværk.
 
Ved at etablere en effektiv indsamlings- og leveringsproces mellem bryggeriet og bageriet kan projektet sikre en stabil og fødevaresikker håndtering af mask i større skala.

Mask bliver en fast del af brødhylderne

Projektet bygger på et eksisterende samarbejde, hvor de tre deltagere - Sidestream, bryggeriet Flying Couch og bageriet Flere Fugle - gennem test har identificeret de mest velegnede masktyper til brødproduktion.

Planen er at udvikle effektive metoder til at håndtere den friske mask, så kunderne i Flere Fugles fire bagerier fremover kan finde ”mask-bagværket” som en fast del af sortimentet.

Dernæst er fokus på at skalere løsningen, så man kan udvikle flere opskrifter, og endnu mere mask kan finde vej til bagværket – og dermed reducere sidestrømmene fra bryggeriet.

Projektet bidrager konkret ved at upcycle ca. 3 tons frisk mask til bagværk, hvilket reducerer madspild i bryggeribranchen og mindsker behovet for traditionelle ingredienser i brødproduktionen.

 

Projekttitel:

CØ111 Bryggeriaffald til bagværk

Finansieret af:

Værdikædesamarbejdet er igangsat af Closing Loops og er medfinansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 

Deltagere i projektet:

  • Sidestream
  • Flying Couch
  • Fovl ApS
Kasper Juhl Klausen

Kasper Juhl Klausen

Innovation Manager
Closing Loops

Sammen om cirkulære løsninger

Closing Loops er et tæt fællesskab for små og mellemstore danske virksomheder, som sammen med dygtige eksperter finder konkrete cirkulære løsninger i værdikæderne.

Closing Loops medfinansieres af den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Operatørerne bag er Food & Bio Cluster Denmark, Teknologisk Institut, Lifestyle & Design Cluster, WE BUILD DENMARK, Clean, Erhvervshus Sjælland, Erhvervshus Hovedstaden, Erhvervshus Midtjylland, Erhvervshus Nordjylland og Erhvervshus Sydjylland.