Innovationssamarbejde (Innovationskraft 2025)

Fishsafe

Mange fiskeprodukter, især friske, har en kort holdbarhed og risiko for kontaminering af patogener som Listeria. I dette projekt undersøges brugen af levende godartede bakteriekulturer til at inhibere væksten af fordærvende og patogene mikroorganismer i fiskeprodukter, hvilket kan forlænge holdbarheden og øge fødevaresikkerheden.

Foto: Fiskeprodukters holdbarhed og fødevaresikkerhed udfordres af uønsket bakterievækst. Behandling med levende kulturer kan være en løsning. (Foto: iStock).

Udfordringer i fiskeprodukter

Mange fiskeprodukter, især de friske, har en kort holdbarhed og bør opbevares ved superkøling (-2 til +2 °C) for at forlænge deres holdbarhed. Fordærv af fisk fremstår oftest grundet mikrobiel vækst, og skaber uønsket duft og smag, og i værste tilfælde, kan være sygdomsfremkaldende.

I praksis fører suboptimal hygiejne og opbevaringsforhold ofte til hurtigt fordærv i detailleddet og hos forbrugerne. Derudover udgør især vækst af Listeria i fiskeprodukter en særlig helbredsmæssig risiko. 

I dette projekt samarbejder BioCulture Nordic ApS, Erhvervsakademi Aarhus og Danish Seafood Association om at teste levende kulturer i fiskeprodukter med henblik på at forbedre både holdbarhed og fødevaresikkerhed.

Levende kulturer som løsning

BioCulture Nordic har tidligere demonstreret, at deres levende kulturer kan beskytte mod patogener og fordærvelsesbakterier i spiseklare salater. Tidlige forsøgsdata viser desuden effektiv Listeria-kontrol samt en markant reduktion af uønsket duft (kraftig fiskelugt) i friske, koldrøgede og gravad fisk ved brug af levende kulturer som konservering.

Målet er at udvikle en løsning, der forlænger holdbarheden og øger fødevaresikkerheden, hvilket kan reducere madspild og optimere udnyttelsen af fisk som bioressource.

Projekttitel:

Fishsafe

Finansieret af:

Innovationssamarbejdet er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark og gennemføres med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Partnere i projektet:

  • BioCulture Nordic ApS (projektejer)
  • Erhvervsakademi Aarhus
  • Danish Seafood Association
Astrid Pryds Hansen

Astrid Pryds Hansen

Innovation Manager

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Søg midler