Biosolutions-event satte fokus på samarbejde og vækst

HURTIGT OVERBLIK:

BIOSOLUTIONS:
  • Over 140 deltagere samledes 19. marts for at drøfte biosolutions-sektorens vækstmuligheder gennem samarbejde, adgang til faciliteter og investeringer.
     
  • Dagen bød på konkrete eksempler på biosolutions-projekter, vigtige skaleringsindsigter og en mini-messe med test- og udviklingsfaciliteter.
     
  • Præsentationer og diskussioner cementerede behovet for et tættere samarbejde i hele økosystemet.

Senior Innovation Manager Louise Krogh Johnson, der står i spidsen for Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions, åbnede dagen med en opfordring til samarbejde og skalering for at realisere biosolutions’ fulde potentiale.(Foto: Food & Bio Cluster Denmark)

Med energi og engagement samledes over 140 deltagere i onsdags på Teknologisk Institut for at diskutere, hvordan biosolutions-sektoren kan vokse gennem samarbejde og skalering. Baggrunden var klar: Biosolutions har potentiale til at løse globale udfordringer, men virksomhederne skal have de rette betingelser for at kunne udvikle og skalere deres løsninger.

Med en fælles ambition om vækst blev scenen sat for en dag fyldt med viden, netværk og konkrete eksempler på, hvordan virksomheder kan tage næste skridt mod fuldskala produktion. 

"Med en dag som i dag skal vi styrke hele biosolutions-økosystemet og sikre, at potentialet bliver udfoldet – herunder høre både om de faciliteter og de støttemuligheder, der er," sagde Louise Krogh Johnson Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark og projektleder for Erhvervsfyrtårnet Biosolutions Zealand.

DeepTech som investeringsmulighed

Dagens key note speaker var Theis Malmborg, Partner & Co-founder i Noon Ventures, der fremhævede biosolutions som en nøgleindustri i en ny DeepTech-æra.

"Den traditionelle VC-model går uden om DeepTech, men biosolutions løser reelle problemer med stor global impact, som for eksempel klimagas-udledning. Det er fremtidens investeringsmulighed," pointerede Theis fra podiet.

​Dagens key note speaker var Theis Malmborg, der er medstifter af NOON Ventures, hvor han fokuserer på investeringer inden for bio-løsninger og energi. (Foto: Food & Bio Cluster Denmark)

Fra teori til praksis: Skalering i fokus

Skalering var et gennemgående tema på dagen. Professor John Woodley fra DTU understregede vigtigheden af at optimere processer tidligt: "Vi siger ofte, at problemerne ligger i downstream-processer, men løsningen kan ofte findes i upstream-processerne." Dette understreger vigtigheden af at bringe forskellige kompetencer sammen til at løse en fælles skaleringsudfordring," sagde John Woodley under sit oplæg.

Deltagerne fik blandt andet indblik i en række spændende biosolutionsprojekter, herunder test af plastikbioraffinering ved Aalborg Universitet, nye metoder til at måle krystaller i mælkepulver udviklet af ParticleTech, farvestoffer til tekstiler fra Octarine Bio og smagfulde ingredienser fra Nutrumami. 

Men især ét aspekt blev gentagne gange fremhævet: adgang til test- og udviklingsfaciliteter. 

Professor John Woodley fremhævede i sit oplæg, hvor vigtigt det er at bringe forskellige kompetencer sammen for at løse en fælles skaleringsudfordring. (Foto: Food & Bio Cluster Denmark)

Adgang til faciliteter skaber vækst

"Med open access-faciliteter kan virksomheder spare både CapEx, OpEx og tid – ingen behov for store investeringer, ingen langvarige byggeprocesser," forklarede Anne Christine Steenkjær Hastrup, der står i spidsen for Biosolutions Technology Center i Taastrup, som også dannede ramme om dagens arrangement.

Dette blev understøttet af en mini-messe, hvor deltagere kunne møde repræsentanter fra 10 forskellige test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter (TDU-faciliteter), der hjælper virksomheder med at gå fra laboratoriet til fuldskala produktion.

Blandt disse var Fermhub Zealand, som venter på GMO-godkendelse af deres 5000 L-tanke for at kunne betjene en ny gruppe samarbejdspartnere. 

Deltagerne kunne i løbet af dagen besøge en mini-messe med stande fra 10 test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter, der hjælper virksomheder med at skalere fra laboratoriet til fuldskala produktion. (Foto: Food & Bio Cluster Denmark)

Fremtiden for biosolutions

Dagens præsentationer og diskussioner cementerede behovet for et tættere samarbejde mellem forskning, erhverv og investorer. Som Josephine Ahlquist fra Lunds Universitets bioscience center bemærkede: "Det er ikke nyt, at skalering er svært, men nu mærker man, at det får opmærksomhed som en selvstændig udfordring." 

Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions har samlet en liste over danske TDU-faciliteter, der kan understøtte biosolutions-virksomheder.

Vi vil som medarrangører af dagen gerne takke alle deltagere og oplægsholdere for inspirerende indlæg, værdifulde dialoger og nye match mellem virksomheder og faciltieter.

Det var en udbytterig dag, hvor samarbejde og vidensdeling var omdrejningspunktet, og hvor det stod klart, at biosolutions er en nøglespiller i den grønne omstilling. Vi ser frem til at bygge videre på den stærke energi og fortsætte arbejdet med at sætte biosolutions i førersædet for en mere bæredygtig fremtid.

OPSKALERINGSVOUCHERE //

Læs om støttemulighed for virksomheder med behov for at kunne demonstrere eller opskalere en ny løsning på en fysisk facilitet.

SÆRLIGT FOR DIG I REGION SJÆLLAND //

Læs om støttemuligheder for SMV’er i Region Sjælland, der i samarbejde med ekstern partner har identificeret et nyt forretningspotentiale inden for biosolutions.

FOR YDERLIGERE INFORMATION //

Louise Krogh Johnson

Senior Innovation Manager

Eventet blev afviklet som en del af Erhvervsfyrtårnet Biosolutions Zealand, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.

AKTUELT //

Ny direktør tegner fremtidens organisation

Ny direktør tegner fremtidens organisation

Anette Engelund Friis er den 1. marts 2025 tiltrådt som direktør for Food & Bio Cluster Denmark, hvor hendes første opgave bliver at lede organisationen gennem processen frem mod den planlagte fusion med AgriFoodTure, som bestyrelserne for begge organisat

Nyhedsbrev

Appetit
på mere viden?

Vi serverer dugfriske trends og historier om fødevarer og bioressourcer - direkte i indbakken.