Der er potentiale for både klimagevinster og en øget indtjening ved en forbedret udnyttelse af restprodukter fra landbrugs- og fødevaresektoren. Det EU-finansierede COOPID-projekt fremmer vidensdeling om nye biobaserede forretningsmodeller gennem et samarbejde mellem aktører fra ti europæiske lande.
Som led i COOPID-projektet er der etableret et netværk af ti nationale bioøkonomiklynger, som omfatter forskellige aktører med interesser inden for landbrug, skovbrug og akvakultur: primærproducenter og sammenslutninger af primærproducenter, forarbejdningsindustrier, repræsentanter fra den offentlige sektor, videninstitutioner og undervisningsinstitutioner.
Dette netværk vil identificere en række succeshistorier, som på forskellig vis demonstrerer, hvordan det er lykkedes at udvikle og implementere nye teknologier, nye samarbejder og nye forretningsmodeller inden for den cirkulære bioøkonomi.
Gennem fysiske eller virtuelle fremvisninger, workshops og en række informationsmaterialer præsenteres baggrund, resultater og erfaringer fra udviklingen af forretningsmodellerne bag de forskellige succeshistorier.
Formålet er at øge involveringen af primærproducenterne i den fortsatte udvikling af den cirkulære bioøkonomi. Dette skal give landbrugere, skovbrugere og akvakultur-ejere nye forretningsmuligheder og forbedret konkurrenceevne samtidig med, at den grønne omstilling accelereres.
I Coopid har vi været ude at besøge 11 producenter og lavet en række korte film, hvor du kan få indblik i innovative eksempler på bio-cirkulær økonomi.
Filmene må gerne anvendes til fx undervisningsbrug.
Team Leader - Bioresources