Møde i netværk for klimastyret planteproduktion

Information

Sted:
Sdr. Stationsvej 26, ”Postbutikken” i stueetagen, 4200 Slagelse
Sprog:
Dansk
Pris:
Gratis / Free
Fra:
24. januar 2023 kl. 13:00
Til:
24. januar 2023 kl. 16:00
Fremtidens afgrøder fra klassisk planteforædling, nye teknikker som CRISPR og ”glemte” plantegenetiske ressourcer

I dag dominerer babyleaf-produkter og krydderurter de vertikale dyrkningssystemer. På netværksmødet sætter vi fokus på de muligheder for produktudvikling, som ligger i klassiske og nye planteforædlingsteknikker og udnyttelse af ”glemte” plantegenetiske ressourcer.

Dato og tid: Tirsdag, den 24. januar kl. 13-16

Mødested: Sdr. Stationsvej 26, ”Postbutikken” i stueetagen, 4200 Slagelse. Tog til Slagelse Station kan med fordel benyttes; der er 2 minutters gang fra tog til mødelokale.

Program

  • Velkommen til netværksmødet og kort introduktion til Food & Biocluster Denmark ved Signe Værbak, Food & Bio Cluster Denmark. Kort præsentationsrunde.
  • Kort introduktion til planteforædling ved Signe Værbak, tidligere forædler ved bl.a. Dæhnfeldt, Sakata og Oterra.
  • Hvidblomstret raps til spirer, babyleaf, olie og bagværk. Et klassisk planteforædlingsprogram med mange mål ved direktør og ejer Erik Tybirk, Knold & Top
  • Kort pause
  • Nye forædlingsteknikker til udvikling af kompakte plantesorter ved professor og sektionsleder Henrik Brinch-Pedersen, Aarhus Universitet.
  • Anvendelse af plantegenetiske ressourcer for udvidelse af produktpaletten i planteproduktion ved direktør Lise Lykke Steffensen, NordGen.
  • Kaffe, diskussion og netværk
  • Afrunding

Knold & Top forædler hvidblomstret raps. Den hvide blomsterfarve er knyttet til fravær/reduktion af en gruppe besk smagende tanniner, som ellers findes i raps. Derfor bliver koldpresset olie fra hvidblomstret raps betegnet som en gourmetolie. Rapsfrøene er velegnede som ingrediens i brød (afventer Novel Food godkendelse) og desuden kan planten dyrkes som grønsag i form af spirer, ”karse”, babyleaf, bundt salat, overvintrende salat og rapsknop. Sandsynligvis er foderværdien af rapsskrå højere for hvid end gul raps, da de beske tanniner i gul raps binder nogle af proteinerne. http://knoldogtop.com/.

Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi, Sektion for Afgrødegenetik og Bioteknologi arbejder med præcisionsforædling, mutationsteknikker, ekspressionsteknikker og GMO-teknikker til at udvikle og forbedre afgrøders egenskaber for anvendelse som fødevarer, foder og biomasse. Derigennem opnås en grundlæggende forståelse af mekanismerne bag vækst og udvikling, herunder især syntese, transport og deponering af næringsstoffer i blade og frø og tolerance overfor abiotisk og biotisk stress. https://agro.au.dk/forskning/sektioner/afgroedegenetik-og-bioteknologi

Nordisk Genressource Center (NordGen) er de nordiske landes fælles videncenter for genetiske ressourcer og plante genbank. Centrets formål er at bevare og fremme bæredygtig anvendelsen af den nordiske mangfoldighed af husdyr, skove og planter som er vigtigt for det nordiske landbrug. NordGen er således også Danmarks videnscenter og nationale genbank for frøformerede plantearter samt kartofler. NordGens arbejde er tæt knyttet til store udfordringer som klimaforandringer, tab af biodiversitet, større selvforsyningssikkerhed, nye produktionsformer og plantebaseret dagsorden. Her er genetisk diversitet en forudsætning for en mere bæredygtig fødevareproduktion og for at nå flere af de globale bæredygtighedsmål. https://www.nordgen.org/.

Praktisk info: Netværksmødet er for virksomheder, vidensinstitutioner m.fl. med interesse i udvikling og samarbejde. Deltagelse kræver medlemskab hos Food & Bio Cluster Denmark, dog er man velkommen til at deltage i et enkelt netværksmøde før indmeldelse. Læs mere om mulighederne her og ræk ud til Signe (svb@foodbiocluster.dk / +45 2498 4719).

Der er et begrænset antal pladser (25 personer). Maksimalt to personer fra hver organisation.

Kontakt

Signe Værbak

svb@foodbiocluster.dk

+4524984719

Møde i netværk for klimastyret planteproduktion
Møde i netværk for klimastyret planteproduktion