Selvkørende robotter, AI og automatisering er med til at bane vejen for grøn omstilling
Digitalisering og automatisering spiller en afgørende rolle i at styrke innovationen og den grønne omstilling inden for fødevare- og bioressourceindustrien. Som lille eller mellemstor virksomhed kan du inden 2. oktober igen søge midler til at udvikle innovative løsninger gennem puljen Innovationskraft. Her kan du læse mere om programmet og nogle af de projekter, der tidligere har fået midler gennem puljen.
Hvad har en fuldautomatiseret løgskræller, en selvkørende robot til diagnostik af afgrøder direkte på marken og AI-drevet energioptimering til fælles?
Ud over at være teknologiske løsninger, der på hver sin måde er med til at reducere spild og ressourceforbruget, er det eksempler på samarbejder, der har fået midler gennem programmet Innovationskraft.
I løbet af 2023 uddeles i alt 11 mio. gennem puljen til små og mellemstore virksomheder, der samarbejder med andre virksomheder eller vidensaktører om at skabe nye innovative løsninger inden for fødevarer og bioressourcer.
Det er Erhvervsstyrelsen og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der har afsat midlerne som en del af klyngebevillingen Innovationskraft 2023-2024.
%2fErst21.png&width=640&format=webp)
Foto: Capra Robotics Aps og Syddansk Universitet står bag et af de projekter, der har fået støtte gennem Innovationskraft. Her arbejder partnerne på at udvikle en selvkørende robot til diagnostik af afgrøder, hvormed udbyttet og fødevaresikkerheden kan øges. Læs mere.
Vi skal udnytte mulighederne i teknologiudviklingen til at skabe bæredygtig udvikling
Teknologi er en vigtig nøgle til grøn omstilling i en tid, hvor verdensbefolkningen stiger, og flere munde skal mættes, samtidig med at ressourceforbruget og klimaudledninger skal reduceres.
Det kan vi ikke løse uden teknologi, og derfor er udnyttelse af mulighederne i teknologiudviklingen et vigtigt omdrejningspunkt i klyngens arbejde med bæredygtig udvikling af hele værdikæden.
Et af projektkravene i Innovationskraft-programmet er nemlig, at projekterne bidrager med løsninger inden for klyngens fire strategiske områder, hvor mulighederne i teknologiudviklingen er ét af pejlemærkerne.
Kathrine Lykke Kirk, Innovation Manger i Food & Bio Cluster Denmark, er ansvarlig for puljen og det eksterne panel, der udvælger projekterne, fortæller, at flere projekter allerede har fået midler til at udvikle nye teknologiske løsninger eller til at bruge kendte teknologier på nye måder.
Klyngens 4 strategiske pejlemærker:
- At levere bæredygtige fødevarer, der er velsmagende, sunde og sikre, til en voksende verdensbefolkning
- At levere løsninger til en bæredygtig produktion og effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højeste mulige værdi
- At sikre en bæredygtig grøn omstilling af klyngen frem mod klimaneutralitet
- At udnytte mulighederne i teknologiudviklingen indenfor f.eks. biotech, digitalisering og automatisering fuldt ud
- Vi har i løbet af året udvalgt en række innovative projekter, fordi de netop søger at udvikle nye teknologiske løsninger eller bruge kendt teknologi på nye måder. Kunstig intelligens, robot og kamerateknologier er omdrejningspunktet i flere af projekterne, hvor de bl.a. bidrager til at analysere, kvalitetsmåle, udpege eller praktisk håndtere fødevarer, så fx kvalitet og holdbarheden øges og spildet mindskes, fortæller Kathrine.
Maskinerne håndterer nemlig produktionsprocesserne mere præcist, og derved reducerer man fejl og minimerer tab.
Ud over de åbenlyse fordele i forhold til effektivitet og produktivitet har de teknologiske muligheder også betydning for fødevaresikkerhed og bæredygtighed, som i stigende grad er et konkurrenceparameter for alle virksomheder.
Mulighederne i teknologiudviklingen er blot ét af de områder, der kan søges midler til gennem Innovationskraft. Også projekter der udvikler løsninger inden for klyngens øvrige tre pejlemærker (se ovenfor) kan søge midler gennem puljen.
Kunstig intelligens, robot og kamerateknologier er omdrejningspunktet i flere af projekterne, hvor de bl.a. bidrager til at analysere, kvalitetsmåle, udpege eller praktisk håndtere fødevarer, så fx kvalitet og holdbarheden øges og spildet mindskes.

Automatisk løgskræller med revolutionerende ny teknologi
11 mio. kr. til innovative SMV'er. Har du også en god idé?
Se andre projekter, der har fået midler gennem Innovationskraft
Har du også en god idé?
Se her, hvordan du også kan søge om midler til innovationsprojekter inden for fødevare- og bioressourcesektoren gennem Innovationskraft.

Kathrine Lykke Kirk


