Case: NorFalk

Aarhusianske iværksættere skaber innovation og grønnere ingredienser til sæbe-, vaskemiddel- og kosmetikindustrien

Bioteknologiske løsninger skal være med til at skubbe på den grønne omstilling og mindske klimaaftrykket af mange af de almindelige hverdagsprodukter, vi alle omgiver os med. Derfor har to unge ingeniører fra Aarhus sat sig for at revolutionere sæbe-, vaskemiddel- og kosmetikindustrien med klimareducerede ingredienser i de små flasker. Læs om eventyret og hvordan NorFalk har fået gavn af klyngens inkubationsmuligheder og netværk af investorer og fundingmuligheder.

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor din sæbe eller dit vaskemiddel egentlig vasker rent? Nej vel?

Men det har to kemi-/biotek-ingeniører fra Aarhus. 

Kasper Falkenberg og Nicklas Nørgaard har nemlig startet virksomheden NorFalk, hvor de to iværksættere har udviklet en helt ny bioteknologisk måde at producere såkaldte surfaktanter, der giver vaskeeffekten i fx flydende håndsæber og vaskemidler og skaber den rigtige cremede konsistens i kosmetikprodukter. Og endda på en langt mindre miljøbelastende måde end de surfaktanter, man anvender i dag.

Foto: Nicklas Nørgaard (t.v.) og Kasper Falkenberg (t.h.) mødtes på studiet på Aarhus Universitet og startede den fælles iværksætterrejse ud fra et ønske om at bruge deres bioteknologiske viden til at skabe nye, innovative løsninger .

Surfak-hvaffornoget og den grønne omstilling

En surfaktant er et aktivt og stabiliserende molekyle, der gør det muligt at binde vandfaser og oliefaser sammen og dermed lave cremede konsistenser. 

De fleste surfaktanter, der bliver anvendt i dag, er lavet af fossil olie eller af en blanding af fossil olie og palmeolie. Men hos NorFalk har de fundet en ny, banebrydende måde at producere surfaktanter med et reduceret klimaaftryk.

Foto: Man kan ikke se det, hvis man ikke lige ved det. For at binde vandfaser og oliefaser til cremede konsistenser i fx sæbe og kosmetik tilsætter man såkaldte surfaktanter, som NorFalk udvikler fra deres laboratorie i Risskov.​

- Vores surfaktanter udleder markant færre Co2 ækvivalenter end surfaktanter, der er baseret på palmeolie, og som i dag opfattes som de mest grønne og bæredygtige surfaktanter. Det fortæller Kasper Falkenberg, der som CEO og den ene af de to foundere arbejder på at rejse funding og finde samarbejdspartnere til at opskalere startup-virksomheden.

Målet er nemlig at give sæbe- og kosmetikproducenter verden over muligheden for at reducere klimaaftrykket i de indirekte udledninger (scope 3) i deres klimaregnskab med NorFalks surfaktanter.

For os som iværksættere er det en drøm at bruge vores faglighed til at gøre en reel forskel i de produkter, vi alle omgiver os med i vores hverdag. Vi står med en reel klimaudfordring, og her kan bioteknologien gøre en kæmpe forskel.

Kasper Falkenberg

Den nyeste viden fra forskningen skal ud i virksomhederne

Ifølge Kasper findes der virkelig meget forskningsbaseret viden på universiteterne, som vi skal have kanaliseret ud i virksomhederne og i iværksættermiljøerne, så vi får skabt mere innovation, der skubber os i en grønnere retning.

De to founderes iværksætterdrømme startede allerede i studietiden på Aarhus Universitet, og sidenhen er også kemiker Daniel Lind Jensen blevet en del af NorFalk, der undervejs har fået hjælp og vigtig sparring fra Food & Bio Cluster Denmark.

- For os som iværksættere har det været afgørende at have adgang til nogle gode faciliteter og til at kunne sparre med folk, der ved en masse om investorer og fundingprogrammer. Som civilingeniører var det helt nyt land for os, fortæller Kasper.

