Teknologiudivkling og effektiv udnyttelse af bioressourcer:

»Vi vil bruge blåmuslinger til at løse problemer med havmiljøet og upcycle dem til foder og organisk gødning«

De høje koncentrationer af næringsstoffer i danske farvande giver svære betingelser for livet i vandet. Men hvad sker der, hvis man får blåmuslinger til at optage nogle af næringsstofferne og efterfølgende konverterer dem til produkter med højere værdi som foder og organisk gødning? Det er præcis, hvad klyngemedlemmet NordInvent i Næstved har sat sig for sammen med en række partnere i et stærkt værdikædesamarbejde gennem Closing Loops-programmet.

Foto: NordInvent knuser muslingespat til en homogen masse, der køres igennem et separationsanlæg, hvor den såkaldte ’muslingejuice’ udskilles, som senere kan anvendes som foder til sultne soldaterfluelarver på en af verdens største insektfarm, Enorm, i Horsens. Larverne og deres restprodukter kan efterfølgende anvendes som fx fiskefoder eller gødning, hvorefter næringsstofferne returneres til naturens kredsløb (foto: NordInvent).

Skabertrangen er til at få øje på i NordInvents nye lokaler i et industrikvarter i Næstved. Lokalerne er under renovering, og midt mellem malerruller og flyttekasser står procesudstyret fra et netop veloverstået testforsøg klar til rengøring.

Marianne Hansen er salgs- og CSR-ansvarlig hos den sydsjællandske virksomhed, der udvikler og leverer løsninger inden for foodtech, og som lige nu deltager i et værdikædesamarbejde gennem Closing Loops-programmet.

»Næringsniveauerne i vores farvande er et kæmpeproblem, som vi i NordInvent gerne vil være med til at finde løsninger på. Blåmuslinger er ret gode til at filtrere de overskydende næringsstoffer fra vandet, og så optage dem i sig selv. Men vi skal jo også finde noget klogt at bruge muslingerne til efterfølgende, for vi kan ikke spise dem alle, selvom de smager virkelig godt«, forklarer Marianne Hansen over en kop kaffe på kontoret.

NordInvent

Hjemmebane: Kontor i Søborg og mekanisk fremstilling i nye lokaler i Næstved

Idé: Forbedring af havmiljøer gennem muslinger og videre processering af muslingespat som alternativ proteinkilde til foder og andre organiske produkter.

Hvad er ’grønt’ ved virksomheden: Mindske fødevaretab og ressourcespild gennem processering af sidestrømme fra fødevareindustrien.

Baggrundshistorie: Etableret i 2020 af Lars Hansen sammen med sin mor Marianne Hansen, virksomheden beskæftiger i dag 9 medarbejdere. 

Medlem af Food & Bio Cluster siden 2021.

Læs mere på nordinvent.com

 

Upcycling af muslinger

Det ligger i virksomhedens dna at finde veje til at opgradere lavværdi- til højværdiprodukter, og derfor lå det lige til højrebenet at gå ind i dette værdikædesamarbejde gennem Closing Loops, hvor NordInvent samarbejder med andre aktører i hele værdikæden om at nytænke værdien af vandets ressourcer.

Her finder partnerne sammen nye metoder til, hvordan man – gennem muslingerne – kan opgradere næringsstoffer fra havet til at blive til fx fiskefoder og gødning, der har en højere værdi, og som efterfølgende ledes tilbage i det cirkulære kredsløb.

Processen kræver, at man kan separere de forskellige fraktioner fra de næringsrige muslinger, så man kan ekstrahere en såkaldt ’muslingejuice’, der i våd eller tør form kan fodres til soldaterfluelarver hos samarbejdspartneren Enorm, som er en af verdens største insektfarme, ved Horsens.

 »Idéen er, at soldaterfluelarverne skal mæske sig i juicen, og blive store - og proteinrige, ikke mindst. Det gør dem velegnede som fiskefoder i fx dambrug, ligesom det organiske affald, laverne efterlader, som vi kalder ’fras’, kan bruges som organisk gødning. Således skaber vi nye produkter og øger hele tiden værdien af de næringsstoffer, der gør stor skade, når de er koncentreret i havmiljøet«, fortæller Rikke Holm Hedekær fra NordInvent, der som fødevareteknologiingeniør er travlt optaget af at validere procesudstyret, der kan få det hele til at ske.

