Kan gamle sorter være fremtiden på Fyn?

Information

Sted:
Vild Hvede, Skovmøllevej 51, 5474 Veflinge, Danmark
Sprog:
Dansk
Pris:
Gratis / Free
Fra:
28. oktober 2024 kl. 11:00
Til:
28. oktober 2024 kl. 14:00

Tilmelding

Klik her for at tilmelde

Tilmeldingsfrist

24. oktober 2024

Klimaet ændrer sig, og det samme gør danskernes sundhed. Vi lever i en tid, hvor vi måske kan bruge fortiden til at forme fremtidens madvaner og dyrkningsmåder. Derfor inviterer Smagen af Fyn, Destination Fyn og Food & Bio Cluster Denmark dig til en spændende dag om anvendelse af- og viden om gamle frugt, grøntsags og kornsorter.

Arrangementet er for alle i hele værdikæden, der ønsker mere viden og inspiration om gamle sorter og især med fokus på fynske sorter. Vi dykker ned i historien, diversiteten, egenskaber, forskning, forædling og bevaringsarbejde – og du får indsigt i, hvordan vi kan anvende de gamle sorter fremover i produktionen og i køkkenet. 

Dato: mandag d. 28. oktober 2024 

Sted: Vild Hvede, Skovmøllevej 51, 5474 Veflinge 

Tid: kl. 11-14 inkl. frokost 

Pris: Det er gratis at deltage 

Program 

Kl. 11.00 Velkommen v. Jan Lund, Food & Bio Cluster Denmark 

Kl. 11.05 Gamle sorter - Forsøg og forskning 

Signe Værbak, Forskningsrådgiver, AU Food 

AU Food har i mange år arbejdet med forsøg og forskning i bevarelse og anvendelse af gamle sorter indenfor frugt, grønt og landbrugsafgrøder. Signe fortæller om resultater fra forskellige forskningsprojekter igennem tiden. 

Kl. 11.40 Origenal – samarbejde om produktudvikling i hele værdikæden 

Randi Friis Hansen, Projektleder, Origenal 

”Æd den og red den” er Origenals slogan. Foreningen ORIGENALER består af økologiske landmænd, fødevarevirksomheder og -forhandlere, organisationer og ildsjæle fra hele landet, som arbejder for at bevare Danmarks hjemmehørende plantesorter og husdyrracer. Foreningen understøtter udvikling af produkter, koncepter og afsætning på tværs af de involverede producenter. Randi fortæller om hvordan man kan komme i gang med at dyrke, afsætte og anvende origenale sorter i køkkenerne.  

Kl. 12.15 Vild Hvede – Vild Hvedes Kornsorter 

Ingeborg Pauls 

Vild Hvede maler økologisk mel af forskellige gamle og moderne sorter. De anvender regenerative dyrkningsmetoder, har eget mølleri og bageri. De fortæller om deres rejse, hvordan de nørder i korn, dyrkningsmetoder og anvendelse i bageriet. I får samtidig mulighed for at se mølleriet. 

Kl. 13.00 Let frokost, Netværk og videndeling 

Vild Hvede serverer lækre smagsprøver og der er mulighed for at netværke, udveksle erfaringer og nørde videre sammen om gamle sorter. 

Kl. 14.00 – Tak for i dag  

Målgruppe 

Arrangementet henvender sig til fynske fødevareproducenter, landmænd, restauranter, forhandlere og turistdestinationer, der brænder for at udforske og fremme den fynske madkultur. Men alle med interesse for emnet er velkomne fra hele landet.

Kom og vær med til at forme fremtidens madvaner ved at trække på fortidens viden og sorter. Vi glæder os til at se dig til en inspirerende og lærerig dag! 

Kontakt

Elena Sørensen Skytte

ess@foodbiocluster.dk

+4523344699

Kan gamle sorter være fremtiden på Fyn?
Kan gamle sorter være fremtiden på Fyn?