NorFalk har blandt andet været en del af klyngens inkubationsmiljø i Agro Business Park i Foulum ved Viborg og har herigennem haft adgang til de nødvendige laboratoriefaciliteter, hvor de kunne udvikle og raffinere deres klimareducerede surfaktanter, som de i dag er i gang med at patentere processen på at lave. 


Uden et laboratorie var vores teknologi gået i stå. Det har været helt afgørende, at vi kunne benytte faciliteterne i Foulum, ellers stod vi ikke her i dag. 

Kasper Falkenberg

Samtidig har de to iværksættere også haft gavn af løbende sparring med både Jacob Mogensen og Claus Mortensen fra Food & Bio Cluster Denmark, som har kunne hjælpe med gode råd på rejsen og med at skabe kontakt til potentielle investorer og fundingprogrammer.

- For mig har den helt store rejse været at forstå investorverdenen. Her har det været fedt at have Jacob og Claus med på sidelinjen. Det er både sådan noget med sprogbrugen og sparring på vores pitch, men særligt også til at skabe kontakt til en masse investorer, netværk og fundingmuligheder for os, fortæller Kasper.

Foto: Kasper Falkenberg arbejder på at rejse funding og finde samarbejdspartnere til at opskalere startup-virksomheden fra lokalerne i Risskov.

Klyngen hjælper startups inden for fødevarer og bioressourcer

Hvert år hjælper vi i klyngen startups og iværksættere med at konvertere idéer til konkrete produkter, der skal ud over rampen og styrke innovationen og den grønne omstilling på fødevare- og bioressourceområdet.

Det gør vi bl.a. gennem inspiration, netværk, forskellige former for samarbejde om fx fundingmuligheder og forretningsudvikling samt vejledning.

Vi har et super godt samarbejde med Claus. Man kan bare lige ringe til ham og vende nogle ting, han har et stort kendskab til og forståelse af startup-verdenen. Det er en kæmpe støtte undervejs.

 

Kasper Falkenberg

Gode råd til nye startups

Det har været et par intense år for den århusianske startup, som har samlet vigtige læringspunkter op undervejs. Vi bad derfor CEO Kasper Falkenberg give sine bedste tips til nye startups, der skal ud at hente investeringer til forretningsudviklingen.

#1. Bid i det sure æble og lær dit pitch

Som iværksættere er vi ofte drevet af vores faglighed og en kæmpe passion for vores idé. Men det er en lige så stor del af rejsen at søge kapital. Så lav dit pitch og bliv ved med at træne det – gode dialogevner og præsentationsteknik er helt nødvendige.

Det er lidt ligesom at lære at cykle. Du kan ikke lære det ved at læse en bog, du skal ud og gøre det.

 

#2. Find ud af hvilken rejse, I vil på

Der findes mange forskellige investorer med forskellige interesser, og I risikerer at spilde værdifuld tid, hvis ikke I er afklaret med, hvor I står i forhold til fx procenter og ejerfordeling i de forskellige investeringsrunder.

Og husk, at fundingarbejdet tager tid. Så tag de lange briller på og kom i gang i god tid.

 

#3. Få hjælp til det I ikke ved noget om

Som iværksætter har du alle kasketterne på. Husk at der findes masser af hjælp at hente i iværksættermiljøerne rundt omkring og gennem sådan nogle som Food & Bio Cluster Denmark, som bl.a. har hjulpet os med netværk, faciliteter og en masse læring om kapitalrejsning.

Få også hjælp hos advokater til alt det juridiske, man bare ikke kommer udenom. Der skal være styr på tingene, det gør det meget lettere når der kommer penge ind i virksomheden.

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster

Projekter

Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.

Netværk

Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.

Nyheder

Læs aktuelle nyheder om fødevarer og bioressourcer.

Kontakt

Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.