Algiecel omdanner cO2 til værdifuld biomasse til fødevareindustrien
Inde i specialdesignede containere fyldt med lys og alger gør Algiecel sit til at sætte skub i den grønne omstilling. Udefra ligner løsningen en helt almindelig standard container. Og det er faktisk også lige præcis, hvad det er. En hvid skibscontainer nærmere betegnet, prydet med Algiecels grønne og sorte logo, Det er først, når man træder ind i containeren, at tingene begynder at blive rigtig spændende.
Foto: Henrik Busch-Larsen foran en af Algiecels containere
Algiecel er en virksomhed, der siden 2021 har haft travlt med at udvikle et koncept, der ved hjælp af mikroalger i en container fyldt med lys, kan omdanne CO2 til bioprodukter i form af fødevarer, olier, kosmetik og foder. I front står Henrik, tidligere CEO i Unibio. En travl mand med en vision og en dagsorden der er grøn og kundeorienteret.
Sidst i november trådte Henrik Busch-Larsen på scenen til Biosolutionskonferencen i Forskerparken i Odense. Her fortalte han om Algiecel, og de udfordringer og løsninger, der findes i industrien foran et imponerende publikum, der var samlet under samme agenda.
Algiecel
Hjemmebane: Odense
Ide: At anvende CO2-emissioner til værdifulde biomasseproduktioner igennem fotosyntese og mikroalger.
Hvad er 'grønt' ved virksomheden: Løsningen udnytter CO₂-udledning som en ressource, og den mobile fotobioreaktorer kan integreres direkte i industrielle processer for at reducere miljøpåvirkningen.
Luksusvilla til erhvervsnetværk gør op med sterile mødelokaler
Da vi mødte Henrik, var det dog i lidt andre omgivelser. Hverken i en container eller på scenen foran hundredvis af mennesker. Men i en luksuriøs villa i et villakvarter lige syd for Odense C. En villa, der fungerer som hovedkvarter for Algiecel, der udover lokationen i Odense, også har faciliteter på DTI i Taastrup, hvor deres test-container også står.
I de flotte lokaler med sildebensparket, sprossede vinduer og smagfulde designmøbler, sker der ting og sager. Håndværkere har gang i restaureringen af den flotte villa, der snart skal danne rammerne for mere end Algiecels egne kontorer. Henrik er nemlig ved at skabe et sted for erhvervsfolk i Odense. Et sted, der skal kunne noget mere end et sterilt og halvkedeligt mødelokale, og som skal indbyde til netværk, samtaler og innovation.
Lys, Co2 og mikroalger = guldgrube
Meter på meter af specialfremstillet LED-lys drevet af vedvarende energi oplyser de ellers mørke containere og de mange gennemsigtige plastrør fyldt med mikroalger. Men de gør mere end bare at oplyse. De er nemlig et vigtigt led i den fotosyne, der bliver sat i kraft, når lys, mikroalger og CO2, mødes, og som kan gøre industriel CO2-udledning til profitabel biomasse, der kan bruges i både fødevareindustrien, som EPA-olier som eks. Omega 3, til kosmetikindustrien i form af kollagen eller som proteinrigt dyrefoder. Mulighederne er mange. Rigtig mange endda. Og det hele synes at gå op i en højere enhed, når mulighederne bliver skabt på basis af en reaktion, der formår at begrænse industriens Co2-udslip ved at bruge dem effektivt og simpelt og relativt billigt for kunden.
Mobilitet til fordel for kunden
Algiecels teknologi skiller sig ud ved dens mobilitet og skalerbarhed. For Henrik Busch-Larsen og resten af Algiecel giver løsningen nemlig kun mening, hvis det giver mening for kunden. Derfor er containermodulerne lavet, så de nemt placeres ved et biogasanlæg ude hos kunden, hvor de kan stables, flyttes og tilpasses, så de passer til både små og store virksomheder. Teknologien kan fx placeres ved biogasanlæg, hvor den matches med industriens individuelle behov for CO₂-reduktion.
Og så kan de stables vertikalt, så pladsen udnyttes så fordelagtigt som muligt.
”Vi forsøger hele tiden at gøre det så nemt for kunden, som overhovedet muligt” fortæller Henrik og fastslår, at man er nødt til at se ind løsninger, der er simple, billige og lettilgængelige for kunden, hvis man vil skabe en grøn forandring, der er til at tage og føle på.
”Algiecel sørger for at levere og montere løsningen, og sammen med kunden indgår vi så en kontrakt, der bygger på, at Algiecel køber kundens Co2 til en aftalt pris pr. ton” forklarer Henrik og peger på, at al drift og håndtering bliver udført af Algiecel, så det altså bliver så nemt som muligt for kunden at slippe af med CO2’en til fordel for den grønne omstilling.
Mød Algiecel i et eller flere af vores netværk
Er du medlem? Så kan du møde Algiecel i vores netværksgruppe Fødevaresikkerhed og Netværket for udnyttelse af sidestrømme.
Vil du vide mere?
Vores +400 medlemmer styrker innovationen inden for fødevarer og bioressourcer
Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.
Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.
Skal du også være med?
Flere nyheder fra Food & Bio Cluster Denmark
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.