I Dandy Business Park i Vejle ligger Upchannel. En teknologivirksomhed, der har udviklet en blockchain-teknologi, der skal være med til at give kunder produktverificering og fakta om et fødevareprodukts rejse. Løsningen har for nyligt gennemgået en videre udvikling igennem samarbejdsprojektet SMV: Food Innovation, hvor Upchannel sammen med emballagevirksomheden KLS PurePrint har lavet et såkaldt EcoTag til fødevareemballager, der skal give forbrugeren mulighed for at tracke produktets ægthed, bæredygtighedstiltag og produktionssikkerhed.
For Upchannel, der egentlig startede ud med udelukkende at lave e-commerce-løsninger til kunder, startede udviklingen af blockchain-teknologi allerede flere år tilbage, hvor teknologien var meget mere simpel, end den er i dag. Forbrugeren kunne dengang få adgang til en verificering af varens ægthed igennem ganske få elementer og stykker af information, som eksempelvis billeder af produktet, holdbarhed, stamdata, og eventuelt et link, der førte forbrugeren videre til producentens hjemmeside. Upchannel har nu videreudviklet teknologien i BrandTag’et, og resultatet er det såkaldte EcoTag, der er endnu mere avanceret i forhold til indhold, der kan målrettes og tilpasses den enkelte producents behov.
”Vi kunne se, at der var mange virksomheder der investerede enormt meget i bæredygtighedsinitiativer, men uden at være særligt gode til at kommunikere det”
forklarer Upchannels CEO, Birthe Udsen om beslutningen om, at udvikle teknologien, så den for alvor kunne give den nødvendige og efterspurgte gennemsigtighed og produkttransparens i fødevareindustrien.
EcoTag kan verificere et produkts ægthed og indeholde alt lige fra produktets rejse til landmandens brug af grøn strøm.
Med en udviklet teknologi, var det vigtigt for Upchannel at gøre det nemt for fødevarevirksomheder at benytte teknologien i deres produktion, og nemt at videreformidle til slutbrugeren. Og derfor skulle deres teknologi placeres et sted, hvor det gav mening i forhold til både fødevareproducenter og slutbrugeren. Men her behøvede Upchannel hjælp, for selvom teknologien var udviklet, manglede virksomheden vigtig viden om emballage, og hvordan man gør det nemmest muligt for kunden at finde og benytte teknologien.
Og her kommer KLS PurePrint ind i billedet; et af de mest innovative og bæredygtige emballagetrykkerier i verden. Sammen deltog de to virksomheder i programmet SMV: Food Innovation, Et projekt, hvor virksomheder kunne tildeles et tilskud på op til 320.000 til produktudvikling, en service eller et koncept og som Food & Bio Cluster Denmark sammen med Erhvervshus Syd med flere er partnere i. SMV: Food Innovation er finansieret af Syddansk Vækstforum, der blev nedlagt pr. 1. januar 2019 og erstattet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Resultatet af samarbejdet er mundet ud i blockchain-produktet Ecotag, der eksempelvis kan printes på KLS Pureprints emballage. Med EcoTag har Upchannel udviklet et produkt til fødevareindustrien, der kan fungere som digital sladrehank for slutbrugeren, men de har altså også udviklet en mulighed for fødevareproducenter for at kommunikere samtlige initiativer, fortællinger og tiltag i hele processen fra jord til bord. Udover verificeringsværtøjet, har Upchannel nemlig bygget et system, der kan rumme alt lige fra lifestreaming, billedbibliotek, tredjepartscertifikater, overblik over økologiske principper, brug af grøn strøm hos landmanden.
For Upchannel er det nemlig helt essentielt, at kunden har mulighed for at lægge noget mere værdibaseret ind i EcoTag, samtidig med at de har muligheden for at opbygge det med lige præcis det indhold, som de finder relevant og vigtigt i forhold til deres respektive produkter. Der er altså tale om en teknologi, der kan bygges op efter behov, og type af virksomhed og produkt.
Samarbejdet mellem de to blev sat i værk, da Birthe Udsen i sin tid kontaktede Erhvervshus Syd. Her fik hun kontakt til Mona Back, der i den grad så muligheder i samarbejdsprojektet gennem SMV: Food Innovation. Mona satte herefter Upchannel i kontakt med Food & Bio Cluster Denmarks Astrid Pryds, der hurtigt så muligheder i et samarbejde mellem klyngens medlem KLS PurePrint og Upchannel. Og da først de to parter var blevet sat i kontakt med hinanden, kørte samarbejdet derudad med et fælles mål, om at gøre fødevareprodukters rejse mere gennemsigtig for forbrugeren.
”Jeg synes jo, at det er fantastisk at man som dansk virksomhed kan få tilskud til at udvikle nogle ting, som gør at vi kommer i front. Noget af det gode ved at være hjulpet af Erhvervshuset og Food & Bio Cluster Denmark er blandt andet også, at man har et netværk, hvor du møder mennesker, som du ellers ikke ville have mødt, og dermed kan få kontakter, som kan være med til at udvikle, eller som du kan få som kunder, eller få et andet samarbejde med” siger Bent Hübertz fra KLS PurePrint, og Birthe stemmer i: ”Det har faktisk været afgørende, at vi har kunnet gøre det her, og vi har haft midlerne til at få det gjort. ”
Og det match, der her er skabt må siges at have været lige i skabet. Jævnbyrdigheden i projektet har også været altafgørende for, at projektet er lykkedes så godt som det er, og de to virksomheder har i den grad haft værdi af hinandens løsninger.
”KLS PurePrint er en emballagevirksomhed, og hvis vi selv skulle have været i gang med at undersøge alt omkring blockchain og mulige koder osv, så ville vi ikke være kommet særligt langt. Der er det jo fantastisk at have en partner som Upchannel, der ved alt om det. Så kan vi sammen gå ud til virksomhederne og tilbyde dem en løsning, som de ikke kan få andre steder.” forklarer Bent. Og for Birthe og UpChannels vedkommende er oplevelsen nogenlunde den samme; den viden de fik i forhold til emballage og EcoTags placering på emballagen er helt uundværligt. Og samarbejdet slutter ikke her, lyder det fra begge parter.
SMV: Food Innovation er blot et af mange programmer i Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sydjylland, der har til formål at understøtte innovation og udvikling af virksomheder. Du kan se vores mange tilbud her:
Er du interesseret i at vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, er du altid velkommen til at tage kontakt til Knud Hjortlund Hansen fra Food & Bio Cluster Denmark eller Mona Nissen Bach fra Erhvervshus Sydjylland