Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure planlægger at fusionere
HURTIGT OVERBLIK:
ORIENTERING:
-
Food & Bio Cluster Denmarks og AgriFoodTures respektive bestyrelser har besluttet at indstille til en fusion mellem de to organisationer.
-
Indstillingen sker med baggrund i et ønske om at styrke innovationen og det tværgående samarbejde i den danske fødevareklynge.
-
Forslaget fremlægges på organisationernes generalforsamlinger den 24. april 2025.
Den nationale klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark og partnerskabet
AgriFoodTure ønsker at fusionere. Målet er at styrke fødevareklyngens innovation
gennem endnu stærkere samarbejde mellem virksomheder, videninstitutioner, NGO’er
og myndigheder og derved udvikle løsninger på de store udfordringer, Danmark og verden
står overfor.
En ny stærk innovationsaktør for fødevarer kan være på vej. På Food & Bio Cluster Denmarks og AgriFoodTures respektive bestyrelsesmøder henholdsvis den 27. februar og 28. februar 2025 har de to bestyrelser enstemmigt besluttet at indstille til de to organisationers generalforsamlinger at vedtage en fusion.
Ifølge formand for bestyrelsen i Food Bio Cluster Denmark, Sandra Irene Jørgensen og næstforperson Eskild Holm Nielsen i AgriFoodTure har de to foreninger stærkt beslægtede formål og indsatsområder, og derved er der et betydeligt potentiale for synergier. De siger i en fælles udtalelse:
”En fusion af de to foreninger vil styrke innovationen og det tværgående samarbejde i den danske fødevareklynge - til gavn for både små, mellemstore og store virksomheder samt det danske samfund. Uden innovation var den danske fødevareklynge ikke blevet verdensførende, som den er i dag, hvor den beskæftiger 119.000 personer, står for 22% af den samlede danske vareeksport samt årligt bidrager med 65 mia. kr. til BNP. Men tiden er nu også kommet til at skifte gear og fokusere den tværgående innovationsindsats i én samlet organisation. Ambitionen er, at innovation i klyngen skal sikre Danmarks position i den globale fortrop i forhold til at udvikle løsninger, der adresserer klima-, miljø- og biodiversitetsudfordringerne og fremmer sundhed og ernæring.”
I tæt tilknytning til Food & Bio Cluster Denmark findes operatøren FBCD A/S, der via en partnerskabsaftale fungerer som operatør og driftsselskab for Food Bio Cluster Denmarks anliggender. Bestyrelsen i FBCD A/S har ligeledes på et bestyrelsesmøde den 26. februar tilsluttet sig beslutningen om en fusion, hvori FBCD A/S fortsat skal fungere som operatør for de to fusionerede foreninger.
De tre bestyrelser har besluttet, at den nye organisation skal ledes af den nuværende direktør for AgriFoodTure Anette Engelund Friis. Det betyder, at Lars Visbech Sørensen er fratrådt sin stilling som adm. direktør for FBCD A/S. Der forventes ikke afskedigelser blandt de øvrige medarbejdere i de fusionerende organisationer.
”På vegne af bestyrelsen vil jeg gerne takke Lars Visbech Sørensen for langvarig og dedikeret indsats. Lars har været helt central i opbygningen af en af Danmarks største og stærkeste klyngeorganisationer, herunder gennem hans implementeringsindsats, da fire mindre klynge- og netværksorganisationer i 2020 besluttede at fusionere. Under Lars’ ledelse har Food & Bio Cluster Denmark udviklet sig til en velkonsolideret, landsdækkende organisation med en stærk medlemsskare fra alle dele af det danske innovationsøkosystem,” siger Anders M. Klöcker, bestyrelsesformand i FBCD A/S.
Næste skridt i processen frem mod en fusion er, at forslaget fremlægges på de tre organisationers generalforsamlinger den 24. april 2025.
FOR YDERLIGERE INFORMATION //
Turid Fennefoss Nielsen
Kort om de to foreninger:
Food & Bio Cluster Denmark
Food & Bio Cluster Denmark er Danmarks nationale klyngeorgansation for fødevarer og bioressourcer, udpeget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og tæller ca. 500 medlemmer. Klyngeorganisationens formål er at styrke innovationskraften i hele værdikæden for fødevarer og bioressourcer. Foreningen blev dannet i 2020 efter en fusion af fire mindre klynge- og netværksorganisationer.
Den offentlige finansiering er hidtil kommet fortrinsvis fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt EU-midler.
AgriFoodTure
AgriFoodTure er et partnerskab bestående af 70+ partnere forenet i en fælles vision for dansk landbrugs- og fødevareproduktion.
