Generalforsamling og Årsdag: Food & Bio Global Summit 2024

Medlemmer og samarbejdspartnere samlet for at sætte spot på fremtidens løsninger og vejen dertil

Innovation og bæredygtige løsninger er essentielle for at løse de udfordringer, vores fødevaresystemer står over for med en voksende verdensbefolkning og aktuelle klimaudfordringer. Det var omdrejningspunktet, da klyngens medlemmer og samarbejdspartnere i går mødtes til Generalforsamling og Årsdag med fokus på netværk, samarbejde og fejring af spirende iværksættere.

Flere end 160 deltagere var med, da klyngen i går afholdte generalforsamling og årsdag på Centralværkstedet i Aarhus med fokus på masser af netværk, innovation og bæredygtige løsninger inden for fødevarer og bioressourcer (Foto: Kasper Heden). 

Tak til alle deltagere og oplægsholdere for stort engagement og netværkslyst. Her kan du læse mere om dagens højdepunkter, ligesom du kan se flere billeder fra dagen længere nede i artiklen.

Et år med stærke resultater og politisk bevågenhed på klyngens dagsordner

Dagen blev skudt i gang med foreningens generalforsamling, hvor formanden Lars Dalsgaard efter næsten fire år på posten trådte tilbage. I stedet indtrådte Sandra Irene Jørgensen, Arla Foods som forperson for bestyrelsen.

I sin beretning lagde den afgående formand blandt andet vægt på, at 2023 har været et godt år for Food & Bio Cluster Denmark, og konstaterede, at klyngens aktiviteter er faldet på plads i gode rammer.

- Vi har skabt en stærk organisation og en stabil drift, som er med til at skabe og drive innovation i vores medlemsvirksomheder, sagde han blandet andet.

Læs mere i artiklen herunder.

Sammen driver og styrker vi innovationskraften

Lars Visbech Sørensen, direktør for Food & Bio Cluster Denmark bød velkommen til årsdagen med en gennemgang af projektaktiviteter og rammebevillinger. 

"Vi arbejder benhårdt på, sammen med jer, at drive og styrke innovationskraften i vores klynge, hvor vores rolle blandt andet er at tiltrække store bevillinger inden for strategiens pejlemærker”, fortalte han og nævnte blandt andet Erhvervsfyrtårnet Biosolutions og programmet Closing Loop, som eksempler på signaturprogrammer, der sikrer synlighed for klyngen og gode muligheder for klyngens medlemmer. 

Inden årsdagens program blev skudt i gang, takkede Lars Visbech sine medlemmer for de positive tilbagemeldinger på den årlige medlemstilfredshedsundersøgelse og opridsede kort, nogle af de spændende tiltag, klyngens medlemmer kan se frem til i det kommende år.  

”Vores medlemsundersøgelse viser en generel tilfredshed på 85%, og det er vi naturligvis glade og stolte over. Jeg vil gerne sige tak til alle medlemmer for jeres engagement i de tætte samarbejder, I er med til at drive. I vores kommende strategi vil vi sikre jeres input i endnu højere grad, så vi kan levere det, I efterspørger. Blandt andet igangsætter vi en ekstern analyse og fortsætter med at etablere working groups, hvor I som medlemmer kan præge vores indsats”. 

Verdensbanken kigger mod danske innovationer

Tidligere miljø- og fødevareminister og nuværende Senior Agricultural Specialist hos Verdensbanken Esben Lunde Larsen åbnede årsmødet med en tale om bankens fokus på globale fødevareudfordringer.

"I Verdensbanken har vi et ønske om at bygge bro mellem danske og nordiske løsninger til de nationale økosystemer i 'the Global South', hvor både befolkningstilvæksten og følgerne af klimaudfordringerne er særligt aktuelle", fortalte Esben Lunde Larsen fra scenen.

Danske innovationer og evnen til at fremme innovationskraften blev særligt fremhævet, og Esben Lunde Larsen inviterede fra scenen til et øget samarbejde mellem danske virksomheder og bankens programmer.

"Med jeres innovationer ønsker vi at skabe piloter, der kan testes, skaleres og implementeres i bankens programmer", fortalte Esben og pegede frem mod en kommende innovationsdag i Danmark, hvor Verdensbanken vi samle idéer og udvide netværket mellem danske, nordiske og afrikanske deltagere.

Mere menneskelige maskiner

Journalist og tidligere vært på det hedengangne DR-program "So Ein Ding" Nikolaj Sonne var også på scenen og gav deltagerne indblik i muligheder og faldgruber inden for AI/kunstig intelligens.

"AI er noget vi alle bliver nød til at forholde os til, og det går lynhurtigt. Forudsigelserne om, hvordan det påvirker os og vores måde at arbejde på er mange. Men sikkert er det, at dit job bliver ikke taget af AI, men måske af én, som bruger AI?", lød det fra en energisk Nikolaj på scenen.

Med en masse tankevækkende eksempler fik Nikolaj sat spot på forskellige AI-teknologier, som du kan gå på opdagelse i herunder.

Vi mennesker er ubrugelige, hvis ikke vi er noget for hinanden

Sidste keynote var Christian Waldstrøm fra Aarhus Universitet, som er en af Danmarks førende forskere inden for organisationsteori og netværk, herunder med et stort fokus på samarbejde, videndeling og organisering.

Med oplægget "Smag på Samarbejde" satte Christian et skarpt blik på paradokset i, at netværk har afgørende betydning for menneskets overlevelse, mens det samtidig er en udfordring for mange os at indgå i.

"Vi kan ikke undvære netværk, det hundrede procent naturligt for os som væsener, men samtidig synes vi, det er svært", fortalte Christian fra scenen.

Med en overordnet kortlægning af netværksforbindelserne mellem dagens deltagere, var forskeren overrasket over at se, at deltagerkredsen på årsdagen i høj grad var præget af mange åbne forbindelser.

"Jeg havde forventet, at I som faglig gruppe var et mere lukket netværk. Men det giver god mening med jeres store fokus på innovation og nye muligheder, at I er sammensat af mange, åbne forbindelser", uddybede Christian, inden frokosten og eftermiddagens matchmaking-program indbød til mere netværk.

200.000 kr. overrakt til morgendagens nye løsninger

Eftermiddagen bød på masser af netværk gennem faciliterede matchmaking sessions, hvor deltagerne på forhånd havde haft mulighed for at booke hinanden til korte møder på kryds og tværs.

Selvfølgelig skulle de fire vindere i årets Idékonkurrence også kåres efter pitches af alle otte finalister.

Det er 18. gang at Food & Bio Cluster Denmark afholder Idékonkurrencen, hvor iværksættere inden for fødevarer og bioressourcer får validering og økonomisk rygstød til realiseringen af deres idé.

Stort tillykke til BerryFresh, Yngvik, Yifeng Zhang og NanoGuard, der løb afsted med de 4 x 50.000 danske kroner til realiseringen af deres skarpe ideer, og som du kan læse meget mere om herunder.

Se flere billeder fra dagen

Your Gateway to Sustainable Innovation

Hent klyngens nye magasin, hvor du kan læse meget mere om innovation - og menneskene bag - inden for fødevarer og bioressourcer.

Kathrine Vejgaard Stage

Kathrine Vejgaard Stage

Head of Innovation & Partnerships
Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Claus Gunge Ellegaard Mortensen

Head of Business Acceleration
Sine Riisager

Sine Riisager

Head of Members & Matchmaking

Få seneste nyt direkte i indbakken:

Tilmeld vores nyhedsbrev og få seneste nyt om:

  • Innovation, netværk og funding
  • Faglige events, netværksmøder, inspirationsture mm.