Nyt EU-projekt skal fremme udbredelsen af teknologier, der anvender animalsk affald til produktion af biogas
Europa kunne fordoble produktionen af biogas og biometan inden 2030 ved at udnytte de enorme mængder animalsk affald, der er til rådighed. På trods af den teknologiske modenhed og kommercielle tilgængelighed af relevante teknologier er dette lovende potentiale imidlertid stadig stort set uudnyttet. Gennem et nyt Horizon Europe-projekt skal markedsintroduktionen af biogas fremmes ved bl.a. at støtte husdyrproducenter i at overvinde eksisterende hindringer.
Horizon Europe-projektet, ALFA, der løber fra 2022 til 2025, blev i slutningen af 2022 skudt i gang ved et opstartsmøde i Grækenland. Her mødtes konsortiepartnere for at lægge rammerne for projektets fremdrift.
Projektet har til formål at øge udbredelsen af vedvarende energikilder i EU ved at fremme udbredelsen af teknologier, der anvender animalsk affald til at producere biogas, og vil støtte landmænd i seks EU-lande med økonomisk, forretningsmæssig og teknisk støtte til at overvinde eksisterende hindringer på forskellige måder, bl.a.:
- Gennem forskning, analyse af lokale udfordringer og inddragelse af lokale interessenter i fælles udformning af løsninger til at overvinde dem
- Via finansielle, forretningsmæssige og tekniske støttetjenester og seminarer
- Forbedring af den samfundsmæssige accept af biogasanlæg blandt borgerne gennem oplysningskampagner
- Ved at formulere politiske anbefalinger
Konsortiet består af 10 partnere fra syv lande:
- Q-PLAN International Advisors PC (projektkoordinator), Grækenland
- Agenzia Per La Promozione Della Ricerca Europea, Italien
- Azzero CO2 SRL, Italien
- Food & Bio Cluster Denmark, Danmark
- Sustainable Innovations Europe, Spanien
- Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis, Grækenland
- White Research, Belgien
- PEDAL Consulting SRO, Slovakiet
- European Dairy Farmers, Tyskland
- European Biogas Association, Belgien
Følg ALFA-projektets aktiviteter på de sociale medier
Vil du vide mere?
Flere nyheder fra Food & Bio Cluster
Fyn sætter fart på cirkulær innovation i fødevarer
Hvordan kan restprodukter blive til nye produkter og forretningsmuligheder? Det var temaet, da 40 aktører mødtes til konferencen "Innovation i fynske fødevarer" i Faaborg.
Internationalt samarbejde som drivkraft for vækst og innovation
Sammen med Enterprise Europe Network giver klyngen danske virksomheder adgang til internationale markeder, nye muligheder for innovation og veje til grøn omstilling.
Tre grønne iværksætteridéer vinder landsdækkende konkurrence
Tre grønne iværksætteridéer er netop blevet kåret som vindere af Green Leap Challenge. Hver modtager 50.000 kr. og støtte til at udvikle deres bæredygtige løsninger.
Nye tendenser i alternative proteiner: Indsigter fra USA
Forbrugernes krav om rene ingredienser og gennemsigtighed driver udviklingen af alternative proteiner. På Bridge2Food North America hentede innovation manager Heidi Høy ny viden om tendenser, teknologier og forbrugeradfærd. Læs hovedpointerne her.