Konkurrenter går sammen om kartoffelprotein
HURTIGT OVERBLIK:
PLANT2FOOD:
- KMC og Avebe samarbejder i REFINES om at fjerne off-flavour og udnytte kartoffelprotein bedre til fødevarer.
- Projektet er en del af Plant2Food, hvor forskning og virksomheder mødes i åbne samarbejder.
- Programmet er åben for nye ansøgninger frem til 1. oktober 2025.

Kartoffelprotein har funktionelle egenskaber, der minder om animalsk protein, hvilket gør det lovende til menneskeføde. Men off-flavour begrænser anvendelsen og leder i stedet til lavværdiprodukter som dyrefoder eller biogas. REFINES-projektet har til formål at fjerne disse smagsbarrierer og frigøre kartoffelproteinets fulde potentiale (photo: Yulia Panova / iStock).
Danske KMC og hollandske Avebe er normalt konkurrenter, men i det nye projekt REFINES samarbejder de om at udnytte kartoffelprotein bedre og skabe større værdi af råvaren. Projektet er en del af Plant2Food-programmet, hvor forskere og virksomheder sammen udvikler bæredygtige fødevareløsninger.
En af de aktuelle cases i Plant2Food viser, hvordan konkurrenter kan finde fælles fodslag, når udfordringen er større end virksomheden selv.
Samarbejdet mellem KMC, der er medlem af Food & Bio Cluster Denmark, og hollandske Avebe er et eksempel på, hvordan åben innovation og deling af viden kan åbne nye veje for plantebaserede ingredienser.
Klik herunder og læse mere om hvordan i casen "Two competitors – one shared challenge" på Plant2Foods hjemmeside.
Åben for nye ansøgninger
Plant2Food er en 5-årig platform som udvikles i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Dansk Teknologisk Universitet, Wageningen University & Research og Food & Bio Cluster Denmark, der bygger bro til virksomhederne.
Programmet er finansieret af Novo Nordisk Fonden og baseret på åbne forskningssamarbejder, hvor resultater deles frit til gavn for hele fødevaresektoren.
Der er netop nu åbent for nye ansøgninger til Plant2Food, med deadline 1. oktober 2025. Virksomheder og forskere kan søge funding til projekter, der adresserer et eller flere af følgende områder inden for den plantebaserede dagsorden: Plant Raw Material, Refinery & Processing samt Food & Health.
Du finder ansøgningsmateriale, guidelines og ansøger direkte via Plant2Foods platform.
Plant2Food sekretariatet er forankret på Aarhus Universitet.
KONTAKT //
Simone Hauglund Faurschou

AKTUELT //
Store miljø- og klimagevinster ved mere effektiv gyllehåndtering
Der er store miljø- og klimagevinster ved at optimere gyllens vej fra stald, gennem biogas- og pyrolyseanlæg og ud på marken. Men forældet lovgivning kan spænde ben for at indfri det store potentiale, viser det AgriFoodTure-finansierede projekt LOWHIGH.

Projektcontroller til innovations- og erhvervsfremmeprojekter
Vil du være med til at sikre styr på økonomien i nogle af Danmarks mest spændende innovations- og erhvervsfremmeprojekter? Trives du med systematik, detaljer og en vigtig understøttende rolle i komplekse programmer?

South Korea awaits - a unique opportunity for European foodtech companies to gain market insights
European foodtech companies have an exciting opportunity ahead as Food & Bio Cluster Denmark heads to South Korea on the Xplore Innovation Mission from 27-31 October 2025.

Styrelsen for Samfundssikkerhed opfordrer: Gennemgå jeres OT-sikkerhed
I starten af september opfordrede Styrelsen for Samfundssikkerhed (SAMSIK) alle organisationer til at gennemgå sikkerheden i deres operationelle teknologi (OT). Det sker på bagkant af flere europæiske hændelser.
