Kultiveret kød – alternative materialer som base i hybridprodukter
Bæredygtig fødevareproduktion med reduceret klimaaftryk er det altdominerende fokus i både den primære fødevareproduktion og i fødevareindustrien. Måltider er i mange tilfælde bundet op på et kødbaseret element, som bidrager med protein og fedt, men traditionel kødproduktion trækker store veksler på landmasse, vandforbrug og CO2-aftryk. En del af de elementære næringsstoffer kunne i fremtiden komme fra kultiveret kød, som vil kræve langt mindre areal og vand og bidrage med mindre CO2.
%2fbeef_460x254px.png&width=640&format=webp)
For at producere kultiveret kød isolerer vi først muskelstamceller (satellitceller) fra dyret. Disse stamceller skal have en passende overflade at sætte sig fast på for at kunne formere sig, da de ikke kan formeres i suspension. I musklen hæfter cellerne på membranstrukturer, men når vi har isoleret satellitcellerne, kan vi eksperimentere med at lade dem sætte sig fast på andre overflader og dermed danne hybridprodukter af plantestillads med animalske celler.
I dette feasibility/proof of principle-projekt vil vi isolere satellitceller fra kvæg og undersøge, hvor godt de sætter sig fast på de protein- eller kulhydratkilder, vi får leveret af de industrier, der er med i projektet.
Det er målet at vise, at cellerne kan gro og fusionere på de materialer, virksomhederne kan bidrage med, og at vi sammen laver eventuelle tilpasninger, som kan gøre materialet bedre egnet til formålet. Derved bidrager dette feasibility/proof of principle-projekt til at øge virksomhedernes mulighed for, at netop deres materiale kommer i spil i forhold til fremtidige samarbejdsprojekter med det endelige mål, at der også i Danmark kan opstå produktionsvirksomheder inden for kultiveret kød/kultiverede hybridprodukter på længere sigt.
Finansieret af
Projektet ”Kultiveret kød – alternative materialer som base i hybridprodukter” er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Partnere i projektet
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem KMC, Gasa Nord Grønt, Legendary Vish og 3FIO limited samt Aarhus Universitet.
Anni Simonsen
Sidder du med en god idé til et innovationsprojekt?
Food & Bio Cluster Denmark hjælper med at accelerere innovationen og den bæredygtige udvikling inden for fødevarer og bioressourcer.
Vi udbyder løbende muligheder for forskellige samarbejder og projekter.
Sådan samarbejder vi også om innovation
Her kan du se eksempler på andre innovationssamarbejdsprojekter i regi af klyngebevillingen Innovationskraft.
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.