”At sige ja til en investor er ligesom at sige ja til et ægteskab, så vælg den rette!”

Det var bare ét af mange gode råd, der for nylig kom frem på et finansieringsevent, som Food & Bio Cluster Denmark afholdt for virksomheder i fødevare- og bioressourcesektoren.

Helle Vedel Friis præsenterer fundingmuligheder inden for fødevarer og bioressourcer (foto: Food & Bio Cluster Denmark)

To timer, 35 deltagere og et tætpakket program spækket med guldkorn om funding fra forskellige aktører.

Vi har samlet de vigtigste her:

Branchespecifikke soft funding-muligheder

Udover en kort introduktion til projektet TechCircle og inkubatormiljøet HAYSTACK, hvor eventet blev afholdt, bød Helle Vedel Friis og Elena Skytte fra Food & Bio Cluster Denmark velkommen med et par gode tips til soft funding for fødevare- og bioressourcevirksomheder:

  • Der findes en masse branchespecifikke soft funding-muligheder for fødevare- og bioressourcevirksomheder. Det handler om at finde den pulje, der passer til jeres virksomhed, og som matcher jeres udviklingstrin.
  • Gå efter de danske puljer først: Oftest er her lavere administration, ansøgningen er nemmere og hit raten højere.

Cordulus’ finansieringsrejse fra idé til 50 mio.

John Smedegaard, stifter og CEO af Cordulus (foto: Food & Bio Cluster Denmark)

John Smedegaard er CEO i den århusianske virksomhed Cordulus, der udvikler vejrløsninger til forskellige industrier. Han kender som stifter og ejer alt for godt til det med at skulle rejse ny kapital. Siden 2015, hvor han stiftede virksomheden, der i dag beskæftiger 28 ansatte, har han gjort sig mange erfaringer i forhold til at skaffe funding. Hans råd til andre er:

  • Lav due diligence på dine investorer.
  • At sige ja til en investor er ligesom at sige ja til et ægteskab, så vælg den rette!
  • Hvis du ikke kan leve op til nøgle KPIerne hos din investor, så er der ingen grund til at spørge om et møde.
  • Den bedste funding er salg!
  • For preseed og seed investorer vil de mærke kaptajnen, teamet er essentielt!

Hvilken investortype er så den rigtige?

Gennem sit mangeårige arbejde med sparring omkring innovation og investeringer har Claus Mortensen, Head of Business Acceleration i Food & Bio Cluster Denmark, masser af erfaring og råd til, hvordan man skal gribe arbejdet med at skaffe nye investeringer an:

  • Tålmodighed, ticket size og forventninger er forskellige for business angels, family offices, venture capital funds, venture builders, corporate venture captial funds og accelerator VCs. Så vælg den rette for dig!
  • Kend dine odds - en typisk VC investerer i 0,5% af de præsenterede cases.
  • Opsøg sparring! Food & Bio Cluster Denmark hjælper bl.a. med sparring på investeringstrategi og materiale, mapping af relevante agrifoodtech investorer og exposure af din virksomhed med konkrete introduktioner til investorer.

Få indblik i långivers syn på investeringer

Jacob Stormer, kundechef og Associate Director​ for Agri & Food i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), fortalte lidt om EIFOs forskellige finansieringsløsninger og kom med følgende råd:

Brug EIFO til at:

  • Fastholde størst muligt ejerskab
  • Forlænge din runway
  • Co-investere 50%

Derudover gav han et indblik i långiverens syn på investeringscasene og forklarede om de væsentligste kriterier for PreSeed/Early Stage startups og modne højvækst teknologivirksomheder​:

PreSeed/Early Stage startups:

Team og investorer​: Hvor engagerede er de? Hvor meget ved de om markedets og kundernes behov? Iværksættererfaring?

Produkt og produktudvikling​: Early stage vurderingen beror meget på unikheden af produktet, produktets replikerbarhed, produktets udviklingsmuligheder og go-to-market strategien

Forretningsudvikling og antagelserne bag den forventede kommercielle vækstrejse: Hvor langt er selskabet på deres kommercielle vækstrejse? Hvilke vækststrategier forventer man og hvor stærke er antagelserne af den forventede kommercielle vækst?

Modne højvækst teknologivirksomheder

Fremtidig evne til at tilbagebetale gælden​: Hvordan forventer selskabet at servicere gælden i fremtiden?

Nuværende og fremtidige investorer​: Højt cash burn4behov for egenkapital​ - Styrken i equity story: Den beviste og forventede kapitalrejsningsevne (og fall back)

Finansiel budgettering​: Hvilke antagelser er der lavet i forhold til enhedsøkonomien, og er de understøttet af historikken eller afgørende forretningsudviklingstiltag?​ Hvad er fall-back scenariet?

Leasing investering gennem Nordea

Nordea var inviteret til at fortælle lidt om finansiering af drift og investeringer, og i den forbindelse kunne de to rådgivere, Martin Bugge og Kasper Aabo, bl.a. fortælle, at når du skal købe nyt udstyr, kan en leasing investering være et godt produkt, og hvis du laver et net zero commitment lån, kan du typisk få 1% lavere rente.

Finansieringsdagen blev arrangeret i regi af projektet TechCircle og blev afholdt i inkubatormiljøet HAYSTACK i Aarhus, som Food & Bio Cluster Denmark driver.

Vil du vide mere?

Anders Skeem

Anders Skeem

International Manager

Midtjyllands digitale innovationshub

TechCircle er Midtjyllands digitale innovationshub. Hub'en skal sætte skub i udvikling og implementering af konkurrencedygtige, grønne og innovative digitale løsninger til gavn for små og mellemstore virksomheder og borgere.

 

Vores +400 medlemmer styrker innovationen inden for fødevarer og bioressourcer

Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.

Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.

Skal du også være med?

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster Denmark

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.