LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder

Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder.

Gærproduktet kan fremstilles ved en opkoncentrering og tørring af fermenteringssuppen, hvor permeat – et restprodukt fra mejeriindustrien – er omdannet til gær i en fermentering.

Gær indeholder protein, fedt- og vandopløselige vitaminer, mineraler, mannan-oligosaccharider (mos) og beta-glukaner, der virker sundhedsfremmende for smågrise, og har desuden en god aminosyresammensætning, med en forventet høj fordøjelighed.

Formålet er at undersøge

  • i hvilken grad gærproduktet baseret på permeat indeholder disse sundhedsfremmende stoffer 
  • i indledende rotteforsøg at undersøge virkningen af stofferne.

Dette er vigtigt for en indledende vurdering af gærproduktets kommercielle værdi, der har stor betydning for rentabiliteten i at omdanne permeat til gærprodukt.

Yderligere er formålet at udvikle processen efter fermentering – downstream processing – så gæren fremstillet ved fermentering bliver til et tørt gærprodukt, der kan anvendes som fodertilskud til smågrise. 

Finansieret af

Projektet LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder” er igangsat af
Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Partnere i projektet

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, LactoLink og R2 Agro

Jan Lund

Jan Lund

Senior Innovation Manager

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Sådan samarbejder vi også om innovation

Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.