København og online - 24. april 2025
Food & Bio Cluster Denmarks Generalforsamling 2025
PRAKTISK:
Tid:
24. april 2025 kl. 11.30 -13.00
Sted:
Det er både muligt at deltage online eller ved fysisk fremmøde:
Københavns Universitet
Festsalen, IGN
Øster Voldgade 10
1350 København
Tilmelding åbner 3. april 2025.
INVITATION
Kom og vær med til at bestemme vejen for fremtidens fødevare- og bioressourceinnovation
Den 24. april inviterer Food & Bio Cluster Denmark til den årlige generalforsamling, hvor du som medlem har mulighed for at præge, hvilke dagsordner vi som organisation skal arbejde med, og hvem der skal vælges til bestyrelsen.
I år er din deltagelse ekstra vigtig, da et af de helt centrale punkter på dagsordenen er et forslag fra bestyrelserne for Food & Bio Cluster Denmark og Innovationspartnerskabet AgriFoodTure om at fusionere de to foreninger og dermed skabe én stærk organisation for hele fødevareklyngen.
Den foreslåede fusion kræver en vedtægtsændring, hvilket indebærer, at 2/3 af de stemmeberettigede medlemmer skal deltage, for at forslaget kan vedtages på den ordinære generalforsamling. Hvis det ikke opnås, skal forslaget endelig godkendes på en ekstraordinær generalforsamling.
Det er muligt at deltage i generalforsamlingen ved fysisk fremmøde, online eller via fuldmagt.
På vegne af bestyrelserne opfordrer bestyrelsesformand fra Food & Bio Cluster Denmark, Sandra Irene Jørgensen, og bestyrelsesformand for FBCD A/S, Anders M. Klöcker, medlemmerne af de to organisationer til at stemme for fusionen, som fremsættes på generalforsamlingen:
”En fusion af de to foreninger vil styrke innovationen og det tværgående samarbejde i den danske fødevareklynge til gavn for både små, mellemstore og store virksomheder samt for det danske samfund. Ambitionen er, at innovation i klyngen skal sikre Danmarks position i den globale fortrop inden for udviklingen af løsninger, der adresserer klima-, miljø- og biodiversitetsudfordringerne og fremmer sundhed og ernæring,” siger Sandra Irene Jørgensen og Anders M. Klöcker.
For Food & Bio Cluster Denmarks medlemmer vil en fusion betyde, at man som medlemsvirksomhed får én samlet indgang til innovationsressourcer, sparring og netværk. Den fusionerede forening giver desuden adgang til endnu flere samarbejdspartnere i form af bl.a. nogle af landets største virksomheder inden for fødevarer og bioressourcer.
Målet med fusionen er desuden at give dansk innovation inden for fødevarer og bioressourcer én samlet stemme og én fælles strategisk retning, og det er bestyrelsernes overbevisning, at en fusion vil give større gennemslagskraft angående de vigtigste dagsordener og vil kunne styrke danske virksomheders innovationsmuligheder både i Danmark og internationalt.
Anette Engelund Friis om fusionen:
Flere spørgsmål?
Sine Riisager
Head of Members & Matchmaking
sri@foodbiocluster.dk
+45 6170 7422
Få svar på dine spørgsmål:
Ved at forene kræfterne giver vi virksomheder inden for fødevarer og bioressourcer én fælles indgang til innovationsressourcer, støtteprogrammer, rådgivning og netværk.
Dermed bliver det lettere at finde rundt i innovationslandskabet i Danmark, som godt kan være lidt uoverskueligt.
Samtidig bliver det lettere at finde de rette partnere til samarbejder om fx nye produkter eller teknologier, fordi alle aktører samles ét sted.
Dette understøtter i sidste ende, at vi som samfund skaber ny innovation, der løser de store udfordringer.
På kort sigt er den største ændring nok, at du kommer til at opleve et nyt navn og logo på hjemmesiden. Dine kontaktpersoner er stadig de samme, og den måde, du i dag oplever Food & Bio Cluster Denmark på, vil være den samme i morgen.
På længere sigt vil fusionen give dig mulighed for at udvide dit netværk, fordi du får en række nye ”legekammerater”.
Samtidig vil du få én samlet indgang til en lang række innovationsressourcer, som i dag ligger forskellige steder – fx adgang til funding.
Vi har en klar forventning om, at man fortsætter betaling efter størrelse, sådan at de bredest skuldre bærer de tungeste byrder.
Først skal fusionen vedtages på generalforsamlingen den 24. april i København, og derefter går vi i gang med at justere prisstrukturen og værditilbuddene.
Først og fremmest betyder fusionen, at vi bliver flere.
Sammen står vi endnu stærkere, og med fusionen træder en lang række store danske virksomheder med ind i klyngen. Det betyder et endnu stærkere netværk og nye muligheder for din virksomhed. Kagen bliver større – og der er ikke noget af det, du i dag kender fra klyngen, der forsvinder.
Ved at forene kræfterne får vi samtidig en endnu tydeligere stemme, dér hvor beslutningerne tages og midlerne fordeles.
Ja, den nye organisation vil dække alle de samme områder, som Food & Bio Cluster Denmark rummer i dag.
Det gælder fx bioressourcer og biosolutions, som fortsat vil spille en markant rolle i den fremtidige organisation. Netop biosolutions er i øvrigt også et fokusområde for AgriFoodTure, der siden etableringen har haft et særligt spor for biosolutions i det roadmap, som partnerskabet er funderet på.
AgriFoodTure er et missionsdrevet partnerskab, der er funderet i et roadmap udarbejdet af 300 forskere og eksperter.
AgriFoodture har 70 partnere, herunder alle de største danske virksomheder i fødevareklyngen og alle vidensinstitutioner. AgriFoodTure har pt. støttet 17 forsknings- og innovationsprojekter og har yderligere 12 projekter i pipelinen. Den offentlige finansiering er hidtil kommet fra Innovationsfonden.
Et missionsdrevet partnerskab er et samarbejde mellem flere aktører, der deler en fælles vision om at løse en samfundsmæssig udfordring.
Det fokuserer på langsigtede mål og samler ressourcer fra både offentlige, private og civilsamfundsaktører for at skabe systemiske forandringer.
Succes måles ikke kun på økonomisk gevinst, men også på samfundsmæssig effekt.
Fusionen vil strømline og styrke innovationsøkosystemet i landbrugs- og fødevaresektoren i Danmark og sikre dens langsigtede bæredygtighed.
Det kan garantere, at samarbejdet mellem de centrale spillere i industri og forskning understøttes af statslige initiativer, hvilket giver et endnu stærkere fundament for fælles udvikling.
Samtidig vil det bidrage til at placere Danmark som en international leder i den grønne omstilling af fødevaresektoren.

