Den sidste weekend i juni var en stor weekend for Bælg. De tog nemlig en ret så fornem pris med hjem fra Bornholm, da de vandt Sol over Gudhjems produktkonkurrence i kategorien Innovation. Bælg var nomineret til prisen med deres Orange Konfekthapser, der er produceret med stort og vellykket fokus på velsmag og med omtanke for madspild og genanvendelse af restprodukt fra fødevareindustrien. De små lækkerier faldt i god jord hos dommerpanelet, hvilket resulterede i, at Bælg altså yderst velfortjent endte med at løbe med sejren
I en nedlagt slagterbutik i Ørbæk går fire energibomber rundt og laver konfekt og snacks af danske og økologiske kikærter overtrukket med mørk chokolade. Bowlerhatten og slagterkniven er bevaret som levn fra en svunden tid i de lokaler, der nu dufter af chokolade, mynte og appelsin, og som i realiteten nok er ved at være for småt for de fire medlemmer af Bælg. Her driver de det, der nu er en chokoladefabrik med fokus på at skabe en sundere og mere bæredygtig snack til det danske og forhåbentlig snart udenlandske marked. En snack, som man lidt skal se som den nye nordiske marcipan ifølge Bælg, som består af de tre indehavere Martin Hansen, Benjamin Pedersen og Mikkel Præst, samt nyligt ansatte Marketing- og SoMe Manager, Louise Clausen.
De tre stiftere af Bælg, Benjamin Jack Pedersen, Martin Hansen og Mikkel Præst
Som Mikkel Præst, én af de tre indehavere af Bælg selv siger det, så må en del af årsagen til, at de hev sejren hjem ved Sol over Gudhjem, være virksomhedens deltagelse i SMV: Food Innovation-projektet. Et projekt, hvor virksomheder kunne tildeles et tilskud på op til 320.000 til produktudvikling, en service eller et koncept og som Food & Bio Cluster Denmark sammen med Erhvervshus Syd med flere er partnere i. SMV:Food Innovation er finansieret af Syddansk Vækstforum, der blev nedlagt pr. 1. januar 2019 og erstattet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Selve projektet er bygget op så det består af et innovationssamarbejde mellem minimum to virksomheder og en vidensinstitution, hvor mindst en af virksomhederne skal have ekspertise indenfor fødevareområdet, og hvor ansøgeren skal være fra Region Syd. I Bælgs tilfælde bestod projektet af et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Warmings, der laver forbrugerdrevet fødevareudvikling gennem kvalitative og kvantitative tests og analyser, og målet med projektet var produktudvikling.
Bælg henvendte sig til Erhvervshus Syd fordi de ønskede at udvikle på deres produkt. Her blev Bælg koblet sammen med Warmings og Syddansk Universitet, hvor en professor igennem undersøgelser og analyser hjalp Bælg med at blive klogere på bælgfrugtens egenskaber. Særligt spørgsmål om stabilisering af bælgfrugtens struktur ved forarbejdelse til konfekt og snacks, udvikling af smag, og behov for opbevaring på køl, var fokusområdet i samarbejdet med Syddansk Universitet og Warmings.
”Samarbejdet med erhvervshuset gjorde at vi kunne tage springet ud i at udvikle vores produkter og få rigtig meget viden ind i virksomheden, som vi til stadighed, også selvom projektet er afsluttet, arbejder med.” - Mikkel Præst
Bælg fik igennem SMV: Food Innovation tildelt en pulje penge, som blev fordelt mellem partnere i projektet. Warmings, der holder til i Agro Food Park i Aarhus, blev tildelt en del af puljen, der blev benyttet til at undersøge forbrugerens opfattelse af Bælgs produkt. Resultaterne af undersøgelserne blev efterfølgende benyttet til at udvikle produktet over to omgange. En anden del af puljen blev tildelt Syddansk Universitet, hvor Bælg fik specialistviden om stabilisering af proteiner og hvordan man på bedste vis håndterer netop proteiner i produktionen af konfekt og snacks. Herudover har Bælg lagt mange mandetimer i projektet, og har fået dækket en portion af de udgifter, de havde til lønmidler internt i firmaet i forbindelse med projektet. ”Som lille opstartsvirksomhed, så er det ret vigtigt at vi ikke spilder vores tid, og det har derfor været genialt at vi har kunne udvikle vores produkt, samtidig med at vi har kunne få dækket nogle af vores lønomkostninger”. Fortæller Mikkel om støtten fra projektet.
Bælgs konfekt
Deltagelsen i SMV: Food Innovation faldt på et godt tidspunkt for Bælg. Og som Mikkel fortæller, så havde virksomheden ikke den dag i dag haft deres egen fabrik i Ørbæk, hvis det ikke havde været på grund af deltagelsen i projektet, der ud over at give dem erfaring og indsigt, også gav dem et gevaldigt skulderklap og en gedigen tro på sig selv. Muligheden for at finde eksterne investorer, hjælp fra vækstfonden til lån til at købe nye maskiner, så virksomheden kunne starte egen produktion, samt efteruddannelse, have højest sandsynligt heller ikke være på tale, forklarer Mikkel, og fortsætter med at sætte ord på, at det jo er svært nok i sig selv at være en opstartsvirksomhed. Men at det altså er ekstra svært at være en opstartsvirksomhed i fødevarer fordi der netop er så mange regler og regulativer der skal overholdes, hvilket er noget man som lille virksomhed hurtigt kan komme til at bruge rigtig meget tid og mange ressourcer på. Og netop det har SMV: Food Innovation altså hjulpet Bælg med at komme lettere igennem.
Med sejren ved Sol over Gudhjem og en voksende forretning, der snart vokser ud af lokalerne i Ørbæk, er det nærliggende at spørge, hvor Bælg ser sig selv i den nærmeste fremtid. Og med prisen for bedste innovationsprodukt, og den vækst, som Bælg lige nu ser udvikle sig med vækstfonden og deres eksterne investorer, går virksomheden efter at rykke udenlands i løbet af næste år, hvor de sigter benhårdt efter det tyske, svenske og norske marked. ”Om 5 år er vi kendt som det her lækre veganske, gluten- og laktosefri alternativ til en konversionel snack i Europa. Det er målet.” siger Mikkel om de nærmeste fremtidsplaner for Bælg.
Når innovationsfestivallen løber af stablen i Vejle d. 25. august i DANDY Business Park med temaet ’Innovation i øjenhøjde for bæredygtig vækst’ deltager Bælg med en helt særlig gimmick. Sammen med KLS Pureprint og It-virksomheden Upchannel, der også begge er deltagere i SMV: Food Innovation-projekter, har Bælg fået lavet en særlig emballage til deres konfektstykker med en QR-kode. Gæster, der deltager i festivalen, vil altså kunne skanne koden, og direkte på deres telefon, modtage detaljer om de små stykker konfekt og produktets vej fra jord til bord. Du kan læse meget mere om Innovationsfestivalen og tilmelde dig lige her: https://www.dandybusinesspark.dk/aktivitet/?slug=innovationsfestival&id=1332
At Food & Bio Cluster Denmark er partner i SMV: Food Innovation projektet, har været en yderligere givende faktor for Bælg, der er medlem af Food & Bio Cluster Denmark, og nyder godt af det nyåbnede kontor i Odense, og som ifølge Mikkel leverer et netværk inden for fødevarer, specialviden inden for fødevarer og samarbejdspartnere inden for fødevarer, som er meget netop Bælgs behov. ”Altså, man kan sige, at Erhvervshusene og Food & Bio Cluster Denmark matcher hinanden meget fint. Og så ser vi lidt Food & Bio Cluster som en klub for medlemmer, der et eller andet sted også godt kan betegnes som et venskab” siger Mikkel om medlemskabet om klyngen.
Og man må sige, at Bælg i den grad sørger for at få noget ud af deres medlemskab. Virksomheden har nemlig både deltaget i et FFBI-projekt med fokus på at anvende vandet fra kikærter til produktion af vegansk softice, og i Fødevarebranchens Kompetenceløft, hvor Martin har fået tilskud til et chocolatier-kursus. Du kan læse meget mere om Bælgs FFBI-projekt her og du kan læse mere om selve projektet her. Du kan læse mere om Fødevarebranchens Kompetenceløft og de mange kurser, her
Forud for deltagelsen i SMV: Food Innovation, deltog Bælg i Erhvervshus-projektet SMV: Food, hvor de med hjælp og sparring fra fagpersoner fik hjælp til at få deres identitet og mission fastlagt; en mission, der går på at drive de danske bælgfrugter frem og gøre dem spiselige for den danske forbruger i form af søde oplevelser, hvor man ikke mangler noget når man spiser det. Det kom derfor helt naturligt for Bælg at fortsætte deres rejse og deltage i SMV: Food Innovation umiddelbart efter, hvor fokus nu kunne rettes benhårdt mod at udvikle et produkt, der passede ind i den fastlagte mission og strategi.
SMV: Food Innovation er blot et af mange programmer i Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sydjylland, der har til formål at understøtte innovation og udvikling af virksomheder. Du kan se vores mange tilbud her:
Er du interesseret i at vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, er du altid velkommen til at tage kontakt til Knud Hjortlund Hansen fra Food & Bio Cluster Denmark eller Mona Nissen Bach fra Erhvervshus Sydjylland