Danske virksomheder er blevet gode til at undgå madspild

Julen nærmer sig, og dermed også den tid på året, hvor vi smider allermest mad ud. Vi har talt med stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, som fortæller, at fokus har flyttet sig fra at håndtere spildet til i højere grad at forebygge det i hele værdikæden. Læs med og få konkrete tips til, hvordan du minimerer madspildet fra din virksomheds julefrokost.

Foto: Stop Spild Af Mad (Michael Bring Nielsen)

Foto: Stop Spild Af Mad (Michael Bring Nielsen)

Julen er hjerternes fest - og det madens fest. Sammen med påsken er julen dog også den tid på året, hvor vi smider allermest mad ud. Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at der i december ryger mad for hele 1,1 mia. kr. ud i danskernes skraldespande.

Virksomheder er selv med til at finde løsningerne

I en tid med stigende inflation, og hvor fødevarepriserne er steget knap 16 procent i forhold til sidste år, er der et øget fokus på at minimere madspildet i hele værdikæden fra jord til bord.

Selina Juul har arbejdet med bekæmpelse af madspild gennem de sidste 14 år og grundlagt forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som har opnået stor både dansk og international anerkendelse. Vi satte Selina stævne for at høre mere om madspildet og hvilken retning hun ser for dagsordenen i de kommende år.

Særligt fremhæver Selina, at der fra virksomhedernes side er kommet et større fokus på at forebygge, at madspildet opstår, fremfor at håndtere det, når maden er produceret og nærmer sig en udløbsdato. Og det er netop her ved problemets rod, vi skal have fat, for at komme madspildet til livs.

"Efter en årrække, hvor donationer af overskudsdmad har trukket store overskrifter i medierne, er det nu i højere grad hos virksomhederne, at vi ser de store fremskridt. Der er kommet et stort fokus på at forebygge madspildet, og vi ser mange virksomheder i hele værdikæden, der går forrest. Både landbruget, fødevareproducenter, grossister og detailkæder er blevet rigtig gode til fx at lave mindre forpakninger og sælge flere skæve eller ukurante andensorteringsvarer"

Selina Juul,

Skæve gulerødder og grimme forårsruller smager nemlig akkurat lige så godt, som de pæne, og det er nødvendigt, at branchen selv får forrest, når det kommer til at forebygge og reducere madspildet, hvis vi skal nå målet om at halvere madspildet.

Madspildet skal halveres

Det er EU's målsætning, at medlemslandene skal halvere madspildet inden udgangen af 2030. Derfor er vi i Food & Bio Cluster med i EU-projektet ZeroW, der handler om at finde nye, innovative løsninger til at reducere madspildet samt komme med konkrete anbefalinger til ny lovgivning om madspild til Europa Kommissionen. 

"Alle de fødevarer, som aldrig bliver spist, udgør et kæmpe ressourcetab af både landbrugsjord, vandforbrug, energi, gødning, plantefrø og andre ressourcer fra produktionen. Det har vi ikke råd til. Hverken i forhold til den store klimaudfordring, vi står overfor, eller det stigende antal munde, vi som verdenssamfund, skal mætte"  

fortæller Louise K. Johnson fra Food & Bio Cluster Denmark, der står for kommunikationen og formidlingen af projektet.

Projektet, der er et samarbejde mellem 42 europæiske partnere, fokuserer på at udvikle metodikker til at beregne madspildet og bruge data på tværs af hele værdikæden samt skabe innovation gennem såkaldte living labs til at reducere madspild og fødevaretab. Her udvikles løsningerne i virkelige miljøer, altså fysiske steder hvor teknologierne udvikles og afprøves i et tæt samspil med brugerne, hvad end det drejer sig om produktionslinjer, netværk eller supermarkeder.

Mindre madspild fra julefrokosten

Stop Spild Af Mad er lige nu i gang med at lave en guide til danskerne om, hvordan man undgår madspild i julen. Vi spurgte Selina Juul, om hun også havde nogle tips til alle de arbejdspladser, som lige nu står over for årets julefrokost.

Se hendes svar i videoen herunder.

" style="--plyr-color-main: var(--swift-foreground-color); " >

Vi håber der bliver delt mange gode stunder, grin og masser af god mad på de danske arbejdspladser over julefrokosten i de kommende uger. Klik nedenfor, hvis I ønsker at lave aftale om at donere eventuel overskudsmad i jeres lokalområde på gratismad.dk.

Fakta om Madspild:

  • En tredjedel af alt mad går til spilde hvert år - nok til at brødføde 3 mia. mennesker (FAO)
  • Madspild er verdens tredjestørste CO2-synder (FAO)
  • EU's madspild skal halveres inden udgangen af 2030 (EU)
  • EU Kommissionen er på vej med et forslag om juridisk bindende mål for reduktion af madspild i hele EU inden udgangen af 2023 (EU)
  • Hver dansker smider 47 kg. spiselig mad ud om året (Landbrug& Fødevarer)
  • I december smider danskerne mad ud for 1,1 mia. kr. (Landbrug & Fødevarer)

Louise Krogh Johnson

Business Development Manager

Flere nyheder fra Food & Bio Cluster

Mød os på LOOP Forum

Mød os på LOOP Forum

Cirkulære løsninger er i højsædet, når økosystemet for cirkulær økonomi, affald og ressourcer mødes på Lokomotivværkstedet i København den 24. og 25. april. Her kan du også møde Food & Bio Cluster Denmark og vores partnere i Closing Loops-projektet.

Food & Bio Summit 24

Food & Bio Summit 24

Tilmeldingen til årets Food & Bio Summit er åben. Som altid gratis for vores medlemmer.