Aquaporin skal filtrere astronauternes urin til drikkevand

I august begav Andreas Mogensen sig ud i rummet med European Space Agency (ESA) til Den Internationale Rumstation ISS. Med sig havde han Aquaporins filtreringssystem. Et system, der egentlig er udviklet til fødevareindustrien, men som nu skal bestå den ultimative test i outerspace-forhold.

Andreas og Aquaporins filtreringssystem (Foto: Aquaporin)

Adgangen til drikkevand er stadig begrænset i rummet, og når der kun kan fragtes en begrænset mængde væske med fra rejsens start, må der tænkes i alternativer. Systemer til indvinding af vanddamp i luften, våde håndklæder og sved er en vigtig del af astronauternes væskedepot, og hertil kommer genbrugen af det vand, der findes i urin. Med systemer, der kan genbruge væsken, kan hele 93 procent af det vand, som bliver sendt med astronauterne ud i rummet, genbruges. Vores medlem Aquaporin står bag netop det filtreringsystem, der sørger for, at astronauternes urin bliver en vigtig kilde til rent drikkevand.

Aquaporin er et innovativt vandteknologiselskab, sat i verden for at udvikle metoder til naturlig vandbehandling. Virksomheden, der har hovedsæde i Danmark, og kontorer både i USA og Singapore, arbejder dagligt på at bevare jordens mest værdifulde ressource. Med filtreringssystemer, der bygger på vandrensning ved hjælp af membraner, har Aquaporin skabt en måde at genbruge vand i industrier, i vores egne hjem og altså nu også i rummet. Virksomheden har brugt godt et års tid på at udvikle dét filtreringsystem, der ved hjælp af membraner kan filtrere det rene vand ud af menneskers urin, så det altså kan drikkes igen.

Rumtur er et sideprojekt: fødevareindustrien er det vigtigste fokus

The sky is not the limit for Aquaporin, og rumrejsen er da også en helt særlig begivenhed for virksomheden, og en enorm mulighed for at teste deres systemer under helt unikke forhold. Men egentlig er det slet ikke udstyr til rumrejser, som Aquaporin hovedsageligt beskæftiger sig med. Virksomheden ser i langt højere grad fødevareindustrien som fokusområde for deres systemer, hvor deres teknologi bruges til at ekstrahere vand i produkter til koncentration, hvor smag, aroma og næring bevares i det koncentrerede produkt.

Netop den teknologi har for nyligt skaffet Aquaporin en af de helt store samarbejdsaftaler; nemlig med E. & J . Gallo Winery, verdens førende vindistributør. Adskillelsen af vand fra produkt i vinproduktion kræver forsigtighed og skånsomme metoder, for på bedst mulig vis at bevare smagen i druen, og netop det, er Aquaporins filtreringssystemer helt suveræne til.

Når Aquaporin til februar modtager testresultaterne fra Andreas Mogensen er de altså et skrift nærmere på det fuldstændige system, der skal testes i sin helhed, når Andreas Mogensen igen drager afsted.

Aquaporin er ikke det eneste medlem, som Andreas Mogensen tog med ud i rummet. Læs om InnovaConsults medvirken i den funktionelle chokolade, som skal hjælpe Andreas i rummet her: 

Fælles for både den funktionelle chokolade og filtreringssystemet må være, at det ligesom så mange andre ting, der bliver testet og undersøgt i rummet, ikke kun er vigtig for vores overlevelse og velvære ”derude” men også kommer os til gavn i livet på jorden. Vi glæder os til at følge begge virksomheder på deres færd ud i nye højder.

Vil du også være medlem?

Kontakt vores medlemschef, Sine Riisager

Sine Riisager

Sine Riisager

Head of Members & Matchmaking

Vores +400 medlemmer styrker innovationen inden for fødevarer og bioressourcer

Food & Bio Cluster Denmark hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling.

Det gør vi gennem inspiration, netværk, samarbejder og forretningsudvikling i partnerskab med fx vidensinstitutioner, investorer og offentlige myndigheder.

Skal du også være med?

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster Denmark

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.