Ny fundingmulighed:
Indkaldelse af projektforslag til innovationssamarbejder i Biosolutions Zealand III
HURTIGT OVERBLIK:
BIOSOLUTIONS:
- Går du med en idé inden for biosolutions? Vi søger lige nu projektidéer til innovationssamarbejder i næste fase af Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions (Biosolutions Zealand III).
- Projektideer skal indsendes senest 15. maj 2025.
- Her kan du læse mere om rammerne og hvordan du kan blive en del af en samlet ansøgning til 2026.

Går du med en idé til et innovationssamarbejde inden for biosolutions? Så er det nu, du skal byde ind med projektideer til den næste og trejde fase af Biosolutions Zealand-programmet inden 15. maj 2025. (Foto: Midjourney)
Biosolutions Zealand efterlyser projektidéer til innovationssamarbejder inden 15. maj forud for Erhvervsfyrtårnets ansøgning om en tredje programfase.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet at de danske Erhvervsfyrtårne, herunder Biosolutions Zealand, kan søge midler til endnu en runde fra 2026 og tre år frem.
Det betyder, at vi sender en ansøgning ind til Biosolutions Zealand III senest d. 7. august i år.
I den nuværende runde udlodder vi løbende støtte til innovationsprojekter og opskaleringsvouchers. De nye rammer bliver anderledes, da innovationssamarbejder overvejende skal defineres på forhånd. Der lægges fra Erhvervsfremmebestyrelsen desuden op til større projekter med en vis innovationshøjde fordelt på færre partnere end i den nuværende runde.
Det betyder, at vi nu efterlyser gode projektideer til innovationssamarbejder inden for biosolutions, som kan inkluderes i den kommende ansøgning til Biosolutions Zealand III.
Deadline:
Projektforslag skal være os i hænde senest 15. maj 2025.
Projektstart: Forventet omkring Q2 2026.
Midlerne udloddes i Regionalfonden 1.1 Mere forskning og innovation i danske SMV’er.
Faglig ramme
Ved begrebet biosolutions forstås produkter og processer, hvor kombinationen af biologi og teknologi fremskynder den grønne omstilling.
Det omfatter processer som involverer celledyrkning, fermentering og bioraffinering. Herudover støttes udvikling og test af teknologier, der understøtter mere effektiv bioproduktion.
Hvad kan vi støtte?
Innovationssamarbejder med fokus på forskellige aspekter af biosolutionsinnovation:
- Innovation inden for produkter og processer; Udvikling, test og prækommerciel opskalering.
- Innovation inden for udstyr og software til mere effektiv produktion af biosolutions.
Med innovation forstås udviklingen og/eller implementeringen af en/et nyt eller væsentligt forbedret (se definitioner):
- Produkt (vare eller tjenesteydelse)
- Proces
- Organisatorisk metode
- Markedsføringsmetode
Typer af samarbejder (gerne i kombination):
- B2B-samarbejder
- Offentlig-privat samarbejder
- Konceptudviklingsforløb
- F&U aktiviteter
Som led i et innovationssamarbejde: SMV’ers og iværksættervirksomheders brug af eksisterende test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter og/eller regulatoriske sandkasser.
Forskellige typer innovation:
- Produktinnovation defineres som markedsintroduktion af et nyt eller betydeligt forbedret produkt eller tjeneste med hensyn til brugervenlighed, komponenter eller delsystemer.
- Procesinnovation defineres som implementeringen af en ny og betydeligt for bedret produktionsproces, distributionsmetode eller understøttende aktivitet.
- Markedsføringsinnovation defineres som implementeringen af et nyt markedsføringskoncept eller strategi som adskiller sig betydeligt fra virksomhedens eksisterende marketingmetode, og som ikke har været benyttet før i virksomheden. Indikatoren sækker ikke sæson, almindelige eller andre rutineændringer i marketingmetoder.
- Organisationsinnovation defineres som en ny organisatorisk metode i virksomhedens forretningspraksis (inkl. vidensstyring). Organisationsinnovation skal være et resultat af en strategisk beslutning taget af ledelsen og implementeret med støtte fra projektet. Indikatoren dækker ikke fusioner og opkøb.
Problemstillinger som for eksempel kan adresseres:
Med udgangspunkt i Erhvervsfyrtårnets målsætninger og nogle samfundsmæssige og industrielle udfordringer har vi defineret nogle problemstillinger, som innovationssamarbejder med fordel kunne adressere:
Udvikling af et brugervenligt biosolutionsøkosystem for SMV’er og startups med bæredygtige forretningsmodeller og et smidigt samarbejde mellem opskaleringsfaciliteter fra laboratorie - til pilot – og demontrationsskala.
