Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
Ændringerne skal ske ved at køre husdyrgødningen gennem et anlæg bestående af tromlefortykker og et filter af bl.a. stenuld, som producerer en mindre og tørstofrig fraktion, der indeholder det meste af gyllens gaspotentiale. Derved mindskes transportbehovet og landbrugets indtjeningsmuligheder forbedres i kraft af effektiv energiudnyttelse og højere gødningsværdi.
På sigt kan der også være muligheder for anvendelse af løsningen i akvakulturproduktion.
Finansieret af
Projektet ”Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Partnere i projektet
Jan Lund
Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.
Sådan samarbejder vi også om innovation
Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.
Fodergær - En biosolution i landbruget
Bekymring over medicinforbrug i svineproduktionen øger interessen for biosolutions. Dette projekt undersøger et fodergær fra mejerisidestrømme, der kan forbedre dyrevelfærd og bæredygtighed.
Fra affald til engangskopper – og dernæst til næring
Transformation af spildmateriale fra kaffeindustrien, kaffegrums, til 100% naturligt komposterbare engangskaffekopper.
Cirkulært retursystem for genpåfyldelige glasflasker
Projektets overordnede mål er at skabe et bæredygtigt og effektivt system til genbrug af glasflasker
Converting Shell Waste into Valuable Biomaterials
Every year, shellfish waste poses a significant environmental challenge. This innovation project aims to upcycle this waste into valuable, bio-based materials that can be used in agriculture, packaging, clothing and biomedicine..
Monitorering og analyse af afgasning fra fermenteringsprocesser
Ny sensorteknologi og AI-drevet analyse af afgasningen kan afsløre vigtig viden undervejs i fermenteringsprocesser. På den måde kan proceskontrollen optimeres, og omkostningerne til måleudstyr og monitorering reduceres.
Procesoptimering og livscyklusanalyse af plantebaserede alternativer til dyrkning af cellebaseret kød
Kød fremstillet i en beholder i stedet for på bondegården? Fremtiden er cellulær, og vi ser hele tiden nye metoder til at udvikle den animalske produktion gennem såkaldte ’cellebaserede fødevarer’. I dette projekt vil en dansk producent forbedre
Fra affaldsmateriale fra fødevareproduktion til konstruktion af nye møbelkomponenter
Kan man sidde i maden? I dette projekt vil partnerne demonstrere, hvordan restfraktioner fra fødevareindustrien som fx kaffeaffald, mask fra ølproduktion og andre sidestrømme kan recirkuleres til nye kompositter og komponenter inden for møbelbranchen.
Sukkerroebaseret nanocellulose til forstærkning af bioplast
Stigende bekymringer over både ressourceforbruget og miljøpåvirkningen af fossilt plast får flere til at kigge i retning af bioplast. Som materialeforstærkning arbejdes der i dette projekt med at tilføje nanocellulose fra sukkerroer til polymereren.
Grønne proteiner: Tang og bælgfrugter som smagsgivere
De grønne proteiner er vigtige brikker i at reducere forbruget af animalske proteiner. Her kan bælgfrugter i kombination med den eftertragtede umami-smag fra tang åbne for nye muligheder.
Fra problemer i havet til nyttige produkter i fødevareproduktionen
For store mængder næringsstoffer i danske farvande kan føre til algevækst og iltsvind. Men hvad nu hvis man 'høster' næringsstofferne og konverterer dem til bæredygtige fødevarer og organiske gødningsprodukter? Det er omdrejningspunktet i dette værdikædes
Pyrolyse af biomasse fra landbruget
Pyrolyse har potentiale til at halvere landbrugets klimaaftryk. Men et relativt stort fugtindhold i biomasserne er en stor udfordring for at gøre pyrolyse rentabel, og det ønsker partnerne i dette projekt at gøre noget ved. Det sker gennem fortørring.
Plantebaseret alternativ til røræg
En plantebaseret diæt er et afgørende skridt mod en bæredygtig brødfødning af den voksende verdensbefolkning. Der er dog også udfordringer hvis traditionelt røræg skal erstattes af et plantebaseret produkt.
Sojafri umami sauce baseret på restprodukt fra ølbrygning
Mæskningsprocessen, som finder sted under ølbrygning, efterlader et restprodukt med et uudnyttet potentiale. Sidestrømmen er næringsrig med et højt indhold af proteiner og fibre, og partnerne ønsker er at finde anvendelse i en plantebaseret smagsfremmer.
Udvikling af et plantebaseret alternativ til kaviar
Konventionel kaviar kommer primært fra størfisken, men den er i mange år blevet udsat for overfiskning i en sådan grad, at den i dag er en af de mest truede arter på kloden.
Upcycling af sidestrømme fra landbrugs- og fødevareindustrien til præcisionsfermentering af animalske proteiner
Erstatning af kød og mejeriprodukter med alternative proteiner er et effektivt værktøj til bekæmpelse af klimakrisen. Plantebaserede proteiner er et godt og billigt alternativ, men har ofte smags-, ernærings- og funktionelle mangler.
Cool Penguin – en madplatform mod madspild
Fødevaredistribution involverer ofte et lager som et mellemled mellem leverandøren og kunden. Selvom lageret kan lette logistikken for de involverede parter, svækker det samtidig friskheden af produkterne. Dette ønsker projektets partnere at gøre op med.
Udvikling af algebaseret plastik
Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne.
Spiselige svampe dyrket på restprodukt fra bryggeriindustrien
Er det muligt at udvikle et vækstmedie til svampe baseret på det overskydende kornprodukt fra ølbrygningsindustrien?
Antioxidanter udvundet fra hampeblade
Der er en stigende efterspørgsel efter naturlige antioxidanter i fødevareindustrien, fordi de kan forlænge holdbarheden af produkter. Samtidig er de med til at bidrage med en lang række sundhedsmæssige fordele hos forbrugeren.
Upcycling og udnyttelse af sidestrømme fra kornformaling
Når korn formales, opstår der et restprodukt i form af klid. Klid er et yderst proteinrigt produkt med stor næringsværdi, der ofte går til spilde. Dermed ender klid som en overset global ressource, der har et stort potentiale for udnyttelse.
Upcycling af emulgatorer og stabilisatorer fra brugt kaffegrums
Der forbruges årligt omkring 9 milliarder kilo kaffe på verdensplan, hvorfor kaffegrums udgør en stor uudnyttet ressource. Dette ønsker projektet at gøre op med.
Automatisk løgskræller med revolutionerende ny teknologi
Spiseløg udgør den næststørste grøntsagsproduktion i Europa. I dette projekt udvikles en fuldautomatisk løgskræller med indbygget AI, visions- og robotteknologi, hvor løg skrælles uden vand og med et minimum spild.
Analyseløsning til produktionsoptimering af fødevarer i pulverform
I de senere år har der været en omstilling i fødevareindustrien fra produkter på væskeform til pulver, da pulverprodukter både har øget holdbarhed og lavere transportomkostninger. Dette projekt vil derfor udvikle en ny analyseløsning til produktionen af
Grøn omstilling af Kombucha
Kombucha er blevet en yderst populær drik i store dele af verden. De levende bakterier i drikken gør, at drikken i dag skal opbevares og transporteres på køl. Den kolde kølekæde er dog den største CO2-udleder i supply changen for København Kombucha. Proj
Selvkørende robot til diagnostik af afgrøder
Dette projekt vil kombinere kunstig intelligens, robot- og kamerateknologi for at øge effektiviteten i landbruget. Projektet vil udvikle en fuldautomatisk robot, der kan hjælpe med at analysere afgrøder på marker.
Udvikling af en dansk økologisk vegansk emulgator
I dag findes der meget få emulgatorer som er både økologiske og veganske. Men det er på tide at gøre op med dette. Projektet vil derfor udvikle en ny vegansk emulgator, baseret på kogevandet fra bælgfrugter.
Lokal, økologisk og klimavenlig hybrid-ost
Hvor skal man starte, hvis man ønsker at nedbringe CO2-aftrykket i mejeriindustrien? Projektet har til formål at udvikle en ny bæredygtig ost baseret på mejeriprodukter og planteingredienser med det formål, at reducere CO2-udledningen i produktionen.
AI-drevet energioptimering i landbrug- og fødevarevirksomheder
Fluktuerende elpriser er en stor udfordring, og i dette projekt ønsker man at udvikle et unikt og fuldautomatisk system, som kan optimere og regulere elforbruget hos fødevarevirksomheder.
Cellemedie til kultiveret kød baseret på restprodukt fra ølproduktion
Før kultiveret kød kan konkurrere med konventionelt kød på både pris og bæredygtighed, kræver det et billigt, plantebaseret og bæredygtigt cellemedie til produktionen. Dette projekt arbejder med at upcycle restprodukter fra ølproduktioner til formålet.
Digitalt design af bioindustrielle processer
Plantestoffer i naturen kan være dyre at udvinde. Men med præcisionsfermentering vil dansk virksomhed finde en ny måde at producere værdifuldt stof, der normalt udvindes fra en kinesisk plante, og som anvendes i rottebekæmpelse.
Optimeret ressourceudnyttelse af brød- og kagespild
En stor mængde daggamle brød- og kagerester går i dag til spilde. Men sådan behøver det ikke at være. For resterne har et stort anvendelsespotentiale.
Jagten på den rette smag til vegansk og bæredygtig cheddar
Dette projekt vil skabe et plantebaseret alternativ til cheddarost, som har både den rette smag og tekstur.
Bæredygtig havredriksproduktion med innovativ udvikling af restprodukt
Ved produktion af havredrik er der en stor mængde restprodukt, som i dag anvendes i foder eller biogas. Restproduktet kan potentielt omdannes til nye fødevarer.
Fra øllets spildprodukt til sunde fødevarer
Mask fra ølproduktion kan omdannes til en næringsfuld fødevareingrediens, der kan anvendes i bæredygtige produkter. I dette projekt testes en metode til tørfraktionering af masken.
Hvor god en forretning er det at investere i digitale løsninger?
Den teknologiske udvikling inden for fx sensorer og low-power komponenter gør det i dag muligt for producenter at dosere vandressourcer langt mere præcist og reducere både spild, omkostninger og miljøaftryk. Potentialerne er store og løsningerne nødvendi
Bedre kvalitetskontrol og sortering med Snapshot Hyperspektral billedteknologi
Et billede siger mere end tusinde ord. Også rent teknologisk inden for fødevare- og biovidenskaben eller i præcisionslandbruget, hvor billedteknologier kan bruges til hurtigt og effektivt at måle og opsamle data, uden det kræver direkte behandling af de
Hestebønner til lokal og bæredygtig fødevareproduktion
Virksomhederne Plheese og Foodture ønsker at udvikle og producere plantebaseret ”ost” og tempeh.
Prototyping og test af gyllefiltreringsløsning
Formålet med projektet er at reducere klima-og miljøbelastningen forbundet med fødevareproduktion gennem ændringer af tørstofandel, sammensætning og koncentration af næringsstoffer i husdyrgødning, som udnyttes til biogas og gødning.
Brændenælde - fra ukrudt til fødevare
Projektet vil undersøge brændenælde som potentiel ny afgrøde i dansk landbrug. Dyrkning af brændenælde, som er en velkendt ukrudtsplante, vil være et indspark med nytænkning i udviklingen af vores fødevareproduktion.
Bacillus til innovative smagsingredienser
I dette projekt ønsker vi at kombinere viden fra to forskergrupper på DTU Food, råvarerne fra KMC og Thise samt produktudviklingsviden fra Tempty Foods. Formålet er at udvikle en ny bæredygtig og naturlig smagsingrediens.
Micalg Prot - Grøn protein til hvid ost
Målet med projektet er at identificere potentielle mikroalge arter og -stammer godkendt af European Food Safety Authority (EFSA)
Flydende økologisk gødning baseret på plantebiomasse
Projektets overordnede formål er at belyse mulighederne for at anvende græsproteinanlæg i vinterhalvåret
Efterafgrøder til biogas
Projektet er et demonstrationsprojekt og har til formål at demonstrere rationel og rentabel dyrkning, høst
Reduktion af anti-nutrielle stoffer i hestebønner
På trods af de enorme ernæringsmæssige og miljømæssige fordele som hestebønnedyrkning giver,
LactoYeast – fra restprodukt til værdifuldt foder
Det overordnede formål er at udføre de indledende analyser, der skal danne grundlag for anvendelse af et nyt gærprodukt som tilsætning til smågrisefoder.
Forbedret dyrevelfærd
Projektets overordnede mål er at høste konkrete erfaringer med potentialet ved brug af dataopsamling og digitale værktøjer til optimering af fiskeproduktion i RAS-anlæg i Danmark.
Zeolit kan rense vand fra produktion af fisk i lukkede systemer
Fiskeopdræt forventes at blive en stadig vigtigere leverandør af sunde fødevarer.
Udnyttelse af restfraktioner fra grønne proteiner kan booste biogasproduktionen
Der er store forventninger til en dansk produktion af protein fra grønne afgrøder som f.eks. græs.
StripCroppingAI - Fremtidens biodiverse stribedyrkning faciliteret af robotter og IoTer
I et nyt samarbejdsprojekt afprøves et dyrkningssystem, hvor marken opdeles i smalle striber med forskellige afgrøder, herunder både enårige og flerårige afgrøder.
InsektReaktor
Projektet fokuserer på udvikling og proof-of-principle af en InsektReaktor - et lukket klimastyret vækstkammer for insekter (melorm i dette projekt).
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.