Fokusanalyse

Tarmens Bakteriesamfund: Hvilken rolle spiller det i forhold til kost og sundhed?

Kosten påvirker tarmens bakteriesamfund og dermed menneskers sundhed og sygdom. Men der er mange myter i omløb, som videnskaben endnu ikke giver belæg for. I denne fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet en status på den nuværende viden.

Bakterierne i tarmen – tarmens mikrobiom - spiller en rolle for en lang række meget forskellige sygdomme, eksempelvis astma og diabetes. Forskerne ved nu, at mikrobiomet interagerer med immunsystemet, hormonsystemet og nervesystemet. 

I denne fokusanalyse giver forskere fra DTU Fødevareinstituttet en status på den nuværende viden om, hvordan kosten påvirker tarmens bakteriesamfund, og hvilken betydning det har for menneskers sundhed. 

Lovende forskning i gang

Tarmbakterierne kan samlet set betragtes som en stor biologisk fabrik, der producerer tusindvis af gavnlige såvel som skadelige stoffer, der påvirker vores krop. Vi kan påvirke denne produktion, gennem det vi spiser. 

Der er mange nye lovende forskningsområder i gang, som vil kunne gavne menneskers sundhed. For eksempel kan man se, at mikrobiomet sammen med fysisk form og en række andre faktorer medvirker til at forklare, hvorfor to forskellige personer reagerer med forskellig blodsukkerstigning efter at have indtaget identiske måltider.

Forskningen er godt på vej med at kortlægge de bagvedlæggende mekanismer, men der er stadig et stykke vej, til man kan komme med håndfaste anbefalinger.

Individualiserede kostråd – på længere sigt

På længere sigt forventer forskerne, at en dybere forståelse af mikrobiomet og dets aktivitet vil føre til bedre individualiserede kostråd. Ligesom fødevarevirksomheder, medicinalindustrien og forskere vil kunne bruge den viden til at udvikle nye typer af fødevarer og kosttilskud, som er skræddersyet efter mikrobiomet hos den enkelte, for at hjælpe tarmbakterierne til at bidrage bedst muligt til vores sundhed.

Rapporten indeholder:

  • Kostens påvirkning af menneskets tarmbakteriesamfund – mikrobiomet
  • Mikrobiomets rolle for menneskers sundhed
  • Mikrobiomets betydning for påvirkningen fra fremmedstoffer og kemikalier i maden
  • Kosttilskud og ingredienser, der har til formål at påvirke mikrobiomet
  • Kommunikation og forbrugerforståelse
  • Referencer

Rapporten er udarbejdet af DTU på initiativ af Food & Bio Cluster Denmark som en del af projektet Innovationskraft med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Helle Vedel Friis

Helle Vedel Friis

Innovation Manager
Webinar

Se webinar og præsentationer om mikrobiota, kost og sundhed

Den 30. maj 2023 holdt DTU Fødevareinstituttet et webinar om mikrobiota, kost og sundhed.

Klik ind på DTU's hjemmeside og se eller gense præsentationer og optagelser af oplæggene fra webinaret.

Viden

Flere rapporter og analyser fra Food & Bio Cluster Denmark

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.