En tredjedel af fødevareproduktionen går til spilde: Food & Bio Cluster Denmark skal være med til at udarbejde konkrete anbefalinger til Europa-Kommissionen

Vejen fra jord til bord kan være både lang og farefuld for vores fødevarer med stor risiko for at forgå eller blive smidt ud undervejs.
Tal fra FN’s fødevareorganisation FAO viser, at helt op mod en tredjedel af al den mad, der produceres til menneskeligt forbrug i hele verden, enten går tabt eller til spilde undervejs i forsyningskæden.
- Alle de fødevarer, som aldrig bliver spist, udgør et kæmpe ressourcetab af både landbrugsjord, vandforbrug, energi, gødning, plantefrø og andre ressourcer fra produktionen. Det har vi ikke råd til. Hverken i forhold til den store klimaudfordring, vi står overfor, eller det stigende antal munde, vi som verdenssamfund, skal mætte, fortæller Louise Krogh Johnson, der som projektleder for Food & Bio Cluster Denmark skal være med til at skabe digital innovation og videndeling til at reducere fødevarespild.
ZeroW: Nul spild og masser af innovation
1. januar startede et ambitiøst EU-finansieret projekt, der støtter op om unionens mål om et nulspild i 2050 og en halvering af det nuværende fødevaretab allerede i 2030.
Det er et ambitiøst mål, og ifølge Louise Krogh Johnson kræver det både vilje og innovation fra øverste hylde, når det skal indfries.
- Vi kan alle gøre vores både som forbrugere, forhandlere, producenter, leverandører og som nationer. Men hvis vi virkelig skal flytte noget, skal vi arbejde med strukturerne og forbrugeradfærden i hele vores fødevaresystem på et fælles europæisk niveau og gennem ny lovgivning. Med andre ord lave systemisk innovation.
Innovation i virkelighedens verden
I ZeroW projektet skal vi eksempelvis skabe innovation gennem ”levende” laboratorier i den virkelig verden.
Det betyder, at innovationen ikke sker afkoblet i en akademisk silo, men lige dér, hvor fødevareproduktionen foregår, og hvor forbrugerne møder varerne på supermarkedets hylder.
Man vil bl.a. arbejde med, hvordan man kan reducere produktionsspildet i en helt konkret produktionslinje hos en spansk producent af fjerkræsprodukter (fx cordon bleu'er) gennem data og digitale løsninger, og som senere kan skaleres og udvides til andre fødevareproduktioner.
Det kan også handle om udvikling af bæredygtige, intelligente og funktionelle emballeringsløsninger til friske fødevareprodukter, hvor man fx kan aflæse, hvor tæt på udløb en given vare på supermarkedets hylde er. Det kan nemlig være med til at mindske madspildet, når både supermarked og forbruger har et visuelt værktøj til at afgøre, hvor frisk produktet er - og dermed hvor det placeres på hylden og i kurven.
I projektet vil man mindske madspildet gennem innovationen i disse 9 levende laboratorier:
- Food Loss & Waste monitoring & assessment
- Innovative sustainable and smart packaging for fresh food products
- Wasteless greenhouse solutions for (pre)harvesting
- Mobile food valorisation as a service
- Ugly food early identification
- Advanced data-driven production process control & optimization
- Food bank networks
- Retail food waste valorisation through algae production
- Informing and nudging consumers.
Europa-Kommissionen har udpeget ZeroW som flagskibsprojekt, og vil de næste 4 år følge projektets resultater og fremdrift tæt i forhold til kommende EU-lovgivning om madspild.
Projektet sigter mod
Projektets overordnede mål er at:
- Udvikle kommercielle, digitale redskaber og værktøjer, der bidrager til at indfri målene om reduceret madspild
- Skabe innovation gennem levende laboratorier (såkaldte systemic innovation living labs)
- Komme med konkrete anbefalinger til ny lovgivning til Europa-Kommissionen
Projektet løber fra 2022-2025 og gennemføres i et samarbejde mellem 46 aktører fra 17 europæiske lande.
Vil du vide mere?
Vi fortæller løbende nyt om projektet i artikler og omtaler på Food & Bio Cluster Denmarks hjemmeside, LinkedIn-side og nyhedsmails.

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster





Få del i Innovationskraft 2025: Midler til din næste store idé
Danske virksomheder er fyldt med gode idéer, og nu kan de få ekstra skub til at blive til virkelighed. Puljen for Innovationskraft 2025 er åben, og SMV'er kan nu søge midler til deres næste innovationsprojekt inden for fødevarer og bioressourcer.

Sidestrømme, biprodukter, rester, affald – kært barn har mange navne
I dag anvendes sidestrømmene ofte til foder eller biogasproduktion, men der er store muligheder for også at upcycle nogle af sidestrømmene til nye og mere værdifulde produkter.

Innovation Manager søges: Vil du være med til at sætte dit aftryk på fremtidens fødevaresystem?
Interesserer du dig for sunde, sikre og velsmagende fødevarer, bioressourcer, grøn omstilling og digitalisering? Har du også praktisk erfaring med facilitering, innovation samt projektledelse?