• Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
Food Bio Cluster Denmark

Menu

  • Forside
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden
  • Om os
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Partnere bag
    • Job
    • Presserum
  • Kontakt
    • Dansk
    • English
  • Medlemmer
    • Bliv medlem
    • Medlemsfordele
  • Services
    • Digital Masterclasses
    • Members & Co
    • Inkubation
    • Adgang til finansiering
  • Events
  • Nyheder
    • Tilmeld nyhedsbrev
  • Netværk
  • Projekter
    • Bioressourcer
    • Fødevarer
    • Tværgående projekter
    • Arkiv
    • Samarbejdsprojekter
  • Viden

Nyheder



  • Du er her:
  • Forside
  • / Nyheder
  • Du er her:
  • Nyheder

Øget tilsaltning af landbrugsjord kan medføre et tab på 1.781 euro pr. hektar kartofler i Danmark

2. marts 2021

Klimaforandringer vil i fremtiden få stor indflydelse på kystnære landdistrikter og øer i Danmark og hele Nordsøregionen. Udover den større risiko for oversvømmelser fører de stigende hav-niveauer til øget nedsivning af saltholdigt havvand til grundvandet og øget tilsaltning af landbrugsjord.

I en nyligt udgivet rapport udarbejdet af University of Lincoln, undersøges de økonomiske konsekvenser af øget tilsaltning af landbrugsjord. Rapporten viser bl.a., at Danmark ville lide det største økonomiske tab pr. hektar kartofler, hvis man sammenligner resultaterne i hele Nordsøregionen.

De økonomiske konsekvenser af tilsaltning af landbrugsjord forventes at overstiger en halv milliard EURO om året i Europa alene - og omkostningerne forventes at stige med tidevandet. Der er derfor behov for at styrke systemer og mekanismer til overvågning af jordens saltindhold og tilknyttede risici lyder konklusionen i rapporten, som er udgivet på vegne af Interreg North Sea Region-projektet SalFar.

Uden handling, vil den øgede tilsaltning af landbrugsjorden føre til, at vi ikke længere kan producere de samme afgrøder og mængder af foder og fødevarer som i dag. Det vil påvirke kystområdernes flora og faura, det økonomiske eksistensgrundlag og befolkningens levevilkår i svær grad. 

Nye muligheder og potentialer

Omvendt skaber de klimatiske udfordringer og behovet for ”blågrøn omstilling” også helt nye muligheder og potentialer.

- Dyrker man salttolerante sorter på saltholdig jord, kan man ikke blot få et højere udbytte, men også få en helt anden smagsoplevelse og formentlig også næringsmæssige kvalitetsforskelle i afgrøden. Det rummer muligheder for produktion af afgrøder, der adskiller sig fra andre på markedet, forklarer Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark.

- Med udvikling af nye forretningsstrategier, salttolerante afgrøder og nye produkter skaber projektet grobund for både nytænkning og erhvervsudvikling i kystnære landdistrikter og øer i Danmark og hele Nordsøregionen, siger Louise.

Om SalFar

Projektet SalFar forsøger at forberede fødevareproducenter på fremtidige udfordringer, da indtrængningen af salt i jordbunden vil stige mærkbart i det kystnære landskab i dette århundrede - bl.a. på grund af hyppigere oversvømmelser. 
Projektet er internationalt funderet, idet klimaforandringerne påvirker hele Nordsøregionen: fra Holland, Belgien og Tyskland i syd, til England, Sverige, Norge og Danmark i nord. Det er på den baggrund lykkedes at opnå status som Interreg projekt, støttet af EU. Fra dansk side er Food & Bio Cluster Denmark tovholder på projektet, hvor vi arbejder tæt sammen med Aarhus Universitet samt SAGRO.

Vil du vide mere?

Du kan læse hele rapporten om konsekvenserne af øget tilsaltning af landbrugsjord her.

For yderligere information om projektet kontakt Louise Krogh Johnson, Business Development Manager ved Food & Bio Cluster Denmark, M 2154 5909, lkj@foodbiocluster.dk.

På www.northsearegion.eu/salfar kan du finde yderligere informationer om projektet.

Tilbage

Øget tilsaltning af landbrugsjord kan medføre et tab på 1.781 euro pr. hektar kartofler i Danmark /Default.aspx?ID=9307&newsid=2805&Action=1¤tPage=11&M=NewsV2&PID=44109 https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/SalFar-kartofler-940x520.jpeg

Menu

  • Tilmeld nyhedsbrev

Food & Bio Cluster Denmark er den landsdækkende klyngeorganisation for fødevarer og bioressourcer i Danmark. Vi er den samlende platform for innovation og vækst i klyngen – for danske og internationale virksomheder og videninstitutioner

Food & Bio Cluster Denmark

c/o Agro Food Park
Agro Food Park 13
8200 Aarhus N
Tlf.:  8999 2500
info@foodbiocluster.dk

 

Adresser til øvrige hubs her

Cookieinformation
Persondatapolitik og oplysninger

 

 

Log ind

Log ind

Hjælp: Glemt adgangskode?