Danmarks Nationale Madspildsdag 2024: Madspild som drivkraft for grøn omstilling

På søndag den 29. september markerer vi Danmarks Nationale Madspildsdag, hvor fokus rettes mod den enorme mængde mad, der hvert år går til spilde. En betydelig del af vores medlemmer arbejder målrettet på at omdanne lavværdi sidestrømme til nye forretningsmuligheder, og i klyngen tilbyder vi løbende nye muligheder for virksomheder, der udvikler løsninger til at reducere spildet gennem hele værdikæden.

Foto: FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar (foto: Food & Bio Cluster Denmark).

Sidste år blev hele 873.000 tons fødevarer spildt i Danmark alene, hvilket ifølge Miljøstyrelsen primært sker i fødevareindustrien og husholdningerne. At reducere dette spild er ikke kun en miljømæssig nødvendighed, men også en økonomisk mulighed. FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar.

Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovation & Partnerships hos Food & Bio Cluster Denmark, forklarer:

"Madspild er et af de mest presserende problemer i fødevaresektoren. Hvis vi kan reducere spildet og samtidig udnytte de sidestrømme, der normalt går tabt, skaber vi ikke blot miljømæssige gevinster, men også nye forretningsmuligheder for danske virksomheder. Vi er nødt til at se madspild som en ressource, vi kan udnytte, og ved at arbejde sammen på tværs af værdikæder kan vi skabe løsninger, der både gavner miljøet og styrker fødevareindustrien."

Hvis vi kan reducere spildet og samtidig udnytte de sidestrømme, der normalt går tabt, skaber vi ikke blot miljømæssige gevinster, men også nye forretningsmuligheder for danske virksomheder. 

Kathrine Vejgaard Stage

SMV’er er en vigtig del af løsningen

Det handler ikke kun om at minimere de mængder af ressourcer og mad, der går tabt, men også om at optimere vores bioressourcer, så ressourcerne kontinuerligt (gen)anvendes i cirkulære løsninger.

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) spiller en central rolle i at drive innovationen og den nødvenlige grønne omstilling i fødevareindustrien. Madspild er en af de lavthængende frugter, hvor selv små tiltag kan gøre en stor forskel. Ved at implementere løsninger, der mindsker spild, kan virksomheder ikke kun forbedre deres bundlinje, men også bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Fødevaretab og madspild berører hele værdikæden, og det kræver fælles indsats at finde løsninger, der både er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige.

Fremtidens potentialer

Danmarks Nationale Madspildsdag er ikke blot en påmindelse om de udfordringer, vi står overfor, men også en opfordring til handling.
 
Ved at fremme innovation i fødevaresektoren kan vi både skabe nye muligheder for danske virksomheder og bidrage til den globale indsats mod madspild.
 
I Food & Bio Cluster Denmark tilbyder vi forskellige muligheder for virksomheder, der ønsker at gå forrest og drive ny innovation i indsatsen for at øge cirkulariteten og mindske fødevaretabet og madspildet på tværs af værdikæder.

Muligheder for din virksomhed

Lige nu er vi i klyngen en del af forskellige programmer og projekter, hvor virksomheder kan hente hjælp og søge midler til at finde nye veje til at reducere spildet:

Værdikædesamarbejder

Små- og mellemstore danske virksomheder arbejder sammen om at finde konkrete cirkulære løsninger i værdikæderne.

Værdikæde-tjek

Afklaring af lovgivnings- eller markedsmæssige udfordringer i arbejdet med at minimere ressourceforbrug og affaldsmængder i værdikæder.

Innovationssamarbejder

Styrker samarbejdet om biosolutions virksomheder imellem samt tættere kobling til stærke danske forskningsmiljøer.

Vouchers til fysiske faciliteter

Vouchers til test, demo eller opskalering af nye biosolutions på fysiske faciliteter i hele landet.

Netværksgruppe: Udnyttelse af sidestrømme

Netværk om udfordringer og muligheder inden for sidestrømme fra fødevareforarbejdning.

Netværksgruppe: Food and Beverage Food Print and Reporting

Challenges and solutions within climate impact assessment of food, beverages and ingredients.

Netværksgruppe: Bæredygtig Emballage

Innovationsmuligheder, grøn omstilling og bæredygtighed inden for emballageområdet.

Closing Loops, Biosolutions Zealand og netværksgrupperne er medfinansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Ny viden gennem internationale projekter

I Food & Bio Cluster Denmark deltager vi samtidig i en række europæiske projekter, hvor vi sammen med internationale partnere er med til at generere ny viden og innovative løsninger, der bidrager til at reducere fødevaretab og madspild:
Rosetta: Reduktion af madspild, som er opstået på grund af markedsføringsstandarder (handelsnormer).
Locality: Udnyttelsen af sidestrømme som næringskilde til algedyrkning skal fremme innovative produkter. 
ZeroW: Reduktion af fødevaretab og madspild i hele værdikæden. 

Medlemmer er med til at reducere spild

Food & Bio Cluster Denmark er samlingssted for innovative virksomheder, hvoraf mange udvikler nye metoder og løsninger til at minimere spildet.

Her kan du læse om nogle af dem:

Reduced: Kunsten at forvandle madspild til umami

ParticleTech: Pulveranalyse på få minutter optimerer produktionen og energiforbruget

Upcycling af rester (medlemmer der deltager i innovationssamarbejder gennem Innovationskraft-programmet)

Gennem vores nyhedsbreve fortæller vi løbende om resultater og outputs fra projekterne.

 

Kathrine Vejgaard Stage

Kathrine Vejgaard Stage

Head of Innovation & Partnerships