Boller op, boller ned – men ikke i skraldespanden!
HURTIGT OVERBLIK:
CIRKULÆRE LØSNINGER
- Danmark smider store mængder brød ud – nye værdikædesamarbejder vil ændre det.
- FoodRemade og partnere udvikler nye fødevarer af overskudsbrød, men prisen skal være konkurrencedygtig.
- Cirkulære løsninger skal være kommercielt levedygtige for at få reel impact – flere virksomheder kan være med i Closing Loops.

Fastelavn nærmer sig, og mens vi glæder os til lækre fastelavnsboller, går alt for meget brød til spilde. Closing Loops arbejder på at give brød nyt liv gennem cirkulære løsninger (Foto: iStock)
Ifølge den seneste Circularity Gap Report er vi i Danmark er kun 4% cirkulære. Store mængder ressourcer går til spilde, herunder mange fødevarer, mens behovet for mere bæredygtige løsninger vokser. Closing Loops er sat i verden for at ændre dette ved at skabe konkrete værdikædesamarbejder, hvor affald bliver til nye produkter – og brødspild er et oplagt sted at tage fat.
Over 20 nye virksomheder er optaget i Danmarks største indsats inden for cirkulær økonomi, fordelt på syv værdikædesamarbejder. Mere end 200 virksomheder er allerede i fuld gang med at udvikle nye forretningsmuligheder.
Fra overskudsbrød til nye fødevarer
Et af syv nye cirkulære værdikædesamarbejder hos Closing Loops er ’Værdiforøgelse af Brødspild’, hvor virksomhederne FoodRemade, Mølleriet Enghaven og Knæk & Bræk samarbejder om at lave nye fødevarer ud af overskudsbrød.
Stifter Henrik Ottesen fra FoodRemade fortæller, at virksomheden indsamler usolgt og overproduceret brød, der sorteres, findeles og behandles i ovne. Det bruges bl.a. som rasp eller ingrediens i øl og pasta.
Udfordringen er, at kun 15% af det indsamlede er hvedebrød, der kan blive til rasp, som vi kender det, mens grovere brød og rugbrød kræver nye løsninger – fx produkter som knækbrød eller myslibarer, der nu skal udvikles i et værdikædesamarbejde med de to andre virksomheder.
”Vi arbejder allerede cirkulært med Salling Group, men opbygger nu en værdikæde, der skal omdanne de i dag ubrugte brødrester til nye fødevarer. Det vil vi tre virksomheder udvikle sammen i Closing Loops,” siger Henrik Ottesen og peger på, at det er afgørende, at de nye produkter kommer langt nok ned i pris til, at forbrugerne køber dem:
”Det her handler ikke kun om, at vi skal lave et produkt med en fantastisk historie. Det er vigtigt, at det samtidig bliver et konkurrencedygtigt og attraktivt produkt i markedet, så vi kan afsætte de mange tons overskudsbrød, der kan bearbejdes i en virksomhed som vores. Så vi går efter et langsigtet samarbejde om et fælles konkurrencedygtigt produkt.”
”Vi arbejder allerede cirkulært med Salling Group, men opbygger nu en værdikæde, der skal omdanne de i dag ubrugte brødrester til nye fødevarer. Det vil vi tre virksomheder udvikle sammen i Closing Loops.”
Cirkulære løsninger skal være kommercielt levedygtige
Conny Hanghøj er senior innovation manager hos Food & Bio Cluster Denmark og ser frem til at følge udviklingen.
”Cirkulære løsninger er afgørende for at skabe en mere bæredygtig fødevaresektor, men de skal også være kommercielt levedygtige for at få reel impact. Samarbejdet omkring værdiforøgelse af brødspild er et stærkt eksempel på, hvordan virksomheder kan omsætte overskudsressourcer til innovative produkter, der både gavner miljøet og har markedsmæssigt potentiale. Vi ser frem til at følge udviklingen,” fortæller Conny.
Vil din virksomhed være med?
Virksomheder, som vil arbejde med cirkulære værdikæder, kan søge ind i Closing Loops og dermed opnå økonomisk støtte til processen.
Næste ansøgningsfrist er 11. april 2025.
Programmet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.
FAKTA OM PROJEKTET //
- Closing Loops er Danmarks største program inden for cirkulær økonomi med fokus på værdikædesamarbejde og cirkulære forretningsmodeller.
- Med støtte fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse arbejder mere end 200 virksomheder og specialister over en 3-årig periode for at skabe konkrete cirkulære løsninger i værdikæderne, fx ved at afprøve, hvordan én virksomheds affald kan blive til råvarer i en anden branche.
- Der samarbejdes på tværs af brancher, geografi og vidensinstitutioner for at skabe forandring, forretning og effekt. Programmet er meget konkret. På tre år skal værdikædesamarbejderne igennem Closing Loops reducere 235.000 ton CO2e og 42.000 tons affaldstonnage.
- Operatørerne bag: Food & Bio Cluster Denmark, We Build Denmark, CLEAN Danmarks Vand- og Miljøklynge, Lifestyle & Design Cluster, Teknologisk Institut og fem Erhvervshuse.
KONTAKT //
Conny Hanghøj



AKTUELT //

Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure planlægger at fusionere
Den nationale klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark og partnerskabet AgriFoodTure ønsker at fusionere. Målet er at styrke fødevareklyngens innovation gennem endnu stærkere samarbejde.

Boller op, boller ned – men ikke i skraldespanden!
Fastelavn nærmer sig, og mens vi glæder os til lækre fastelavnsboller, går alt for meget brød til spilde. Closing Loops arbejder på at give brød nyt liv gennem cirkulære løsninger – læs hvordan.

Få op til 100.000 kr. til at gøre din virksomhed i Region Sjælland klar til biosolutions
Er din virksomhed rustet til fremtidens grønne vækst? SMV’er i Region Sjælland kan nu få op til 100.000 kr. i støtte til nyt udstyr eller rådgivning for at omstille sig til biosolutions – en industri med massivt vækstpotentiale.
