Åbent hus på bioraffineringsanlægget i Foulum
Information
- Sted:
- Aarhus Universitet, Steen Blichers Alle 20, Foulum, 8830 Tjele, Bygning L36
- Sprog:
- Dansk
- Pris:
- Gratis / Free
- Fra:
- 14. september 2021 kl. 15:00
- Til:
- 14. september 2021 kl. 17:00
Åbent Hus på bioraffineringsanlægget i Foulum
Aarhus Universitets afdeling i Foulum undersøger hvordan græsprotein kan blive bæredygtigt alternativ til importeret soja. Den 14. september holder Aarhus Universitet og Food and Biocluster Denmark et åbent hus arrangement på Aarhus Universitet i Foulum, hvor alle interesserede er velkomne.
Den globale efterspørgsel efter soja til dyrefoder lægger et enormt pres på naturområder og biodiversitet i de områder, hvor produktionen finder sted. Derfor undersøger forskere fra Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO), om græsprotein kan blive et lokalt og bæredygtigt alternativ til sojaimport. Det sker bl.a. i regi af flere EU-finansierede projekter og nationalt støttede projekter.
På AU Foulum udvikles mulighederne for at udvinde protein af græs. Det grønne protein kan bl.a. anvendes som tilskudsfoder til grise og fjerkræ, mens pulpen (presseresten) kan anvendes som kvægfoder. Herudover er der et restprodukt, som bl.a. kan anvendes til biogas og efterfølgende som gødning.
Den 14. september kl. 15.00-17.00 holdes et åbent hus arrangement, hvor alle interesserede er velkomne.
Kom med i forsøgsmarkerne
Du kan komme med i forsøgsmarkerne på Foulumgård, hvor forskning i dyrkning af grøn biomasse finder sted.
Her undersøger forskerne, hvordan man gennem samspil mellem solstråling, temperatur, vand, jordkvalitet og næringsstoffer kan optimere produktionen af biomasse,
Det betyder, at en række forskellige dyrkningssystemer afprøves på samme mark, hvor forskerne samtidig måler afgrødernes produktivitet og miljø- og klimapåvirkninger.
Du kan se mere i denne video fra forsøgsmarkerne, som fortæller om forskellige græsarter, og hvordan de undersøges.
GO-GRASS-video: Grassfields ( https://owncloud.atb-potsdam.de/owncloud/index.php/s/mJaAdZEW7CLAGTz )
Kig inden for i et bioraffineringsanlæg
Til åbent hus-arrangementet har du mulighed for at besøge universitetets bioraffineringsanlæg, der udvinder protein fra græs og kløver.
Et af formål ene med anlægget er at optimere bioraffineringsprocessen, så man i fremtiden kan opnå et højt udbytte og høj kvalitet af protein udvundet af grøn biomasse.
Derudover arbejder forskerne på at undersøge biprodukterne fra bioraffineringsprocessen med fokus på at genanvende næringsstoffer og skabe bioenergi og biomaterialer.
Du kan se mere i denne video, hvor forskerne fortæller om forskning, der skaber mulighed for at udvikle grøn protein, som et bæredygtigt alternativ til sojaprotein til grise og fjerkræ.
GO-GRASS video: Danish grass replaces soy (https://www.youtube.com/watch?v=-SQOvnutkNY )
Tilmeld dig gerne
Aarhus Universitet og Food and Biocluster Denmark sørger for at der er kaffe og kage i forbindelse med arrangementet.
Programmet er følgende:
15.00 Forsøgsmarken på Foulumgård, Hobro Landevej 17, 8830 Tjele
Velkomst v/Senior Innovation Manager Michael Støckler, Food and Bio Cluster Denmark
Præsentation af markforsøg ved Aarhus Universitet Foulum v/centerleder Uffe Jørgensen,
Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO).
16.00 Bioraffineringsanlægget på AU Foulum, Bygning L36, Blichers Allé, 8830 Tjele
Præsentation af bioraffineringsfaciliteterne og resultaterne herfra v/lektor Morten Ambye-Jensen,
Aarhus Universitets Center for Cirkulær Bioøkonomi.
16.45 Kaffe og kage ved bioraffineringsanlægget.
Arrangementet er støttet af EU in my region og EU’s Regionalfond.
Innovationskraft. Når du deltager i dette event vil din tid blive anvendt som medfinansiering på Projektet Innovationskraft, som er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til standardsats.
Konktakt: Michael Støckler, Senior Innovation Manager, Food and Bio Cluster Denmark, mcs@foodbiocluster.dk , mobil: 40107128.