Danmarks Nationale Madspildsdag 2024:
Madspild som drivkraft for grøn omstilling
På søndag den 29. september markerer vi Danmarks Nationale Madspildsdag, hvor fokus rettes mod den enorme mængde mad, der hvert år går til spilde. Mange af klyngens medlemmer arbejder målrettet på at omdanne lavværdi sidestrømme til nye forretningsmuligheder, og gennem klyngen har vi flere muligheder for at hjælpe virksomheder og iværksættere, der udvikler løsninger til at reducere spildet gennem hele værdikæden. Få overblikket her.
Foto: FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar (foto: Food & Bio Cluster Denmark).
Sidste år blev hele 873.000 tons fødevarer spildt i Danmark alene, hvilket ifølge Miljøstyrelsen primært sker i fødevareindustrien og husholdningerne. At reducere dette spild er ikke kun en miljømæssig nødvendighed, men også en økonomisk mulighed. FN's Verdensmål 12.3 sigter mod at halvere madspildet pr. indbygger inden 2030, og her er det nødvendigt, at både politikere, virksomheder og forbrugere tager ansvar.
Kathrine Vejgaard Stage, Head of Innovation & Partnerships hos Food & Bio Cluster Denmark, forklarer:
"Madspild er et af de mest presserende problemer i fødevaresektoren. Hvis vi kan reducere spildet og samtidig udnytte de sidestrømme, der normalt går tabt, skaber vi ikke blot miljømæssige gevinster, men også nye forretningsmuligheder for danske virksomheder. Vi er nødt til at se madspild som en ressource, vi kan udnytte, og ved at arbejde sammen på tværs af værdikæder kan vi skabe løsninger, der både gavner miljøet og styrker fødevareindustrien."
SMV’er er en vigtig del af løsningen
Det handler ikke kun om at minimere de mængder af ressourcer og mad, der går tabt, men også om at optimere vores bioressourcer, så ressourcerne kontinuerligt (gen)anvendes i cirkulære løsninger.
Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) spiller en central rolle i at drive innovationen og den nødvenlige grønne omstilling i fødevareindustrien. Madspild er en af de lavthængende frugter, hvor selv små tiltag kan gøre en stor forskel. Ved at implementere løsninger, der mindsker spild, kan virksomheder ikke kun forbedre deres bundlinje, men også bidrage til en mere bæredygtig fremtid.
Fødevaretab og madspild berører hele værdikæden, og det kræver fælles indsats at finde løsninger, der både er økonomisk og miljømæssigt bæredygtige.
Medlemmer er med til at reducere spild
Food & Bio Cluster Denmark er samlingssted for innovative virksomheder, som udvikler nye metoder og løsninger til at minimere spildet.
Et eksempel er københavnske Reduced, der har udviklet en unik gæringsteknologi, der kan forvandle sidestrømme fra fødevareindustrien til smagfulde saucer og fonde.
Blandt andet har virksomheden udviklet en umami-svampesauce, som er perfekt til at give ekstra smag til vegetarretter. Saucen er lavet af svampe fra et bæredygtigt dansk landbrug. Svampene var oprindeligt blevet kasseret: de var enten ødelagte, ‘grimme’ eller havde den forkerte størrelse i forhold til emballagen.
Lorenzo Tirelli, som står bag saucen, fortæller:
»I nutidens fødevareindustri går mad ikke kun til spilde på grund af, hvordan det ser ud, men også på grund af overproduktion, eller fordi ingredienserne går tabt eller bliver underudnyttet. Mængden af gode fødevarer, der går til spilde, er fuldstændigt vanvittig,«
Herunder kan du læse mere om, hvordan Reduced arbejder med innovation og konvertering af madspild, og hvordan de har hentet både midler og inspiration gennem klyngen.
Reduced: Kunsten at forvandle madspild til umami
Unik gæringsteknologi kan forvandle sidestrømme fra fødevareindustrien til smagfulde saucer og fonde.
Læs om ReducedFremtidens potentialer
Muligheder for din virksomhed
Værdikædesamarbejder
Hvordan konverteres kaffegrums til nye, komposterbare engangskopper? Og kan mask fra bryggerierne recirkuleres til nye kompositter og komponenter i møbelindustrien?
Affald og restprodukter har ofte potentialet til at blive til noget nyt - hvis ikke hos dig, så måske for en ny samarbejdspartner?
Udforsk potentialerne i værdikæden, og søg midler til projekter, hvor I arbejder sammen om at finde nye cirkulære løsninger.
Værdikæde-tjek
Innovationssamarbejder
Vouchers til fysiske faciliteter
Netværksgruppe: Udnyttelse af sidestrømme
Netværk om udfordringer og muligheder inden for sidestrømme fra fødevareforarbejdning.
Netværksgruppe: Bæredygtig Emballage
Innovationsmuligheder, grøn omstilling og bæredygtighed inden for emballageområdet.