• Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vision og mission
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
Food Bio Cluster Denmark

Menu

  • Forside
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
    • Vil du hjælpe virksomheder på vej
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Open Calls
    • Tværgående projekter
    • Samarbejdsprojekter
    • Arkiv
  • Viden
  • Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vision og mission
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
    • Vil du hjælpe virksomheder på vej
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Open Calls
    • Tværgående projekter
    • Samarbejdsprojekter
    • Arkiv
  • Viden

Nyheder



  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Salttolerante afgrøder, der er modstandsdygtige over for tørke

18. august 2022

Lige nu er store dele af Europa ramt af en tørke som kan blive den værste i 500 år. Sådan lyder udmeldingen fra bl.a. Europa-Kommissionens Fælles Forskningscenter (EC-JRC).

Foto: meriç tuna on Unsplash Foto: meriç tuna on Unsplash

”Det har igen været tydeligt i foråret og sommeren 2022 at klimaet i Danmark og Europa som helhed er under hastig forandring og at tørke og ferskvandsmangel er et stigende problem. Det giver efterhånden mening at overveje, om vi skal dyrke nogle andre afgrødesorter i kystnære områder, som er mere tolerante overfor et øget saltindhold i jorden og som eventuelt kan vandes med brakvand, hvis tørke indtræffer”, siger Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark.
 

Tørke fører til højt saltindhold i jorden 

Saltholdigheden i jorden stiger i længerevarende tørkeperioder, fordi der er mindre vand til rådighed til at udvaske de salte der allerede findes i jorden, hvilket kan føre til en forhøjet koncentration af salt. Når saltholdigheden i jorden er høj, trækkes vandet i rødderne ud og tilbage i jorden, hvilket fratager planten al tilgængelig fugt og medfører potentielt tab af vækst og produktivitet.
 

Salttolerante afgrøder – en mulig løsning

En mulighed, for at imødekomme denne udfordring, er at dyrke mere salttolerante afgrøder som f.eks. særlige kartoffel-, gulerods-, rødbede eller hvedesorter på landbrugsjord, der er i fare for at blive tilsaltet, eller på landbrugsjord, der allerede er blevet tilsaltet. Udover at have en højere salttolerance end konventionelle afgrøder er disse sorter også mere modstandsdygtige over for tørke.

I det netop afsluttede projekt SalFar, er salttolerancen af forskellige afgrøder, heriblandt kartofler, gulerødder, løg og rødbeder, blevet undersøgt på mere end 20 testmarker rundt omkring i Nordsøregionen. Gennem tusindvis af feltforsøg har landmænd og forskere i SalFar-projektet været i stand til at identificere sorter af afgrøder, som er egnede til en fremtidig strategi for landbrug på saltholdig jord, hvilket også er et vigtigt skridt på vejen til at styrke fødevaresikkerheden. 
 

Inspirationsguide om landbrug i saltholdig jord

Vil du vide mere om testresultaterne fra feltforsøgene, kan du finde dem i denne ”Inspirationsguide om landbrug i saltholdig jord”. 
Udover testresultaterne, giver guiden også inspiration til, hvordan du kommer i gang, hvis du ønsker at begynde at bruge salttolerante afgrøder. Den indeholder idéer, værktøjer og praktiske oplysninger til landmænd, fødevareproducenter og fødevareforarbejdningsvirksomheder. Guiden præsenterer den viden, som det tværfaglige team bag SalFar-projektet har opnået i løbet af de sidste fem år.

Fra dansk side er Food & Bio Cluster Denmark tovholder på projektet, hvor vi arbejder tæt sammen med Aarhus Universitet samt SAGRO.

 

Vil du vide mere?

For yderligere information om projektet kontakt Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark, M 2154 5909, lkj@foodbiocluster.dk.

På www.northsearegion.eu/salfar kan du finde yderligere informationer om projektet.

 

Tilbage

Salttolerante afgrøder, der er modstandsdygtige over for tørke /Default.aspx?ID=9307&newsid=3045&Action=1&M=NewsV2&PID=44109 https://foodbiocluster.dk/Files/Images/meric-tuna-CE1OvMrZumQ-unsplash_940x520.jpg

 

 

Hent pressemeddelelser i vores Newsroom >

Menu

  • Tilmeld nyhedsbrev

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner.

Food & Bio Cluster Denmark

c/o Agro Food Park
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N
Tlf.:  8999 2500
CVR 25666070
info@foodbiocluster.dk

 

Adresser til øvrige hubs her

Cookieinformation
Persondatapolitik og oplysninger

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?