Kostanbefalinger kobles for første gang med miljøhensyn

Mindre kød og flere bælgfrugter. Det er overskrifterne på de nye nordiske kostråd, som blev opdateret i forrige uge, og som for første gang ikke blot tager højde for sundhed, men også for miljøet.

Nye nordiske kostanbefalinger foreslår, at indtaget af rødt kød bør begrænses til mindre end 350 gram om ugen og ikke erstattes af andre kødprodukter, men derimod af en mere plantebaseret kost (Foto: Margouillatphoto, iStock).

De nordiske ernæringsanbefalinger er netop blevet opdateret og lægger vægt på en mere plantebaseret kost, der indeholder mere fisk og mindre kød.

Anbefalingerne foreslår, at indtaget af rødt kød bør begrænses til mindre end 350 gram om ugen og ikke erstattes af andre kødprodukter, men derimod af en mere plantebaseret kost.

Det er første gang at anbefalinger ikke kun tager højde for sundheden, men også fokuserer på de miljømæssige hensyn.

- Vi kan ikke og vil ikke ignorere den videnskabelige dokumentation for, hvordan vores forbrug påvirker vores planet, skriver Karen Ellemann, som er generalsekretær for Nordisk Ministerråd, i introduktionen til anbefalingerne.

De nordiske ernæringsanbefalinger udgør det videnskabelige fundament for de nationale ernæringsanbefalinger og kostvejledninger i Norden. De er ikke nationale anbefalinger eller vejledninger, men derimod videnskabelige råd.

Grøn omstilling kræver innovation og samarbejde

Som national udpeget klynge er Food & Bio Cluster Denmark sat i verden for at skabe bæredygtig udvikling i hele værdikæden blandt andet ved at fokusere på grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet.

Kathrine Vejgaard Stage, der er Head of Innovation & Partnerships i klyngen, hilser de nye kostråd velkommen.

- En varieret kost har altid været et bærende element i kostrådene, og i denne nye udgave kobles også de miljømæssige hensyn på. En justering af balancen mellem det animalske og det plantebaserede er nødvendig i en verden, hvor vi hele tiden bliver flere munde, der skal mættes, samtidig med at kravene om reducerede udledninger er ufravigelige.

Men det er ikke et spørgsmål om enten/eller, når man spørger Kathrine, hvordan fordelingen mellem det grønne og det animalske kommer til at tegne sig fremover.

- Vi har brug for både flere og endnu bedre plantebaserede produkter på hylderne for at få flere forbrugere med. Det er et klart budskab i de undersøgelser, vi har lavet, blandt andet i samarbejde med Teknologisk Institut. Samtidig er der også brug for at vi kigger ind i produktionsmetoder i den animalske produktion, hvor vi bl.a. arbejder med biosolutions som en del af løsningen.

En justering af balancen mellem det animalske og det plantebaserede er nødvendig i en verden, hvor vi hele tiden bliver flere munde, der skal mættes, samtidig med at kravene om reducerede udledninger er ufravigelige. 

Kathrine Vejgaard Stage

Derfor er innovationen inden for den plantebaserede dagsorden et centralt omdrejningspunkt i Food & Bio Cluster Denmarks aktiviteter.

Her har vores medlemmer blandt andet mulighed for at deltage i en lukket netværksgruppe Green Protein Network, hvor både startups, virksomheder og universiteter er sammen om at udforske udfordringerne og mulighederne inden for nye innovative kilder til grønt protein.

Også gennem Plant2Food-projektet er det lige nu muligt at søge midler til åbne forskningsprojekter inden for den plantebaserede dagsorden, og på Food & Bio Global Summit på Aarhus Rådhus den 26. og 27. september, faciliterer vi sammen med amerikanske The Good Food Institute et par summit labs med overskriften “Positive Plant-based Nutrition”. 

Læs mere

Du kan læse mere om de opdaterede nordiske kostanbefalinger i rapporten på Nordisk Ministerråds hjemmeside herunder.

 

Mere viden

Forbrugerundersøgelse

Teknologisk Institut har på vegne af Food & Bio Cluster Denmark gennemført en online forbrugerundersøgelse om plantebaserede produkter, hvor man har spurgt 498 forbrugere om deres præferencer i forhold til plantebaserede fødevarer.

Green Protein Network

Bliv en del af Green Protein Network, hvis du ønsker at få inspiration, finde nye partnere, dele og opnå viden samt være en del af at finde nye innovative løsninger.

Rapport: Kultiveret kød

Fremtidens proteinbaserede fødevarer, herunder kultiveret kød, er et fokuspunkt for både industri og forskning.I denne rapport udpeges, hvordan kultiveret kød kan blive en fødevare, der delvist kan erstatte konventionelt kød.

Projekter

Læs mere om Plant2Food, der fremskynder udviklingen af plantebaserede fødevarer gennem opbygningen af en forskningsplatform.

Læs også om EU-projektet LIKE-A-PRO, der arbejder med at øge innovationen og skabe mere medvind for proteiner fra alternative kilder.

SUMMIT: JOIN THE GLOBAL MOVEMENT

Vær med til at sætte skub i den grønne bevægelse når vi d. 26-27. september afholder globalt topmøde på Aarhus rådhus.

Vi inviterer dig til at forme fremtiden for bæredygtige fødevare- og bioressourcesystemer, og til at blive en del af en bevægelse sammen med partnere verden over.

Se programmet og find din billet
Kathrine Vejgaard Stage

Kathrine Vejgaard Stage

Head of Innovation & Partnerships

Vil du modtage seneste nyt?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor du kan vælge at modtage nyt om:

  • Nyheder om innovation, netværk og fundingmuligheder
  • Aktuelle events, netværksmøder og webinarer

Kommende events

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster