Dansk producent vil skubbe til holdninger og smagsoplevelser med lynlagret spiritus fra en container på Østerbro

God whisky behøver ikke ligge på fade i det skotske højland i årevis for at smage godt. Fra en container på en parkeringsplads på Østerbro har danske EtOH Spirits udviklet en ny metode til at accelerere modningen, og som åbner for nye muligheder til at lege med smage og gribe forbrugertrends.

Med lige dele nørdet videnskab, innovative kræfter, passion og gode råvarer har Tobias Emil Jensen fra EtOH siden 2020 formået at accelerere spiritusmodningen i en hjemmebygget reaktor. 

Denne banebrydende metode gør det muligt at producere og eksperimentere med pure malts og andre whiskylignende produkter på en meget mere fleksibel og energivenlig måde, end traditionen foreskriver. Produktsortimentet indeholder også vodka og udvides i efteråret med nye rom-produkter.

Tobias Emil Jensen fra EtOH har knækket koden til en mindre klimabelastende og mere eksperimenterende tilgang til spiritusproduktion (foto: EtOH Spirits). Tobias Emil Jensen fra EtOH har knækket koden til en mindre klimabelastende og mere eksperimenterende tilgang til spiritusproduktion (foto: EtOH Spirits).​

Brud med traditionerne giver nye smagsoplevelser

Når man tilsætter fad til produktet fremfor at lægge produktet på fad, sparer man tid - og plads. Og så er det rent faktisk muligt at fremstille whiskylignende produkter af rigtig høj kvalitet i baghaven – eller i en container på en parkeringsplads på Østerbro.

Det er lige netop hvad EtOH Spirits gør, og Tobias fortæller, at de med deres proces kan skabe en smag, der har de samme forbindelser, som når man tænker et fadlagret produkt. 

- Netop fordi vi ikke er bundet af en whisky-tradition med faste regler for, hvad man må tilsætte, er vi frie til at eksperimentere og skabe nye smagsoplevelser til forbrugerne. Vi eksperimenterer fx med det træ, vi anvender til fadet, og de krydderier, frugter eller pulpmaterialer, vi tilsætter.

Tobias Emil Jensen

Mindre spild og bedre for klimaet

Fordi EtOH’s proces ikke kræver fadlagring, bruges der langt mindre træ end i traditionel whiskyproduktion. Faktisk helt op mod 95 procent mindre træ, og med en langt mere effektiv og mindre klimabelastende produktionsproces, har EtOH også knækket en vigtig kode i forhold til bæredygtighed.

 

- I stedet for at belaste klimaet med egetræstønder har vi fx upcyclet æblepulp fra en ciderpresse. Pulpen fungerer som egetræ og tilfører de nødvendige fibre. Det fede er, at det også smager af æble, og vi har fx lavet en vildt lækker pure malt med en calvadosagtig note, samtidig med at vi sparede på forbruget af træ og genanvendte en ressource, som ellers var spild.

Tobias Emil Jensen

Vi kan ikke gøre det alene

”Du kan ikke accelerere en modning”. 

Det var den gængse holdning, Tobias mødte i branchen, da han begyndte. Det tog han som en udfordring, og begyndte sammen med Københavns Universitet at forske i de kemiske processer i fadlagringen for at komme frem til en ny metode.

- Vi har ikke bare taget en teknologi ned fra hylden og købt en maskine, der gør arbejdet. Vi har fra bunden af forsket i, hvad der sker i fadlagringen, og vi har selv bygget ”reaktoren”, hvor vi kan styre og håndtere processen på en helt banebrydende måde.

Tobias Emil Jensen

Det krævede kostbare komponenter, og gennem samarbejdet med Food & Bio Cluster Denmark fik Tobias hjælp til at søge Innovationsfonden om midler til at komme i gang med at bygge maskinen.

I dag står maskinen i en container på parkeringspladsen ved Symbion på Østerbro, hvor EtOH har base med let adgang til Food & Bio Cluster Denmark og den sparring og netværk, klyngen kan hjælpe med.

Foto: Produktionen optimeres ved at tilsætte fad til produktet fremfor at lægge det på fad i en hjemmebygget reaktor på en parkeringsplads på Østerbro (foto: EtOH Spirits).

Blandt andet er EtOH en del af Beyond Beta-programmet Food Reg, hvor startups får hjælp til lovgivning, regulativer og standarder for at drive fødevarevirksomhed i Danmark. 

Hjælp til at komme ud i verden

EtOH er i gang med patentering af produktionsprocessen og ser også et stort internationalt potentiale i deres fleksible produktionsform. 

Derfor har de som medlem af Food & Bio Cluster Denmark også fået hjælp af klyngen til at tage de første skridt på udvalgte eksportmarkeder. Det er blandt andet gennem verdens største B2B-netværk Enterprise Europe Network, som nu er i gang med at lokalisere europæiske destillerier, der gerne vil lege med den danske iværksættervirksomhed.

Fremover er der også fokus på det britiske marked, hvor de gennem et forløb hos den Den Danske Ambassade i Storbritannien, henter hjælp til at identificere og opsøge importører til et nyt eksporteventyr.

Foto: EtOH har produceret whiskyinspirerede produkter siden 2020. Fordi de har reduceret fadlagringen fra år til dage, må de ikke bruge ordet whisky. I EU skal whisky nemlig være lagret i mindst 3 år, før man må benytte betegnelsen (foto: EtoH).

 

Fakta om EtOH

  • Siden 2020 har iværksættervirksomheden produceret whiskyinspirerede produkter uden tid- og pladskrævende fadlagring.
  • EtOH reducerer klimabelastningen ved at anvende op til 95 % mindre træ i produktionen.
  • Virksomheden mindsker madspild ved at upcycle æblepulp og andre restprodukter i produktionen.
  • Iværksættervirksomheden beskæftiger 2 ½ medarbejdere.
  • EtOH bor i Symbion, et iværksættercommunity på Østerbro, hvor også produktionsanlægget har plads i en container på parkeringspladsen.
  • EtOH har som medlem af Food & Bio Cluster Denmark hentet nyttig viden og sparring på iværksætterrejsen.

Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed ud over rampen?

I Food & Bio Cluster Denmark hjælper vi medlemmer med at nå det næste skridt på virksomhedens rejse.

Det kan fx være gennem:

  • Ekstra ressourcer til vækst (fx gennem netværk og adgang til finansieringsmuligheder)
  • Matchmaking med personer eller organisationer, som kan hjælpe dig videre med en konkret udfordring
  • Hjælp til at finde frem til de bedste projekter, programmer og forretningsmuligheder for din virksomhed
  • Den nyeste viden og tendenser inden for fødevarer og bioressourcer

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster