Fokusanalyse
Tarmens Bakteriesamfund: Hvilken rolle spiller det i forhold til kost og sundhed?
Kosten påvirker tarmens bakteriesamfund og dermed menneskers sundhed og sygdom. Men der er mange myter i omløb, som videnskaben endnu ikke giver belæg for. I denne fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet en status på den nuværende viden.
Bakterierne i tarmen – tarmens mikrobiom - spiller en rolle for en lang række meget forskellige sygdomme, eksempelvis astma og diabetes. Forskerne ved nu, at mikrobiomet interagerer med immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet.
I denne fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet en status på den nuværende viden om, hvordan kosten påvirker tarmens bakteriesamfund, og hvilken betydning det har for menneskers sundhed.
Lovende forskning i gang
Tarmbakterierne kan samlet set betragtes som en stor biologisk fabrik, der producerer tusindvis af gavnlige såvel som skadelige stoffer, der påvirker vores krop. Vi kan påvirke denne produktion, gennem det vi spiser.
Der er mange nye lovende forskningsområder i gang, som vil kunne gavne menneskers sundhed. For eksempel kan man se, at mikrobiomet sammen med fysisk form og en række andre faktorer medvirker til at forklare, hvorfor to forskellige personer reagerer med forskellig blodsukkerstigning efter at have indtaget identiske måltider.
Forskningen er godt på vej med at kortlægge de bagvedlæggende mekanismer, men der er stadig et stykke vej, til man kan komme med håndfaste anbefalinger.
Individualiserede kostråd – på længere sigt
På længere sigt forventer forskerne, at en dybere forståelse af mikrobiomet og dets aktivitet vil føre til bedre individualiserede kostråd. Ligesom fødevarevirksomheder, medicinalindustrien og forskere vil kunne bruge den viden til at udvikle nye typer af fødevarer og kosttilskud, som er skræddersyet efter mikrobiomet hos den enkelte, for at hjælpe tarmbakterierne til at bidrage bedst muligt til vores sundhed.
Rapporten indeholder:
- Kostens påvirkning af menneskets tarmbakteriesamfund – mikrobiomet
- Mikrobiomets rolle for menneskers sundhed
- Mikrobiomets betydning for påvirkningen fra fremmedstoffer og kemikalier i maden
- Kosttilskud og ingredienser, der har til formål at påvirke mikrobiomet
- Kommunikation og forbrugerforståelse
- Referencer
Rapporten er udarbejdet af DTU på initiativ af Food & Bio Cluster Denmark som en del af projektet Innovationskraft med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Helle Vedel Friis
Webinar
Se webinar og præsentationer om mikrobiota, kost og sundhed
Den 30. maj 2023 holdt DTU Fødevareinstituttet et webinar om mikrobiota, kost og sundhed.
Klik ind på DTU's hjemmeside og se eller gense præsentationer og optagelser af oplæggene fra webinaret.
Viden
Flere rapporter og analyser fra Food & Bio Cluster Denmark
Vidensbank om Biosolutions
Rapporter og publikationer om biosolutions fra Erhvervsfyrtårnet og andre kilder i og udenfor det danske økosystem.
Værdiskabelse med data i et værdikædeperspektiv
Aktører i alle led af fødevareværdikæden bliver i højere grad datadrevne. Derfor er det oplagt at undersøge, hvorvidt der er potentiale i at aktivere, dele og udnytte eksisterende data i værdikæden for at bidrage til løsninger.
Film: Biomassehøst på lavbundsjorde
Det er fra politisk side bestemt, at der skal udtages lavbundsjord som en del af landbrugets klimaindsats i forhold til at løse landbrugets påvirkning af både miljø, klima og biodiversitet.
Dansen om det biogene kulstof
I denne publikation får du et indblik i balancerne mellem det biogene kulstof, vi i dag kan ”producere”, og de behov, samfundet har. Både nu og i fremtiden.
Din genvej til bæredygtig innovation
Hent klyngens årsskrift 2024 og mød menneskene og historierne bag den stærke innovation og iværksætterånd, der findes inden for fødevare- og bioressourcesektoren i Danmark.
Risikostyringsværktøj for små og mellemstore fødevarevirksomheder
Risikovurdering og risikostyring er svært for alle fødevarevirksomheder. Ny fokusanalyse dykker ned i, hvilke udfordringer virksomhederne står med, hvad der er godt, og hvor der ønskes forbedringer.
Moo-ving towards the future
This analysis focuses on how to foster consumer acceptance of precision fermentation technology and animal-free dairy proteins.
Innovationskultur i fødevarefremstilling
Ny rapport viser, at danske fødevarevirksomheder har et højt niveau af innovationsaktiviteter. Alligevel anser de sig selv for at være mindre innovative end fremstillingsvirksomheder i øvrigt gør.
Webinar: Bæredygtighedsrapportering – hvad betyder det for min virksomhed?
EU har vedtaget nye standarder til virksomheders bæredygtighedsrapportering, som kommer til at kræve mere af flere virksomheder. I dette webinar giver Dan Skovgaard fra FN17 Business overblik over de mange begreber og kommer med gode råd.
Foodtech in Denmark
Iværksætteri og vækstvirksomheder bidrager til fremtidens arbejdspladser, men adgang til kapital er den største barriere for vækst i startups – også indenfor fødevare, landbrug og bioressourcesektorerne.
Tarmens Bakteriesamfund: Hvilken rolle spiller det i forhold til kost og sundhed?
Hvordan påvirker kost tarmens bakteriesamfund, og hvilken betydning har det for menneskers sundhed? I denne rapport opsummeres den nuværende viden på området ud fra aktuel forskning og international litteratur.
Plantebaseret Seafood
Hvordan ser den danske tang- og mikroalgeproduktion ud? Hvilke produkter er tilgængelige, og hvad er potentialet for at flere fødevarer i fremtiden også vil indeholde plantebaserede ingredienser fra havet? Læs mere i denne fokusanalyse.
Potential of fermentation
Fermenteringsteknologier er i stor global vækst og med et stort markedspotentiale for danske virksomheder, da vi står stærkt inden for fødevare- og bioteknologiindustrien. I denne rapport analyseres markedspotentialet, og behovet for implementering af fer
Mulige bidrag til omstilling til et mere plantebaseret fødevaresystem
Dette dokument er et refleksionspapir over nogle af de muligheder, hvor viden fra de samfundsvidenskabelige og humanistiske videnskaber (SSH) kan bidrage til at fremme den grønne omstilling til et mere plantebaseret fødevaresystem.
Gentle Preservation Technologies
Her kan du hente en rapport, der sammenfatter den seneste viden om forarbejdningsteknologier til fødevarer herunder termiske og ikke-termiske teknologier.
Kultiveret kød - fra muskelceller til fødevare
Fremtidens proteinbaserede fødevarer, herunder kultiveret kød, er et fokuspunkt for både industri og forskning. I denne rapport udpeges hvordan kultiveret kød kan blive en fødevare, der delvist kan erstatte konventionelt kød.
Introduction to Production and Use of Biochar 2022
Denne rapport giver en bred introduktion til centrale aspekter af dette omfattende emne samt en status over produktion og anvendelse af biokul i Danmark nu og i den nærmeste fremtid.
Power-to-X - Technology overview, possibilities and challenges
Aalborg Universitet har udarbejdet en rapport der giver indsigt i forskellige power-to-X (PtX) teknologier og deres anvendelser. Rapporten udforsker mulighederne, men også de eksisterende eller potentielle fremtidige udfordringer der er i forbindelse med
Effektiv testmetode til identifikation af patogener og kvalitetsforringende mikroorganismer
Vi har ladet fødevareindustrien kigge ind i krystalkuglen og har spurgt ind til virksomhedernes behov i forhold til en yderligere optimering af produktionen, optimering af rengøringen eller frigivelse af produkter.
International synliggørelse af danske kompetencer inden for anvendelse af halm til energi
Food & Bio Cluster Denmark har i samarbejde med Teknologisk Institut og Centre for Research and Technology Hellas udarbejdet publikationen “Straw to Energy – Technologies, policy and innovation in Denmark”
Forbrugerundersøgelse: Plantebaserede produkter
Teknologisk Institut har på vegne af Food & Bio Cluster Denmark gennemført en online undersøgelse, hvor man har spurgt 498 forbrugere om deres præferencer i forhold til plantebaserede fødevarer.
Inspiration Catalogue of salt-tolerant plants
I fem år har partnere i projektet SalFar arbejdet for at fremme ressourceeffektivitet af landbrugsjord i kystområder, der længe har været påvirkede af klimaforandringer.
Rapport: Biomethane - bridging for cooperation between Denmark and the Netherlands
Mens priserne på naturgas og kunstgødning når nye højder, står landbruget og resten af samfundet overfor at skulle accelerere den grønne og cirkulære omstilling.
Rapport: Digitalisering af agro- og fødevareindustrien
Industriel forarbejdning af fødevarer har de seneste år udviklet sig i en ny teknologisk retning. Denne rapport giver et overblik over udviklingen og identificerer teknologiområder i vækst.
Inspirationskatalog: Kan IoT være med til at udvikle din forretning?
Droner, satellitter, sensorer og kunstig intelligens. Fremtiden bliver endnu mere digital og giver os nye muligheder for at udvikle klimavenlige og bæredygtige fødevarer og biobaserede produkter. Se cases fra den virkelige verden og hent inspiration til d
Perspektiver for mikroalger som en lokal og bæredygtig proteinkilde
I en ny rapport, der er udarbejdet for Food & Bio Cluster Denmark, har Teknologisk Institut beskrevet status og perspektiver for mikroalgeproduktionen i Danmark.
Tilsætningsstoffer fra naturlige kilder - status for forskning inden for området på Københavns Universitet
Hvilken tilgængelig forskning findes der inden for naturlige tilsætningsstoffer? Københavns Universitet har udgivet en rapport, der gør status over universitetets forskning på dette område.
KLID-raffinering
Test af potentialerne for bioraffinering af restfraktionen klid fra mølning af alm. hvede, ølandshvede og spelt hos Samsø Mel.
Fra græsmarkafgrøder til foderprotein...
Kan man fremstille foderprotein udvundet af græsmarkafgrøder? I denne rapport kan du læse mere om udviklingen af konceptet.
Halm og sand i biogasanlæg
Demonstration af teknologier til forbehandling af halm og fjernelse af sand.
Demonstration af fremtidens biogasanlæg
Ny rapport demonstrerer en effektiv og billig forbehandlingsmetode til halm og græs, inden det anvendes i biogasproduktion.
Fødevareingredienser fra grøn biomasse
Kan fødevarer indeholde græsprotein? En række virksomheder har i samarbejde med AU og DTU undersøgt muligheden.
Rapport om bjærgning og håndtering af halm
Teknologisk Institut demonstrerer rationel bjærgning og håndtering af halm og efterafgrøder til biogasproduktion.
Biobaserede vækstsubstrater til planteproduktion
Stigende opmærksomhed på større bæredygtighed i fødevareproduktionen har medført et ønske om mere miljøvenlige vækstsubstrater.
Alger til kvægfoder
Hvordan kan makroalger i kvægfoder reducere udledningen af metan fra kvægbesætninger? Læs mere om det i denne rapport fra Teknologisk Institut.
BiomassProtein Green Lab Skive
Markedet for planteproteiner til fødevarer forventes at stige eksplosivt i de kommende år. Denne rapport belyser de produktionstekniske forhold, der er involveret i at etablere et planteproteinanlæg.
Afgasset gylle som startgødning for majs
For at dyrke majs i Danmark, er der brug for startgødning. I denne rapport demonstreres det, at afgasset biomasse kan forberedes til at kunne anvendes som startgødning for majs.
Nyt toolkit til kvalitetsdokumentation
Salttolerante fødevarer kan afvige fra fødevarer, der ikke dyrkes i saltholdig jord. Med sensorisk analyse kan du lære, hvordan forbrugere vurderer din produkter, og hvordan de sammenlignes med andre produkter.
Afkortning af forsyningskæder inden for fødevarer: Løsninger der fungerer for SMVer
I publikationen ”The harvest of five years working together and making an impact” deler projektpartnere fra hhv. Danmark, Sverige, Tyskland, Belgien og Holland ud af deres erfaringer med afkortning af forsyningskæder.
De gode og usunde planteproteiner
Planteproteiner. Meget bedre for klimaet, men vil forbrugerne acceptere det? Og hvad med knækket på plantepølsen og den ernæringsmæssige kvalitet? Der er et stykke vej, før vi er i mål med planteproteinerne.
Tommel ned til de plantebaserede produkter
Tæt på 80% af de danske forbrugere er uimponerede over de plantebaserede produkter, som i dag findes på markedet, viser en undersøgelse fra Danish Food Innovation.
Velvære. Hvordan nailer du den globale fødevaretrend?
Fire forskere fra MAPP Centret, Aarhus Universitet, er ude med en ny analyse om velvære som en global fødevaretrend. Få resultaterne og gode råd med på vejen eksklusivt hos Danish Food Innovation.
Biogas production - Insights and experiences from the Danish Biogas Sector
Biogas production is a Danish position of strength, and in order to share Danish experiences, the publication “Biogas Production - Insights and Experiences from the Danish Biogas Sector” has been developed.
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.