Foto: Til venstre ses den 'muslinge-juice', der udskilles, og som fodres til soldaterfluelarver for senere  at blive til fiskefoder og organisk gødning. Til højre ses Rikke Holm Hedekær og Marianne Hansen med en oversigt over den cirkulære løsning, de udvikler gennem Closing Loops (se oversigten i pdf) (foto: NordInvent).

Fra granitmorter til toptjekket procesudstyr

NordInvent er netop nået i mål med første del af projektet, der har drejet sig om at udvikle procesudstyret. Næste milepæl er nu at teste, hvordan løsningen kan opskaleres, så man kan udvinde tilstrækkelige mængder ’muslingejuice’ til at gennemføre de nødvendige fodertests, som DTU Aqua står for, før Enorms soldaterfluelarver kan mæske sig i de alternative proteiner og blive til fiskefoder.

»Vi er gået fra at knuse en håndfuld muslinger i en granitmorter fra køkkenet til nu at kunne håndtere ½-1 ton muslingespat* i pilotskala. Det er en sindssyg spændende proces at få det hele til at spille, så de næste led i værdikæden nu kan komme videre med deres udviklingsarbejde«, uddyber Marianne Hansen.

Ud over NordInvent, Enorm og DTU Aqua deltager også Aurelis og Business Lolland-Falster i værdikædesamarbejdet.

*Muslingespat er helt små muslinger på et tidligt vækststadie, hvor deres optag af næringsstoffer er størst.

»For at komme i mål med vores klimaambitioner er det afgørende, at vi reducerer CO2 og i forlængelse heraf får meget mere ud af de ressourcer, vi har.

Vores ressourcer skal i højere grad genbruges, og det kræver tekniske løsninger. Det er det, som NordInvent kan bidrage til, så man på tværs i værdikæderne kan udnytte og re-processere de mange sidestrømme fødevareindustrien genererer hvert år.

Det kræver tillid og samarbejde i værdikæderne, og det hjælper vi også med at understøtte gennem Closing Loops. Det handler bl.a. om få samarbejdsaftaler og evt. NDA’er på plads tidligt i processen«.

 

- Conny Hanghøj, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark og KAM for NordInvent gennem Closing Loops.

Ud over samarbejdet med NordInvent gennem Closing Loops deltager virksomheden også i flere af klyngens netværksgrupper bl.a. om sidestrømme og grønne proteiner. Netværksgrupperne medfinansieres ligeledes af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Cirkulære løsninger gennem hele værdikæder

Samarbejdet indgår sammen med foreløbig 25 andre værdikædesamarbejder i Closing Loops, der på tværs af virksomheder og brancher i værdikæder udvikler cirkulære løsninger for at reducere CO2 og affaldsmængder.

Closing Loops medfinansieres af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og indsatsen er en del af, at vi i Danmark skal øge cirkulariteten for at følge trop med andre europæiske lande** og i øvrigt nå de opstillede klimamål.

Netop behovet for at optimere brugen af vores bioressourcer og de sidestrømme, fødevareindustrien producerer, har været afgørende for NordInvent.

»Vores motivation for at gå ind i Closing Loops handler meget om at gøre noget for vandmiljøet, samtidig med at vi kan være med til at forløse et uudnyttet potentiale for et ’lavværdiprodukt’, som muslingespat traditionelt ses som. Der er en masse muligheder for vores procesudstyr i fødevareindustrien, da der er så mange sidestrømme, som vores udstyr kan være med til at skabe nye højværdingredienser af, og som i sig selv kan være mere værd end den primære produktion«, fortæller Marianne Hansen.

** Den seneste Circularity Gap Report viser, at Danmark kun er 4 procent cirkulær, og vi halter langt bagefter mange andre europæiske lande.

Sammen står vi stærkere: Flere partnere skaber flere muligheder

Både Marianne Hansen og Rikke Hedekær opfordrer flere virksomheder til at få deres værdikæder med og sammen udvikle nye cirkulære løsninger gennem Closing Loops-programmet.

»Det er vildt spændende, særligt fordi der er fokus på hele værdikæden, så vi kan lave et større projekt, end hvis det var os alene. Vi har fået meget mere indsigt i, hvad de andre laver, og hvordan det kobler til vores egne løsninger. Man har bare mange flere muligheder, fordi der sidder flere med om bordet«, forklarer Rikke.

Marianne uddyber, at selvom værdikædesamarbejdet handler om at udvikle nye løsninger sammen med de andre aktører i værdikæden, kan det også bidrage til at styrke fokus på ens egen virksomhed:

»Vi har som et eksempel haft mulighed for at deltage på Loop Forum, hvor vi har kunne vise, hvad vi laver, og hvad vi kan til en masse nye mennesker – både potentielle kunder og fremtidige samarbejdspartnere. Vi er jo alle en del af mange andre værdikæder også, hvor vi kan optimere nye løsninger og nye sidestrømme«.

Vil din virksomhed også i gang med et værdikædesamarbejde?

Præcis som NordInvent og deres værdikæde gør med deres innovative brug af blåmuslinger til forbedring af havmiljøet og upcycling, kan andre SMV’er også skabe nye cirkulære løsninger ved at samarbejde på tværs.

Lige nu er 2. ansøgningsrunde åben for værdikæder, der ønsker at samarbejde om nye cirkulære løsninger. Her kan danske virksomheder få 50 procent i støtte til projektbudgetter op til 3 millioner kroner. 

Puljen kan søges frem til 1. oktober 2024 og igen til februar og i april 2025.
Ligeledes kan virksomheder inden 2. december søge om kortere Værdikæde-tjek, der gør det muligt hurtigt af afklare, hvordan man kommer videre med et cirkulært værdikædesamarbejde. 

Pladserne var hurtigt fyldt, da de første 26 værdikædesamarbejder blev lanceret sidste år, og programleder for Closing Loops Kathrine Lykke Kirk fra Food & Bio Cluster Denmark ser frem til at få endnu flere virksomheder med

»Det er en kæmpe fornøjelse at følge NordInvent og hele værdikæden samt alle de øvrige projekter, som allerede er i gang. Vi glæder os til at få flere virksomheder med i de afklarende Værdikæde-tjek og nye værdikædesamarbejder, så endnu flere kan tage hul på de mange cirkulære løsninger, der fremover skal danne basis for både forandring og forretning«, fortæller Kathrine og henviser til Closing Loops hjemmeside, hvor man kan læse mere om de aktuelle muligheder.

Kathrine Lykke Kirk

Kathrine Lykke Kirk

Senior Innovation Manager

Om Closing Loops

  • Closing Loops er et program, hvor virksomheder landet over samarbejder om at udvikle cirkulære løsninger, der reducerer CO2 og affaldsmængderne på tværs af værdikæder og sektorer.
     
  • Closing Loops medfinansieres af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og omfatter brancherne mode/livsstil, fødevarer, byggeri og vand/miljø.
     
  • Følgende operatører står bag programmet: Food & Bio Cluster Denmark (programleder), Lifestyle & Design Cluster, We Build Denmark, CLEAN Danmarks Vand- og Miljøklynge, Teknologisk Institut samt erhvervshusene i Nord, Midt, Syd, Sjælland og Hovedstaden.

Læringer

  • Casen er et eksempel på, hvordan man kan drage nytte af naturens egne løsninger og samtidig skabe ny værdi med de sidestrømme, de genererer. Potentialet for at udnytte og konvertere sidestrømme på tværs af sektorer er enormt. 
     
  • Bedre udnyttelse og genanvendelse af vores bioressourcer er afgørende for at sikre bæredygtighed og grøn omstilling.
     
  • Et værdikædesamarbejde giver mulighed for at udvikle og integrere løsninger i et cirkulært setup på tværs af flere partner – det kan løfte innovationshøjden, skalerbarheden og effekten, fordi kræfterne puljes mod et fælles og praksisnært mål.

Pejlemærker

Når vi i klyngen hjælper virksomheder med at fremme innovation og finansiering peger projekterne ind i et eller flere af klyngens fire pejlemærker:

  1. Levere bæredygtige fødevarer, der er velsmagende, sunde og sikre, til en voksende verdensbefolkning.
  2. Levere løsningerne til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højeste mulige værdi.
  3. Sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet.
  4. Udnytte mulighederne i teknologiudviklingen inden for fx biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud.