20. juni 2022
Flere og flere forbrugere vil gerne spise mere plantebaseret, men efterspørger højere kvalitet af de ikke-animalske produkter. Det viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut, som er lavet for Food & Bio Cluster Denmark med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Foto: Det summede af netværkstemning og nysgerrig faglig interesse på gå-hjem-møde om plantebaserede fødevarer i Vejle
Tirsdag den 14. juni satte vi sammen med Food Innovation House spot på de plantebaserede fødevarer og råvarer ved et velbesøgt og fagligt inspirerende gå-hjem møde i Vejle.
70 engagerede deltagere var mødt op for at høre mere om den plantebaserede dagsorden, og fire veloplagte oplægsholdere bød ind med masser af ny viden og vinkler om de plantebaserede råvarer, som forbrugerne i stigende grad efterspørger og forbruger.
Dagen bød blandt andet på en præsentation af en online forbrugerundersøgelse, som Teknologisk Institut har lavet på vegne af Food & Bio Cluster Denmark. Her har man spurgt 498 forbrugere omkring kostvaner og råvarevalg i relation til plantebaserede fødevareprodukter.
Undersøgelsen viser, at forbrugerne er villige til at spise mere plantebaseret. 43 procent af de adspurgte fortæller, at de spiser et fuldt plantebaseret aftensmåltid mindst én gang om ugen. Samtidig giver 70 procent udtryk for, at de har oplevet, at plantebaserede produkter ikke levet op til deres forventninger. Her viser undersøgelsen også, at det særligt er på smag og tekstur, produkterne ikke lever op til forbrugernes forventninger.
Maja Krogsøe Skou fra Teknologisk Institut har været med til at gennemføre undersøgelsen fortæller bl.a. om to modsatrettede forbrugertendenser:
- Vi ser, at der både er forbrugere, som ønsker nye innovative produkter, der går nye retninger - og samtidig er der også en forbrugergruppe, som efterspørger kvalitetsfulde erstatningsprodukter, der er et reelt alternativ til fx flæskestegen på aftensbordet. Begge kategorier efterspørges, men fælles er det, at der skal smæk på både smagen og på teksturen. - Maja Krogsøe Skou, Teknologisk Institut
Se hele Majas præsentation af undersøgelsen herunder.
Hent slides om undersøgelsen (pdf) og læs mere om resultaterne i rapporten "Online consumer survey of raw material choices for new plant-based foods" herunder.
Undersøgelsen er finansieret med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Dagen bød på flere inspirerende faglige oplæg:
Du kan se eller gense oplæggene fra dagen i vores Vidensbank under Få ny viden om plantebaserede produkter.
Ud over ny, faglig viden bød dagen også på masser af netværk og snak på tværs af både fagområder og organisationer. Teamleder for fødevareområdet i klyngen, Kathrine Vejgaard Stage, der har initieret undersøgelsen af forbrugernes holdninger og har været med til at sætte arrangementet i søen i samarbejde med Food Innovation House, er yderst tilfreds med den store interesse for den plantebaserede dagsorden.
- Vores fornemste opgave i klyngen at styrke den videnbaserede innovation, bæredygtighed og samarbejdet på tværs af hele værdikæden. Derfor er det en stor fornøjelse hver gang mennesker og fagligheder mødes for at skubbe på den grønne dagsorden.
- Det plantebaserede er en vigtig del af klyngens arbejde for at styrke den grønne omstilling, og jeg glæder mig til at vi også fremover er med til at koble viden og mennesker, så vi kan skabe endnu bedre plantebaserede fødevarer og råvarer i Danmark. - Kathrine Stage, Teamleder for Food i Food & Bio Cluster Denmark
Har du fået lyst til at hente mere faglig viden kan du gå på opdagelse i vores vidensunivers og finde kommende events.
Arrangementet blev afholdt i samarbejde mellem Food & Bio Cluster Denmark og Food Innovation House med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Forbrugere vil have plantebaserede fødevarer med masser af smag og tekstur
/Default.aspx?ID=9307&newsid=3016&Action=1&M=NewsV2&PID=44109
https://foodbiocluster.dk/Files/Images/Nyheder/IMG_1198.jpeg