Økosystemets aktører kan i et partnerskab udvikle den mest sømløse og økonomisk overkommelige vej til markedet for virksomhederne og sikre at de f.eks. kan bevise deres teknologi i den nødvendige skala for private investorer og potentielle kunder uden at forlade Danmark.
Man kunne forestille sig projekter i kategorien ”regulatoriske sandkasser”m hvor man i samarbejde med offentlige myndigheder og andre partnere laver udvikling og test inden for afgrænsede biosolutionsområder med dispensation af regulatoriske krav.
En af de velkendte udfordringer for biosolutionsvirksomheder er at kunne producere og markedsføre deres produkter til en konkurrencedygtig pris.
Vi modtager derfor gerne projektforslag, der adresserer denne udfordring ved at udvikle og teste nyt udstyr og/eller software, f.eks. brug af alternative materialer, kunstig intelligens, m.v.
Med biosolutions kan vi adressere en lang række klima – og miljøudfordringer, men den gennemsnitlige forbruger kender ikke til begrebet og derfor er det ikke nødvendigvis klart:
- Hvordan biosolutionsprodukter bliver modtaget af forbrugerne.
- Hvordan man udvikler og kommunikerer om produkter, så de så vidt muligt modtages positivt
- Hvordan man effektivt ”uddanner” potentielle kunder og skaber efterspørgsel.
Dette aspekt kan med fordel indgå i forslag til innovationssamarbejder.
Innovationssamarbejder der adresserer forskellige typer af afsætningsbarrierer i samarbejde med potentielle kunder (offentlige såvel som private).
For at sikre bæredygtighed undgå at vi bliver for afhængige af få typer råvarer kan der med fordel udvikles projekter inden for diversificering af råvarer/substrater.
Projekter der udvikler løsninger, der kan være med til at løse udfordringerne med omstilling af den danske fødevareproduktion og understøtte målsætningerne i den grønne trepartsaftale
Listen er ikke udtømmende og vi tager også gerne andre projektidéer i betragtning.
Stadig under afklaring:
Formelle rammer
- Virksomheder fra hele landet kan deltage; SMV’er skal være centrale i projekterne, men store virksomheder kan også deltage som partnere og modtage støtte.
- Partnerskaber skal som minimum involvere 2-3 SMV’er. Det vægter positivt, at partnerkredsen også involverer en videninstitution, der er med til at sikre innovationshøjden. Man kan med fordel også inkludere en eller flere store virksomheder, f.eks. som testpartner i en potentiel aftagerrolle, leverandør af råmaterialer i form af sidestrømme fra produktionen, eller andet.
- Budgetramme og støtteprocent er endnu ikke fastlagt, men vi forventer at sidstnævnte lander omkring 50%.
- Vi kan i projekterne støtte lønudgifter til standardsatsen på 398 kroner/timen (GTS’er undtaget). Andre udgifter går under projektets overhead, som vi forventer ligger på 30 - 40%.
- Statsstøtteregler: Der vil som udgangspunkt både være mulighed for at anvende enten De Minimis forordningen eller gruppefritagelsesforordningen.
- Det er muligt at søge igen som tidligere bevillingsmodtager, så længe det er til nye aktiviteter.
Den videre proces:
Send din idé til os
Vi vil gerne have projektideer i hænde senest den 15. maj.
Det er ikke nødvendigt med en helt færdig partnerkreds og ansøgningstekst ved indsendelse af ideen – vi hjælper gerne med at give sparring både på indhold og partnerskab efterfølgende, hvis ideen er interessant og passer ind i den samlede ansøgning.
Fra medio maj til ultimo juni skal partnerskaber og ansøgningstekst færdiggøres.
Såfremt dit projektforslag ikke når igennem nåleøjet, vil du få besked omkring 1. juni, hvor vi forventer at have det fulde overblik over hvor mange og hvilke projekter, vi kan inkludere.
Obs:
Mere viden og sparring
Hvis du gerne vil have sparring på din ide, kan du kontakte en medarbejder i Biosolutions Zealands taskforce.




Erhvervsfyrtårnet Biosolutions Zealand er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU.
AKTUELT //

Oplev cirkulære løsninger og mød virksomhederne bag
Hvordan ser fremtidens cirkulære værdikæder ud – og hvordan kommer du selv i gang? Kom forbi Closing Loops stand på LOOP Forum den 29. og 30. april i Lokomotivværkstedet i København, og bliv inspireret af virksomheder, der er i fuld gang.

Indkaldelse af projektforslag til innovationssamarbejder i Biosolutions Zealand III
Biosolutions Zealand efterlyser projektidéer til innovationssamarbejder inden 15. maj forud for Erhvervsfyrtårnets ansøgning om en tredje programfase.

Hvor bør ”plantebøffen” placeres i supermarkedet?
En ny undersøgelse udarbejdet i EU projektet LIKE-A-PRO, giver indsigt i, hvordan plantebaserede kødalternativer bliver præsenteret og solgt i detailhandlen i Italien. Men hvordan ser billedet ud i Danmark?
