Forbedret dyrevelfærd

Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark. Gennem test, udvælgelse og implementering af de rigtige værktøjer forventer vi at opnå forbedringer på 4 centrale områder:

Dyrevelfærd - gennem monitorering og øget viden om stressfremkaldende faktorer øges fiskenes trivsel og dermed generelle velfærd. 

Klima – ved at producere lokalt reduceres belastningen på CO2 og fossile brændstoffer ved et lavere ressourceforbrug og mindre transport fra producent til forbruger. 

Produktion – ved at reduceredødelighed under produktion og øge værdien på slutproduktet som følge af færre fisk med snudesår, halebid og andre fysiske skader (forårsaget af stress og deraf øget aggressivadfærd) øges produktivitet og produktion, som i RAS-anlæg er begrænset af fysiske rammer og problemet med at opskalere i produktionsprocessen. 

Økonomi – øget indtjening og dermed potentiale til at øge investeringer blandt danske opdrættere. 

Udover den direkte og snarlige effekt hos projektets produktionspartnertjener projektet til inspiration og demonstration af teknologiens potentiale for andre virksomheder inden for fiskeopdræt. Arrangementer med vidensdeling af projektets resultater rækker ud over fiskeopdræt, med et udbredt ønske om at bidrage til øget innovation og udvikling af en mere bæredygtig og rentabel dataunderstøttet produktion af fødevarer generelt. En del af den teknologiske og metodemæssige indsigt, der opnås i projektet, vurderes at være overførbar til en bred kreds af virksomheder og erhverv. 

Finansieret af

Projektet ”Forbedret dyrevelfærd” er igangsat af
Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Partnere i projektet

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Alexandra Instituttet A/S, JW-Teknik og Aquapri Denmark A/S.  

Jan Lund

Jan Lund

Senior Innovation Manager

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Sådan samarbejder vi også om innovation

Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.

Fishsafe

Fishsafe

Mange fiskeprodukter har en kort holdbarhed og risiko for kontaminering af patogener. I dette projekt undersøges brugen af levende godartede bakteriekulturer, der kan hæmme væksten af patogener og dermed forlænge holdbarheden og øge fødevaresikkerheden.

Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre

Upcycling af overskudsbrød og koldvalset havre

Brød er en af de store madspildssyndere, og detailhandlen og industribagere smider hver dag uanseelige mængder ud. Et nyt værdikædesamarbejde i Closing Loops vil indsamle og omdanne denne reststrøm til værdifulde ingredienser og bruge dem i nye fødevarer.

Development of Raman microtiter plate reader

Development of Raman microtiter plate reader

Real-time quantification of metabolites is crucial for optimizing bioproduction. Current methods are slow and lack specificity. This project aims to develop a high-throughput Raman-based microtiter plate reader for faster and more precise monitoring.

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.