Ingeniøren, BuildingTech:

Debat: Kan biobaseret byggeri redde klimaet?

Biobaserede byggematerialer skal have en langt større plads i byggebranchen. Det fortæller Senior Innovation Manager Knud Tybirk fra Food & Bio Cluster Denmark i et nyt debatindlæg, som er udgivet af Ingeniørens brancherettede medie BuildingTech.

Foto: Byggeriet står for ca. 30 procent af CO2-udledningen i Danmark, og nye, biobaserede byggematerialer bliver taget i brug for at imødegå skærpede klimakrav til branchen. Det er godt for byggebranchen, men rejser nye spørgsmål om priorteringen af det biogene kulstof, som landskabet kan producere, på tværs af brancher og samfundsbehov (foto: Midjourney).

Biobaseret byggeri kan hjælpe klimaet, men det alene er ikke nok.

Der er et begrænset udbud af biomasse, som også skal bruges i andre sektorer, hvilket kræver hårde prioriteringer. Der er behov for en klar strategi og tæt samarbejde mellem politikere og brancherne, herunder byggeriet, for at sikre den mest bæredygtige anvendelse af biogene ressourcer i fremtiden.

Det er hovedbudskabet, når Food & Bio Clusters Knud Tybirk i dag blander sig i debatten omkring bæredygtigt byggeri i Ingeniørens medie BuildingTech.

- Danmark står overfor en betydelig mangel på biogent kulstof, hvis vi vil gennemføre en fuld grøn omstilling. Det er helt afgørende, at vi sikrer en optimal udnyttelse af de tilgængelige bioressourcer, så vi hele tiden maksimerer værdien af ressourcerne gennem kaskadeudnyttelse på tværs af brancher. Det kræver skarp prioritering, og derfor er debatten vigtig at løfte netop nu, fortæller Knud Tybirk med henvisning til debatindlægget i Ingeniøren.

Læs hele debatinlægget herunder.

Knud Tybirk

Knud Tybirk

Senior Innovation Manager

Dansen om det biogene kulstof

Læs mere om dilemmaerne omkring det biogene kulstof i udgivelsen her.