2. maj 2023
Det var en af de vigtigste konklusioner ifølge en af deltagerne, som deltog i den vellykkede konference "Get more value from your seafood side-stream", som blev afholdt den 24. april i Barcelona.
Konferencen, som blev arrangeret af Food & Bio Cluster Denmark, samlede omkring 75 repræsentanter fra fiskeindustrien, som kom for at høre om forskellige løsninger til en mere bæredygtig og værdifuld udnyttelse af sidestrømme fra processering af fisk og skaldyr samt inspiration til måder at bruge sidestrømmene på. Løsninger, der er udviklet af de 13 organisationer bag det EU-finansierede projekt WaSeaBi.
- Vi er nødt til at udnytte havets ressourcer bedre, så vi kan brødføde 10 milliarder mennesker i 2050, sagde WaSeaBi-projektkoordinator Charlotte Jacobsen fra DTU i sin åbningstale og fortsatte:
- Derfor har vi arbejdet på at udvikle opbevaringsløsninger, sorteringsteknologier og beslutningsværktøjer, som vil sikre et effektivt og bæredygtigt forsyningssystem for bifangster og sidestrømme fra fiskeindustrien. Og endelig har vi arbejdet på at udvikle teknologier til at omdanne sidestrømme fra fisk og skaldyr til fødevarer og foderingredienser af høj værdi.
David San Martin fra AZTI præsenterede den såkaldte AHP-metode (Analytic Hierarchy Process) som et redskab til at træffe beslutninger om strategier for håndtering af sidestrømme. Ved hjælp af værktøjet vurderes forskellige udnyttelsesscenarier for de forskellige sidestrømme med en minimal indsats og minimerer den tid, der er nødvendig for at vurdere, hvilket scenarie der vil være det bedste. I sidste ende vil dette hjælpe fiskeindustrien med at træffe den optimale beslutning om, hvordan de skal anvende deres sidestrømme på grundlag af de oplysninger, de selv giver om forskellige tekniske, juridiske, miljømæssige og økonomiske aspekter.
For at minimere virkningen af psykologiske barrierer (bias), når der træffes beslutninger, præsenterede Søren Espersen Schrøder fra DTU AQUA, et nyt værktøj, som er udviklet til at hjælpe med at træffe det objektivt bedste valg for sidestrømmene. Værktøjet er designet til at blive brugt sammen med et AHP- eller lignende beslutningsstøtteværktøj og er beregnet til at minimere påvirkningen af psykologiske barrierer når ledere og chefer skal træffe beslutninger vedr. sidestrømmene.
Når man overvejer forskellige muligheder for udnyttelse af sidestrømmene, er det naturligvis interessant at se på de specifikke potentielle miljømæssige og økonomiske virkninger af de foreslåede løsninger. For at hjælpe med at forstå dette delte Erasmo Cadena fra Ghent University nogle foreløbige resultater af en livscyklusvurdering af et kombineret system til udnyttelse af sidestrømme fra fisk og skaldyr. Hans konklusion var, at miljøpåvirkningen i høj grad afhænger af energiforbruget. Processens effektivitet spiller derfor en central rolle for miljøpåvirkningen. Endvidere afhænger den økonomiske fortjeneste af typen af sidestrømme, der valoriseres, processens effektivitet og hvilke slutprodukter der vælges.
Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som WaSeaBi-partnerne har gennemført, og som blev besvaret af over 450 forbrugere i hele Europa, er flertallet af respondenterne enige i, at vi i fremtiden skal bruge alle fødevareressourcer, herunder sidestrømme. Det er dog vigtigt for forbrugerne, at produktets spisekvalitet, dvs. smag, lugt, konsistens osv. er høj, og at der gives oplysninger om ingrediensernes og råvarernes oprindelse. Prisen spiller naturligvis også en vigtig rolle. Desuden ønsker forbrugerne også at vide, hvilken miljøpåvirkning produktionen af fødevaren har haft.
- Jeg tror, at konferencen har inspireret virksomhederne til at tænke på sidestrømmene som et værdifuldt produkt, som de skal tage i betragtning for at opretholde en rentabel forretning, sagde Poul Melgaard Jensen, direktør ved Danish Seafood Association, da han blev spurgt om resultatet af konferencen.
Endvidere konkluderede han, at
- Sidestrømme er blevet for vigtige til at blive ignoreret.
Dette er meget i tråd med det, som deltageren Hans Marius í Burgi, ejer af den færøske skaldyrsvirksomhed Sjógæti, sagde:
- Det er et meget interessant emne for os, fordi vi kan se, at kunderne spørger mere og mere ind til virksomhedernes grønne profil og om, hvordan alt håndteres - ikke kun hovedproduktet, men også sidestrømmene.
Og Hans Marius konkluderer:
- Det vil helt sikkert være interessant for os at gøre noget ved sidestrømmene, så det er noget, vi vil bruge tid og penge på.
________________________
For mere information om projektet, kontakt Anni Simonsen, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark, asi@foodbiocluster.dk, mobil +45 5074 9830
Derudover kan du få yderligere info om projektet på www.waseabi.eu eller skriv dig op til WaSeaBis nyhedsbrev her. For hyppigere opdateringer kan du også følge projektet på LinkedIn og Twitter.
Fiskeindustriens side-strømme er blevet for vigtige til at ignorere
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3154&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/FBC-fotos/Nyheder/WaSeabi-konference_940x520.JPG