FERM FOOD, der ligger i natursmukke omgivelser i Bække, fremstiller mælkesyre-fermenterede råvarer og planter, der kan indgå som proteinkilde eller ingrediens i fødevareproduktionen. Virksomheden er en spin-off af biotech-virksomheden Fermentationexperts, der sælger licenser til den patenterede fermenteringsteknologi, som anvender til både foder og nu også fødevarer. For, hvorfor begrænse sig til foder, når fermenteringsprocessen til proteiner lige så vel kan anvendes i fødevareindustrien? Det spurgte FERM FOOD sig selv om, og med hjælp fra projektet SMV: Food Innovation, er de nu godt på vej til at få produktionen til fødevareindustrien i gang.
Jens Legarth og Søren Lange foran FERM FOOD i Bække
Lige uden for Bække i Sydjylland ligger et landsted omringet af 100% naturidyl. Og her hører FERM FOOD til. Selve driften af virksomheden foregår i en af de tre længer, som CEO Jens Legarth selv har istandsat med træ fra den omkringliggende skov. Bevæger man sig gennem porten og om bag længerne finder man FERM FOODS nyetablerede fabrik delt op i to bygninger. I den ene bygning opbevares råvarer til produktion, og i den anden bygning opstår magien. Nemlig fermenteringen af planter, der skal bruges som proteiner til fødevareindustrien.
Og det må virkelig siges at være ren magi, der opstår i fermenteringen af planter til fødevareindustrien, som FERM FOOD altså gør sig i. For når man producerer planteproteiner gennem fermentering, er tilsætningsstoffer ikke længere en nødvendighed. Fermenteringsprocessen kan nemlig sammenlignes med den kemi, der opstår, når man laver ost eller yoghurt; altså en mælkesyrefermentering som er det samme som en decideret konservering, hvor man laver nedbrydningsstoffer i produktet, så unaturlige konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer ikke længere er en nødvendighed for at forlænge holdbarheden.
”Det geniale ved det her er, at man ikke skal tørre produktet, fordi det netop er konserveret gennem fermenteringen. Vi kan eksempelvis tage et ton produkt og lægge det i en big-bag, hvor det ligger og fermenterer. Og så er det sådan set ligegyldigt hvor lang tid transporttiden på den big bag er, når det skal ud til kunden, for produktet er konserveret, og kan altså holde sig” Forklarer CEO Jens Legarth om processen fra produktion til levering.
Alt i produktet er altså ganske naturligt, og tilbage står man med et langt mere bæredygtigt og billigere planteprotein, der kan bruges i fødevareindustrien som proteinkilde i eksempelvis protein- og myslibarer, brød og plantebøffer.
”Det unikke er at vi ikke har nogen tilsætningsstoffer. Vi har nogle bindere og nogle produkter, der er 100% naturlige. Og så er det meget billigere, og en langt mere bæredygtig proces end konventionelle proteinkilder, hvor vi kan spare helt op til 80 procent co2 i forhold til andre.” - Jens Legarth
Eksempler på brug af planteprotein
FERM FOOD ansøgte om at deltage i SMV: Food Innovation med et ønske om at få rådgivning og vejledning til at flytte deres viden om fermenteringsprocessen fra foderindustrien og over i fødevareindustrien. Ansøgningen blev godkendt, og FERM FOOD fik tilskud til at ansætte en konsulent. Søren Lange blev ansat i FERM FOOD og kunne med sin ekspertise som fødevarekonsulent lede FERM FOOD ind i en ny fase af deres udvikling af en fermenteringsteknologi til fødevareindustrien. Med Søren i staben fik Ferm Food nemlig adgang til og indsigt i essentiel viden om alt lige fra smag og konsistens til næringsindhold og bæredygtighed i fermenteringen af fødevarer. En helt uundværlig assistance for FERM FOOD på dét stadie de befandt sig i på daværende tidspunkt.
”Det interessante, det er den magi der opstår når virksomheder mødes på den her måde og får mulighed for igennem sådan et støtteprojekt som SMV: Food innovation at komme så hurtigt igennem en produktudvikling, lære hinanden at kende og blive klar til markedet”, fortæller Søren om projektet.
Og spørger man Jens, erklærer han sig fuldstændig enig, og peger på, at Søren i den grad har været den helt rigtige sparringspartner at få ind i projektet, fordi han har kunne se muligheder fremfor at se alle barriererne, og at FERM FOOD aldrig var nået så langt, som de er, hvis ikke det havde været for Søren.
Søren Legarth og Jens Lange
Med en teknik, der kan forædle planter, skriver FERM FOOD sig ind i bevægelse, der skal gøre planteproteiner mere attraktive. For netop brugen af planteproteiner i fødevareindustrien, er et emne, der er ved at gå lidt i stå, ifølge Jens, der med Ferm Food stræber efter at sætte skub i hele opfattelsen og udnyttelsen af planteproteiner som et reelt alternativ til kød. Men for at det kan lykkes, understreger Jens vigtigheden i, at få prisen ned et sted, så man ikke ender med en råvare, der er dyrere eller koster det samme som kød. Noget som ifølge Jens ville være helt uholdbart, hvis man rent faktisk vil se en forskel i industrien[MA1] .
Udover prisen og bæredygtighedsaspektet, ligger der ifølge FERM FOOD også et sundhedsaspekt i fermenteringsmetoden. ”I den seneste tid har vi bevæget os over i en meget industrialiseret verden, som vores kroppe ikke har godt af. I fermenteringsprocessen arbejder vi med sundheden i produktet, hvor proteinerne forbliver intakte. Vi går tilbage til rødderne, hvilket vores kroppe i sidste ende har rigtig godt af” forklarer Jens om hele det sundhedsmæssige aspekt af at undgå ultraprocesserede planteproteiner i fødevarer, men at bibeholde de naturligt sunde fordele fra de rå planter[MA2] .
Hjælpen fra Erhvervshus Sydjylland Food & Bio Cluster Denmark har været unik og en vigtig støtte for FERM FOOD i deres overflytning af fermenteringsteknologien fra foder til fødevarer, og de står nu på tærsklen til noget stort. Allerede nu har FERM FOOD god gang i forhandlinger, der går på at etablere lokale produktioner rundt omkring i verden og sigter også efter at lave en fabrik i Skandinavien. ”Økonomisk har det været en stor hjælp, at vi har fået de penge hjem til tilskud til at ansætte en konsulent, der kunne hjælpe os videre. Men en anden hjælp har været den generelle sparring, der har været med folk, der ved noget om den her branche. Samtidig har vi fået en masse værdifuld PR og er blevet sat i kontakt med andre virksomheder.” fortæller Søren om deltagelsen i SMV: Food Innovation, der har hjulpet FERM FOOD et skridt videre.
Læs mere om FERM FOOD på virksomhedens hjemmeside og på deres LinkedIn-profil
SMV: Food Innovation er blot et af mange programmer i Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sydjylland, der har til formål at understøtte innovation og udvikling af virksomheder. Du kan se vores mange tilbud her:
Er du interesseret i at vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, er du altid velkommen til at tage kontakt til Knud Hjortlund Hansen fra Food & Bio Cluster Denmark eller Mona Nissen Bach fra Erhvervshus Sydjylland