Rapport
Biobaserede vækstsubstrater til planteproduktion
Stigende opmærksomhed på større bæredygtighed i fødevareproduktionen har medført et ønske om mere miljøvenlige vækstsubstrater.
Stigende opmærksomhed på større bæredygtighed i fødevareproduktionen har medført et ønske om mere miljøvenlige og fornybare komponenter til vækstsubstrater som alternativ til tørv, bl.a. for at mindske den negative klimaeffekt der opstår, når stabilt indlejret kulstof fra tørv frigives ved nedbrydning.
Analyse og dokumentation af, hvilke biomasser der er er egnede som hel eller delvis erstatning for spagnum i vækstmedier skal afdække hvilke biomasse-ressourcer, der er relevante, både i forhold til kvalitet, tilgængelighed og pris. Krav til kvaliteten af de færdige produkter med hensyn til fysiske, kemiske og biologiske egenskaber skal belyses. Endvidere må der være tale om biomasser, der er tilgængelige i stort volumen, og prisen for at indkøbe og processere råvarerne skal være konkurrencedygtig i forhold til spagnum.
Med udgangspunkt i screeningen af relevante biomasser og beskrivelsen af relevante metoder til processering, skal der udpeges de mest lovende kombinationer af biomassetype, processering og blandingsforhold.
Et af hovedformålene med forprojektet har været at tilvejebringe data-grundlag for udarbejdelse af en større projektansøgning om emnet. En sådan er blevet udarbejdet og indsendt til GUDP-programmet den 6. september 2018.
Forprojektet er gennemført i et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Aarhus Universitet, og følgende virksomheder har bidraget med værdifuldt input: Pindstrup Mosebrug A/S, Advanced Substrate Technologies, GreenF, Ny Vraa Bioenergi og Ellepot.
Alle de nævnte udviklingsbehov er adresseret i GUDP-udviklingsprojektet.
Udarbejdet for Region Midt af:
Teknologisk Institut
Bioressourcer og Bioraffinering
Aarhus Universitet
Institut for Fødevarer – Planter, Fødevarer og Klima
Forprojektet er støttet af Region Midts Udviklingsprogram for Bioøkonomi, September 2018
Forfatter: Søren Ugilt Larsen (TI), Jørgen Hinge (TI), Karen Koefoed Petersen (AU)
Vil du vide mere?
Viden
Flere rapporter og analyser fra Food & Bio Cluster Denmark
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.