Succeshistorierne står i kø i netop afsluttet innovationsprojekt

Samarbejdsprojekt SMV: Food Innovation har nået sin ende, og kan nu fremvise resultater fra intet mindre end 24 innovationssamarbejder, der på mindre end to år har skabt nyt til fødevarebranchen i form af alt lige fra udviklingen af nyt nordisk marcipan til Eco-tags til fødevareemballage.

Knap to års værdiskabende innovationssamarbejder har nået til vejs ende under projektet SMV: Food Innovation, der er drevet af Erhvervshus Sydjylland med Food & Bio Cluster Denmark som stor partner.

Projektet, som er støttet af EU-regionalfond, havde til formål at bringe SMV’er, virksomheder i fødevarebranchen og vidensinstitutioner sammen for at udvikle et nyt koncept, produkt eller service med et innovativt og kommercielt fokus inden for netop fødevareområdet med et budget på op til 320.000 kr. til udviklingstimer.

 

Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Syd har fra projektets start lagt en stor dyd i at sammensætte de helt rigtige virksomheder og vidensinstitutioner. Og det må siges at arbejdet har båret frugt.

Stort set alle virksomheder i projektet er kommet i mål med en prototype og flere har etableret eller er ved at etablere salg. Deltagerne forventer, at der over en 5-års periode er skabt en ekstra omsætning på over 400 millioner kr. og at der er skabt hele 160 nye job i de medvirkende SMV’er.

Sidst men ikke mindst, bliver der mellem virksomhederne ikke lagt skjul på værdien i det samarbejde og det netværk projektet har opbygget mellem deltagerne. Bekendtskaber, der ikke ender, bare fordi projektet ophører, men forsætter ud i fremtiden med fortsat fokus på udvikling og sparring.

Nul krav om størrelse eller modenhed gav et stærkt felt

Helt fra projektets oprindelse, har det været et udgangspunkt, at krav for deltagelse ikke skulle bero på virksomhedernes størrelse eller antal år i branchen, og der var derfor hverken krav om et specifikt antal ansatte, omsætning eller modenhed. Dette blev i sin tid besluttet, for at sikre, at feltet blev varieret med fokus på behov og evner, men også for at animere nystartede mikrovirksomheder til at deltager.

Dette er i stor stil lykkedes i projektet, fortæller projektleder Knud Hjortlund Hansen fra Food and Bio Cluster. Han påpeger at hovedparten af de deltagende virksomheder har under 10 ansatte og at variationen i de deltagende projekter har været meget stor. Ud over 6 case-historier, er der arbejdet med udvikling af så forskellige produkter som vegansk mayonnaise af sennepskogevand, is med stevia der fremmer restitution af muskler og e-learningsløsninger til storkøkkener. 

Mindst én vidensinstitution, én sydjysk virksomhed og én fødevarevirksomhed

Dog var der krav til sammensætningen af samarbejdet, der skulle bestå af mindst én vidensinstitution, én virksomhed med ekspertise inden for fødevareområdet, og så skulle den ansøgende virksomhed være fra Syddanmark. Og tilslutningen fra vidensinstitutioner fra hele landet har været stor - intet mindre end 8 forskellige vidensinstitutioner har hver især været involveret i mindst ét samarbejdsprojekt. 

Listen over vidensinstitution tæller KU, SDU AU, TI, DTU, Designskolen Kolding, UCL og CBS, der alle har samarbejdet med virksomheder for at skabe nye løsninger i fødevarebranchen.

Og netop denne sammensætning af virksomheder og vidensinstitutioner, med deres respektive styrker skabte i alle 24 tilfælde en cocktail af viden, der lagde en solid bund for nytænkning og udvikling.

Fra nyt nordisk marcipan til ”sladrende” eco-tag på fødevareprodukter

Vil man have succeshistorier fra et projekt, er der i SMV: Food Innovation nok at tage af. For her er historierne med en ”lykkelig slutning” mange og varierede. Og dét, der i de flestes tilfælde gør succeshistorierne særligt bemærkelsesværdige, er at der i de fleste samarbejder har været tilfredshed hos mere, end én virksomhed, og altså ikke bare hos ansøgervirksomheden. Herunder kan du læse mere om nogle af succeshistorierne fra samarbejder, hvor virksomhederne står tilbage med et klokkeklart resultat og succes.

Gennem forløbet er der desuden lavet en række case-videoer fra de forskellige samarbejder, som du kan se herunder.

Skal din virksomhed være med i et projekt?

Selvom SMV: Food Innovation er afsluttet, er der stadig masser af muligheder for dig og din virksomhed for deltagelse i forskellige projekter gennem Food & Bio Cluster Denmark.

- Muligheden for at kunne deltage i innovationssamarbejder har stor værdi for de små og mellemstore virksomheder. Hos FBCD tilstræber vi os derfor altid på at kunne tilbyde mikrovirksomheder og andre SMV’er deltagelse i forskellige udviklings- og samarbejdsprojekter, siger Food & Bio Cluster Denmarks Knud Hjortlund Hansen, der var projektleder i SMV Food Innovation. 

Skal din virksomhed være med?

Beyond Beta

Læs blandt andet om projektet Beyond Beta, der pryder sig af at være Danmarks bedste startup-program med fuld fokus på at forberede den næste generation af iværksættere til hurtig vækst i skræddersyede inkubatorforløb.

Beyond Beta er finansieret af Erhvervsfremmebestyrelsen og er et samarbejde mellem Danmarks nationale erhvervsklynger, Erhvervshusene, Accelerace, Dansk Designcenter og en række private aktører.

Du kan kontakte Line Hougaard for mere information om programmet og deltagelse.

Innovationsprojekter

Fra foråret 2023 er der en ny pulje fra Innovationskraf fra foråret 2023, hvor der kan søges midler til innovationssamarbejder.

Food & Bio Cluster Denmark er altid klar til at hjælpe dig og din virksomhed med Innovation. Følg med på vores hjemmeside www.foodbiocluster.dk og kontakt Innovation Manager Kathrine Lykke Kirk for at høre mere om mulighederne.

SMV: Food var et tilskudsprogram målrettet virksomheder i fødevarebranchen.
Programmet blev drevet i samarbejde med Erhvervshus Fyn, Food Innovation House og Food & Bio Cluster Denmark.

Programmet var finansieret med midler fra Syddansk Vækstforum og EU Regionalfond. Syddansk Vækstforum blev nedlagt d. 1. januar 2019 og er erstattet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Kathrine Lykke Kirk

Innovation Manager

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster

Mød os på LOOP Forum

Mød os på LOOP Forum

Cirkulære løsninger er i højsædet, når økosystemet for cirkulær økonomi, affald og ressourcer mødes på Lokomotivværkstedet i København den 24. og 25. april. Her kan du også møde Food & Bio Cluster Denmark og vores partnere i Closing Loops-projektet.

Food & Bio Summit 24

Food & Bio Summit 24

Tilmeldingen til årets Food & Bio Summit er åben. Som altid gratis for vores medlemmer.