6 FORDELE VED EN FUSION
- Én fælles indgang: Virksomheder inden for fødevarer og bioressourcer får én fælles indgang til innovationsressourcer, støtteprogrammer, rådgivning og netværk for virksomheder.
- Én samlet stemme: Dansk fødevare- og bioressourceinnovation får én samlet stemme og strategisk retning, hvilket vil styrke den fremtidige erhvervsudvikling af fødevaresystemet.
- En sammenhængende værdikæde: Hele værdikæden fra mark og stald over produktionsleddet til udnyttelse af bioressourcer og biosolutions bindes tættere sammen.
- Mere effektivt samarbejde: En fusioneret organisation kan sikre, at både små, mellemstore og store virksomheder samarbejder mere effektivt om innovation af nye teknologier og produkter.
- Større politisk gennemslagskraft: Fusionen styrker legitimitet og synlighed over for regeringen og Folketinget, som er hoveddonorerne til langt hovedparten af organisationernes virke.
- Styrket adgang til finansiering: En samlet organisation understøtter strategiske samarbejder med fonde og udvikling af fundingstrategier målrettet medlemmernes behov.
Med fusionen af vores to organisationer kan vi opnå den unikke fordel, at der er én enkelt indgang til erhvervet for virksomhederne.
Det skaber klarhed, som gør at vores medlemmer kan fokusere på deres forretning, og at vi som klynge kan servicere dem bedst muligt.
Den tilgang er også noget, der vækker opmærksomhed internationalt: En superklynge inden for fødevarer.

Find vej
Københavns Universitet
Festsalen, IGN
Øster Voldgade 10
1350 København
Online deltagelse er også muligt.
Jeg er stolt af det levende vækstlag af innovative fødevare-start ups, vi har i Danmark.
Med en ny stærk og synlig organisation, der spænder over hele værdikæden - fra primærproducenter og forskning til forbrugerne - bliver vi endnu bedre rustet til at give de nye virksomheder den viden, indsigt og støtte, de behøver for at overleve de første kritiske år og skalere deres idéer til bæredygtig produktion.

For mere information

Marianne Greve

Sine Riisager


