Projekt: KlimÆPro
Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter
Der er stor efterspørgsel efter danske ærter til plantebaserede fødevarer. Dog kan kvaliteten af danske ærter, hverken på smag eller aroma, måle sig med importeret proteinafgrøder. Derfor vil projektet styrke en ny klimavenlig fødevareværdikæde fra danskproducerede ærter.
Bedre kvalitet og og mere tilgængelige danske ærtesorter
Projektet, KlimÆPRO, ønsker at målrette en klimavenlig produktion af forarbejdede plantebaserede fødevarer fra danskproducerede ærter. Dette skal være med til at imødekomme det voksende antal forbrugere, der ønsker at spise mere plantebaseret og lokalt.
Projektet vil teste kendte og nye ærtesorter, både for dyrkningsegnethed samt deres proteinindhold. Herefter vil de bedste sorter blive testet på forskellige kvalitetsparametre, som blandt andet har stor betydning for smagskvaliteten. Projektet vil desuden etablere et testdyrkningscenter, hvor virksomheder kan bestille prøvedyrkninger. Dermed vil projektet være med til at øge kvaliteten og tilgængeligheden af lokale råvarer til plantebaserede fødevarer.
Klimavenlig produktion baseret på danske råvarer
Ved at etablere og styrke en ny værdikæde for danske ærter, er man med til at dække den stigende efterspørgsel efter klimavenlige danske plantebaserede fødevarer. Dette skal samtidig være med til at reducere den nuværende import af soja og andre proteinafgrøder. Dette kræver ny viden, nye processer og ny faciliteter som projektet arbejder for.
Fakta om projektet
Finansieret af
Projektet KlimÆPRO er igangsat af Food & Bio Cluster Denmark samt SEGES Innovation og finansieret af Grønt Udviklings- og Demonstrations Program (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Periode
November 2021 - oktober 2025
Projekttitel
Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro).