Morgendagens innovative løsninger blev fejret på Food & Bio Cluster Denmarks årsdag i Middelfart
Fremtidens lovende startup-talenter blev i går fejret på Food & Bio Summit 2023, hvor klyngens medlemmer og andre nøglepersoner var samlet for at sætte spot på den innovation, der er så afgørende for, at vi lykkes med den grønne omstilling inden for fødevare- og bioressourceområderne. Her får du en opsamling fra dagen.
Fisk og skaldyr der er dyrket i en bioreaktor. Krabber, der går fra at være en besværlig bifangst til et værdifuldt proteintilskud til foder. En ny generation af biogødning samt et biobaseret, fossiltfrit bindemiddel til asfalt.
Det var de innovative idéer, som deltagerne på årsmødet den 26. april 2023 kårede som vindere af årets Idékonkurrence, hvor otte finalister pitchede deres idé.
Foto: De fire vinderidéer i Food & Bio Cluster Denmarks idékonkurrence 2023 er netop blevet kåret i forbindelse med Food & Bio Cluster Denmarks årsdag i Middelfart. Foto: De fire vinderidéer i Food & Bio Cluster Denmarks idékonkurrence 2023 er netop blevet kåret i forbindelse med Food & Bio Cluster Denmarks årsdag i Middelfart.
- Som klynge arbejder vi med iværksætteri, fordi iværksættere bidrager til udvikling af erhvervet via radikal innovation i form af introduktion af ny teknologi, nye produkter og ofte nye forretningsmodeller, fortæller Jacob Mogensen, Head of Incubation i Food & Bio Cluster Denmark og forsætter:
- Idékonkurrencen er et værktøj, vi benytter, til netop at motivere til innovation og iværksætteri i relation til fødevarer og bioressourcer - for at sikre global konkurrenceevne. Idékonkurrencen understøtter særligt indsatsen for at øge pipeline af nye idéer og potentielle nye virksomheder. Sekundært er formålet også at sikre brobygning mellem viden og erhverv, involvering af klyngens medlemmer og at skabe opmærksomhed omkring hele sektoren som relevant karrierevej.
Idékonkurrencen 2023 sponsoreres af Arla Foods, Hedeselskabet og EIFO (Danmarks Eksport- og Investeringsfond) og medfinansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Europa-Kommissionen.
Stort tillykke til de fire vindere
I KATEGORIEN “BÆREDYGTIGE FØDEVARER”:
Creating Seafood with a Clear Conscience
Ved at dyrke fisk og skaldyr direkte fra ægte marine celler i en bioreaktor in vitro er det muligt at producere fisk og skaldyr, der er fri for mikroplast, tungmetaller og antibiotika.
I KATEGORIEN “BÆREDYGTIG PRODUKTION OG EFFEKTIV UDNYTTELSE AF BIORESSOURCER”:
Decameal
- fra pestilens til bæredygtigt marint protein
Udnyttelse af krabber, der udgør en værdiløs, tidskrævende og endda omkostningsfuld bifangst hos lokale fiskere, til produktion af bæredygtigt proteintilskud til foder.
I KATEGORIEN “GRØN OMSTILLING”:
SymbioMatch
Customized biofertilizers to increase yield and profits in high-protein crops
Udvikling af en ny generation af biogødning mod Rhizobia (knoldbakterier).
I KATEGORIEN “TEKNOLOGIUDVIKLING”:
Visibuilt
Et fossilfrit biobaseret bindemiddel til asfalt
Udvikling af verdens første fermenterede bindemiddel, visiBIT, som kan nedbringe energiforbruget med 90% og halvere CO2-udledningen.
Video: Food & Bio Summit 2023 - en dag med masser af netværk og indsigt
Innovation for at vinde – ikke for ikke at tabe
Dagens key-note speaker var Lars Frølund, PhD, underviser ved the Massachusetts Institute of Technology, Deep Tech Investment ekspert og med indgående kendskab fra blandt andet NATO, Det Europæiske Innovationsråd (EIC) og som medlem af Innovationsfonden.
Foto: Key note speaker Lars Frølund (PhD, Lecturer på MIT) opfordrede til at gentænke måden , vi innoverer på, og større villighed til at tage risici.
Hans indlæg ”Three principles of break through innovation” med eksempler fra The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) satte gang i både tanker og debat, da han lige fra start indstillede sit kritiske sigtekorn på vanetænkning og manglende vindermentalitet, som han karakteriserer som alt for fremherskende i både Danmark og resten af Europa.
Med et hovedbudskab om, at vi i er nødt til at ændre vores tankesæt fundamentalt og gøre tingene anderledes, hvis vi fortsat skal være med i front, når det gælder innovation, fik han med det samme salens opmærksomhed.
- Hvis vi i Europa og Danmark skal være konkurrencedygtige indenfor innovation, så er vi nødt til at begynde at innovere for at vinde og ikke skabe innovation for ikke at tabe, sådan som det alt for ofte er tilfældet i dag, indledte han sin præsentation og fortsatte ufortrødent med at skyde vanetænkning og forsigtighed ned.
- Hvis alle tror, at du har en god idé, så skal du være på vagt, for så er ideen ikke god. Den spejler blot den eksisterende opfattelse og flytter ikke noget. Hvis folk derimod griner af din idé eller skammer dig ud, så har du fat i noget og skal endelig fortsætte. Med andre ord: får du at vide, at din idé ikke kan realiseres, så er det kom at komme i gang – ikke mindst i fødevareindustrien.
At det kan være svært for organisationer, udpegede Lars Frølund som en anden fundamental svaghed i europæisk/dansk mentalitet.
- Mange organisationer er alt for konservative i deres tankegang og er instinktivt imod at vende innovation på hovedet, turde slippe de skæve tanker løs, så de kan udvikle sig selvstændigt, uden at de bliver dræbt af peer-reviews og interne udvalgs bedømmelse.
Det er faktisk ekstra vigtigt, at netop fødevareindustrien tør give slip og sætte innovationen fri, sagde han blandt andet og trak linjer til eventyret om Klods-Hans.
-Vi har altid travlt med at fremhæve den innovative Klods-Hans, der finder svar på alt og bestemt er innovativ. Men i virkeligheden er Klods-Hans blot platformen. Det er prinsessen, der er den virkelige innovationsheltinde. Hun tør bryde med alle konventioner og omfavne den skæve, skøre og innovative idé, hun tør vælge Klods-Hans frem for de oplagte kandidater. Så vær prinsessen og ikke i Klods-Hans, næste gang du vil løse innovationsudfordringer. Sæt barren højere for dig selv og din organisation for ikke at miste konkurrenceevne, sluttede Lars Frølund.
Biodiversitet og udfordringer
Herefter skiftede fokus til et af de områder, der fylder i meget for både virksomheder og videninstitutioner, nemlig biodiversitet, hvor der pt er ved at blive udarbejdet en dansk strategi på baggrund af Montreal Aftalen, om hvordan virksomhederne kan sikre en bedre biodiversitet.
Emnet blev belyst gennem tre indlæg fra Morten Pedersen, Kontorchef i Mijøministeriet for Bæredygtigt Miljø og produktion, der gav en status på biodiversiteten i Danmark, hvordan lovgivningen udvikler sig og hvilke nye initiativer, der er på vej.
Kommunikationschef Anna Rise fra Nestlé indviede salen i virksomhedens strategi på biodiversitet og bæredygtighed og hvilke mål, den globale virksomhed har sat som pejlemærker for deres udvikling. Endelig fortalte Torben Friis Lange, adm. direktør ved Hedeselskabet om deres aktiviteter og løsninger for biodiversitet, som omfatter såvel bymiljøer, natur og de nære havområder.
Eftermiddagen satte fokus på Food & Bio Cluster Denmarks fire pejlemærker:
- Sunde sikre og velsmagende fødevarer
- Bæredygtig grøn omstilling
- Effektiv udnyttelse af bioressourcer til den højest mulige værdi
- Udnyttelse af muligheder i teknologi og digitalisering
Det skete gennem indlæg fra medlemsvirksomhederne Crispy Food a/s, Planet Dairy og Aliga, som præsenterede resultater af de innovationsprojekter, de har deltaget i på fødevareområdet.
På bioressourceområdet gav Jesper Bryde-Jacobsen fra virksomheden BioLean en indsigt i de spændende perspektiver, der er i at inddrage kunstig intelligens i udviklingen af optimering af fermenterings processer.
Efter en lang og indholdsrig dag var det så endelig blevet tid til at udløse spændingen om, hvem af de otte dygtige iværksættere, der skulle gå hjem med 25.000 kr. på lommen og bane vejen for fremtidens innovation.
Tak for en fantastisk dag med masser af engagement, spørgelyst og vilje til at øge innovationen inden for den danske klynge for fødevarer og bioressourcer.
Se billeder fra dagen
Flere nyheder fra Food & Bio Cluster
Projekter
Se hvilke danske og internationale projekter, klyngen deltager i.
Netværk
Vi samler deltagere i faglige netværk, hvor vi deler viden og erfaringer om fødevarer og bioressourcer.
Kontakt
Vi står altid klar til at hjælpe dig med konkrete spørgsmål. Hvis ikke vi selv kan svare, ved vi helt sikkert, hvem der kan.