AgriFoodTure er resultatet af et fælles roadmap, skrevet og indsendt af omkring 300 forskere og eksperter fra alle danske universiteter og flere forskningsinstitutioner i den danske fødevareklynge.
Den offentlige finansiering er hidtil kommet fra Innovationsfonden.
In English
Food & Bio Cluster Denmark and AgriFoodTure Plan to Merge
The national cluster organization Food & Bio Cluster Denmark and the innovation partnership Agri-FoodTure wish to merge. The goal is to strengthen innovation in the food cluster through even stronger collaboration between businesses, research institutions, NGOs, and authorities, thereby developing solutions to the major challenges facing Denmark and the world.
A new strong innovation player in the food sector may be on the way. At the respective board meetings of Food & Bio Cluster Denmark and AgriFoodTure on February 27 and February 28, 2025, the two boards unanimously decided to recommend to their respective general assemblies the approval of a merger.
According to Sandra Irene Jørgensen, Chair of the Board of Food & Bio Cluster Denmark, and Eskild Holm Nielsen, Vice Chair of AgriFoodTure, the two organizations share closely related objectives and focus areas, creating significant potential for synergies. In a joint statement, they said:
"A merger of the two organizations will strengthen innovation and cross-sector collaboration in the Danish food cluster – benefiting small, medium, and large enterprises as well as Danish society. Without innovation, the Danish food cluster would not have become a world leader as it is today, employing 119,000 people, account-ing for 22% of total Danish exports, and contributing DKK 65 billion annually to GDP. However, the time has come to shift gears and focus cross-sector innovation efforts into a single organization. The ambition is for innovation within the cluster to secure Denmark’s position at the global forefront in developing solutions that address climate, environmental, and biodiversity challenges while promoting health and nutrition."
Closely associated with Food & Bio Cluster Denmark is the operator FBCD A/S, which, through a partnership agreement, functions as the operating and management company for Food & Bio Cluster Denmark’s activities. The board of FBCD A/S also supported the merger decision at its board meeting on February 26, agreeing that FBCD A/S will continue to serve as the operator for the merged organizations.
The three boards have decided that the new organization will be led by the current director of AgriFoodTure, Anette Engelund Friis. This means that Lars Visbech Sørensen has stepped down from his position as CEO of FBCD A/S. No layoffs are expected among other employees of the merging organizations.
"On behalf of the board, I would like to thank Lars Visbech Sørensen for his long-standing and dedicated efforts. Lars has been instrumental in building one of Denmark’s largest and strongest cluster organizations, including through his implementation efforts when four smaller cluster and network organizations decided to merge in 2020. Under Lars’ leadership, Food & Bio Cluster Denmark has grown into a well-established, nation-wide organization with a strong membership base from all parts of the Danish innovation ecosystem," said Anders M. Klöcker, Chair of the Board of FBCD A/S.
The next step in the merger process is for the proposal to be presented at the general assemblies of the three organizations on April 24, 2025.
FURTHER INFORMATION //
Turid Fennefoss Nielsen
AKTUELT //

Food & Bio Cluster Denmark og AgriFoodTure planlægger at fusionere
Den nationale klyngeorganisation Food & Bio Cluster Denmark og partnerskabet AgriFoodTure ønsker at fusionere. Målet er at styrke fødevareklyngens innovation gennem endnu stærkere samarbejde.

Boller op, boller ned – men ikke i skraldespanden!
Fastelavn nærmer sig, og mens vi glæder os til lækre fastelavnsboller, går alt for meget brød til spilde. Closing Loops arbejder på at give brød nyt liv gennem cirkulære løsninger – læs hvordan.

Få op til 100.000 kr. til at gøre din virksomhed i Region Sjælland klar til biosolutions
Er din virksomhed rustet til fremtidens grønne vækst? SMV’er i Region Sjælland kan nu få op til 100.000 kr. i støtte til nyt udstyr eller rådgivning for at omstille sig til biosolutions – en industri med massivt vækstpotentiale.
