Havvand i fiskeindustrien
Der bruges meget store mængder ferskvand i fiskeindustrien. Hvis man i stedet kan anvende havvand, mikrobiologisk kontrolleret, kan man forventeligt spare udgifter til det etablerede ferskvandssystem, have adgang til en principielt ubegrænset ressource, men mest interessant undgå værditab i produktionen, som sker ved anvendelse af ferskvand til rensning, optøning og køling.
%2fhavvandifiskeindustrien.png&width=640&format=webp)
Fiskeindustriens forskellige landbaserede led anvender store mængder ferskvand til rensning, rengøring, optøning og køling. Ferskvand er en begrænset ressource, som både har økonomiske omkostninger for industrien og miljømæssige omkostninger. Anvendelse af havvand i de forskellige grene af fiskeforarbejdningsindustrien er ikke afprøvet, og det er til gengæld en ubegrænset ressource.
Kontakt med ferskvand belaster fiskens kvalitet, skindet affarves, der kan forekomme vægttab og tab af spisekvalitet og konsistens. Vi vil i dette projekt afprøve anvendelsen af saltvand, i form af havvand, i de forskellige led i fiskehåndtering og forarbejdning. Der vil blive gennemført sammenlignende forsøg for at dokumentere havvandets positive effekt på fiskens kvalitet. Desuden testes og dokumenteres metoder til opbevaring af krebsdyr i havvand.
På Hirtshals havn findes en unik mulighed for at fremføre rent havvand til forarbejdningsindustrierne, idet der allerede ligger rørledning til Nordsøen Oceanarium. Vandet hentes fra boring nedgravet i havbunden øst for havnen og er analyseret til at være af en mikrobiologisk og partikelfri kvalitet, der kan anvendes ved fødevareproduktion. Havvandet er allerede fremført til virksomhederne Vikingmar og Fiskernes Fiskesortering. Praktiske løsninger for videre distribution af vandet og problematikker omkring bortskaffelse af procesvandet skal desuden løses i dette projektforløb.
Finansieret af
Projektet ”Havvand i fiskeindustrien” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Partnere i projektet
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Nordsøen Forskerpark, BinOcean, Fiskernes Fiskesortering, VikingMar og Qfish.
Anni Simonsen



Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.
Sådan samarbejder vi også om innovation
Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.