Få hjælp til at navigere i fundingmulighederne inden for fødevarer og bioressourcer

Virksomheder i den danske fødevare- og bioressourcesektor kan gennem Food & Bio Cluster Denmark få hjælp til at finde den rette finansieringskilde til netop deres udviklingstrin.

Foto: JLco - Julia Amaral for iStock

Food & Bio Cluster Denmark formidler viden om forskellige soft funding-programmer og hjælper med tiltrækning af hard funding i form af investeringer fra private investorer. Hos Food & Bio Cluster Denmark er det de finansielle muligheder for virksomheder inden for fødevare- og bioressourcesektoren, der er i fokus.

- Når vi møder en virksomhed, tager vi udgangspunkt i, hvor langt virksomheden er i deres udvikling af selve virksomheden og af teknologien. Herudfra identificeres relevante finansieringsmuligheder inden for soft funding, og det afklares, om virksomheden er åben for og klar til hard funding gennem private investorer, fortæller Helle Vedel Friis, Innovation Manager hos Food & Bio Cluster Denmark, om processen med at hjælpe virksomheder med at navigere i de forskellige finansieringsmuligheder.

Soft funding og hard funding komplementerer ofte hinanden

Soft funding og hard funding er vigtige finansieringskilder, da de tilbyder forskellige typer økonomisk støtte, som kan være afgørende for vækst, innovation og stabilitet i virksomhedens udviklingsfase. For de fleste virksomheder komplimenterer de to typer funding hinanden rigtig godt, og virksomhederne benytter sig ofte af begge finansieringsmuligheder i deres vækstrejse.

Soft funding kan være med til at understøtte udviklingen af nye forretningsområder for SMVer, hvor noget af den økonomiske risiko bliver reduceret, da et givent program, regionalt, nationalt eller på EU-plan, medfinansierer udviklingen og ikke forlanger tilbagebetaling af medfinansieringen. Der kan så være forskel på, hvilke udviklingstrin et givent program sætter ind på. De resultater og den impact, der skabes, kan så være med til at rejse den nødvendige private kapital.

Men hard funding er ikke for alle, og det kan derfor være en god idé at søge vejledning.

- For de fødevare- og bioressourcevirksomheder, der ønsker at gå privat kapital-vejen, hjælper vi dem med sparring på kapitalrejsen, materialet og investorprofilen. Herefter laver vi en kortlægning af relevante foodtech- og agtech-investorer blandt vores netværk af godt 300 VCs, CVCs, Accelerator VCs og business angels. Når de rette investorer er udvalgt, præsenterer vi virksomhedscasen over for de udvalgte investorer via email eller i forbindelse med pitchevents, fortæller Claus Mortensen, Head of Business Acceleration hos Food & Bio Cluster Denmark. 

Virksomhederne kan altså opnå en kompetent sparring på hele finansieringsrejsen – både inden for hard funding og soft funding. Samtidig undgår virksomhederne at gå ind i for mange lukkede døre ved at have fået sparring omkring rette finansieringskilder fra sektorspecifikke eksperter.

Aktuelle soft funding-programmer

I regi af TechCircle afholder Food & Bio Cluster Denmark finansieringsdage, hvor virksomhederne inden for sektoren inviteres til at høre nærmere om de aktuelle finansieringsmuligheder, der findes, høre om konkrete cases og stille uddybende spørgsmål til programmerne.

Af aktuelle soft funding-programmer kan nævnes:

- Alene i Horizon Europe ligger der 95,5 milliarder EUR til udmøntning i perioden 2021-2027, så det giver rigtig god mening, at vi leder i danske virksomheder i denne retning, fortæller Helle Vedel Friis.

Cordulus’ finansieringsrejse

Food & Bio Cluster Denmark har kendt den aarhusianske virksomhed Cordulus, der er specialister i vejrdata og -løsninger til forskellige industrier, længe og har understøttet dem i deres rejse gennem de sidste otte år, helt tilbage fra da de vandt klyngens innovationskonkurrence i 2016 med deres idé om kunstig intelligens til landbruget. I den forbindelse blev de præmieret med 50.000 kr. til videreudvikling af virksomheden og flyttede efterfølgende ind i klyngens inkubatormiljø, HAYSTACK, i Agro Food Park i Aarhus. Her var de tæt på hjælp og sparring til hurtigere udvikling af virksomheden og dermed time-to-market.

For nylig var CEO John Smedegaard inviteret med til klyngens seneste finansieringsdag for at fortælle om Cordulus’ rejse fra idé til investering på 50 mio. kr. Han kender som stifter og ejer alt for godt til udfordringerne med at skulle rejse ny kapital. Siden 2015, hvor han stiftede virksomheden, der i dag beskæftiger 28 ansatte, har han gjort sig mange erfaringer i forhold til at skaffe funding. Hans råd til andre, der skal skaffe finansiering, kan du læse mere om her: At sige ja til en investor er ligesom at sige ja til et ægteskab, så vælg den rette!

Siden har Food & Bio Cluster Denmark, qua vores mangeårige rolle i det globale erhvervsfremmenetværk Enterprise Europe Network, været medvirkende til, at Cordulus sammen med Teknologisk Instituts afdeling for Landbrug og Digitalisering er indgået i et internationalt samarbejde med to schweiziske partnere i Eurostars-projektet ClimaRisc, der skal udvikle en AI-drevet platform til håndtering af klimarisici i landbrugs- og fødevaresektoren. Projektet har modtaget en samlet bevilling på 1,5 millioner EUR fra Eurostars-programmet.

Mikkel Vestergaard Hansen, udviklingschef i Cordulus, fortæller:

- Ved at udvide vores netværk og teste vores hardware og prognoseløsninger på nye markeder indsamler vi værdifulde data, der forbedrer vores hyperlokale vejrdata og lokationsspecifikke prognoser. Dette er et væsentligt skridt i at optimere vores teknologi på nuværende markeder og forberede vores løsninger til lancering uden for Europa. Dermed kan vi støtte flere kunder - herunder landmænd og virksomheder i andre vejrpåvirkede industrier - med mere præcise og pålidelige værktøjer til at håndtere deres vejrmæssige udfordringer.

Mikkel Vestergaard Hansen, udviklingschef i Cordulus A/S (foto: Cordulus A/S)

Vil du vide mere?

Helle Vedel Friis

Helle Vedel Friis

Innovation Manager
Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Head of Business Acceleration

Vores +400 medlemmer styrker innovationen inden for fødevarer og bioressourcer

Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.

Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.

Skal du også være med?

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster Denmark

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.