Innovationssamarbejde (Innovationskraft 2023-2024)

Udvikling af algebaseret plastik

Algebaseret plastik er et muligt alternativ til konventionel plastik. Dette er baseret på polymer fra alger, som gøres til plastisk bl.a. ved brug af vand. Udfordringen opstår, fordi vandet skal fjernes inden materialet kan bruges til 3D-print og sprøjtestøbning, og især den sidste procentdel er svær at fjerne.

Formålet med dette projekt er at optimere tørringsprocessen af algeplastmaterialet for at skabe et højkvalitetsprodukt, som ikke revner eller deformeres under processen. Projektets partnere, Dansk AlgePlast og Teknologisk institut vil samtidig minimere omkostninger og miljøbelastning, for på sigt at gøre det muligt at opskalere produktionen. 

Først observeres algeplastmaterialet under forskellige kontrollerede temperatur- og fugtighedsforhold og derefter afprøves tre nyudviklede og skalerbare tørringsmetoder. Endelig bliver det tørrede algeplast testet for at bestemme dets sprødhed, styrke, temperaturtolerance og vejrbestandighed. 

En grønnere plastindustri

Ved at omdanne alger til en miljøvenlig bioplast bidrager projektet til en effektiv udnyttelse af bioressourcer. Løbende beregnes vandforbrug, energiforbrug, arbejdstid og omkostninger ved tørringsprocesserne, som bruges til at identificere den mest miljøvenlige og økonomisk forsvarlige tørringsproces.

Finansieret af

Projektet ”ERST80 Algeplast” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark og medfinansieret af den Europæiske Union og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Partnere i projektet

Louise Krogh Johnson

Louise Krogh Johnson

Senior Innovation Manager

Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?

Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.

Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.

Sådan samarbejder vi også om innovation

Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.