3. december 2020
Ny kortlægning udarbejdet af Teknologisk Institut på vegne af Danish Food Innovation konkluderer, at fødevareproducenterne er efterladt uden et fælles regelsæt eller certificeringsordning for klimamærkning.
Et stigende antal fødevareproducenter vil gerne efterkomme forbrugernes efterspørgsel efter klimavenlige fødevarer og ønsker derfor at kommunikere det på emballagen. Her er der dog stor forskel på, hvor langt man er med klimamærkningsordninger i fødevareindustrien i forhold til f.eks. emballageindustrien.
Det konkluderer en helt ny kortlægning af klimamærkningsområdet foretaget af Teknologisk Institut for Danish Food Innovation. Der er udarbejdet ISO-standarder for livscyklusvurderinger, men et regelsæt fra EU eller de danske myndigheder mangler.
Sektionsleder Inger Olesen fra Teknologisk Institut er specialiseret indenfor anprisninger og fødevarelovgivning og har været med til at udarbejde rapporten:
– Det er en kompleks beregning, og der hersker uenighed om metoden. Derfor må fødevareindustrien ty til egne klimamærkningsinitiativer, hvis de vil kommunikere, at deres produkt er klimavenligt, forklarer sektionsleder Inger Olesen, Teknologisk Institut.
Rapporten er udarbejdet på baggrund af et øget fokus på bæredygtighed blandt fødevarevirksomheder, hvilket er en tendens innovationsnetværket Danish Food Innovation kan nikke genkendende til:
– Vi oplever, at fødevareindustrien udvikler flere og mere bæredygtige fødevarer. Derfor er det vigtigt at skabe videndeling, matchmaking og netværk omkring emnet. En eventuel klimamærkning kan være med til at skabe gennemsigtighed for forbrugerne, forklarer Innovation Manager Helle Friis fra Danish Food Innovation.
På emballageområdet findes lovgivning på EU-niveau, som skal implementeres af de forskellige medlemsstater. Derud over findes der en række officielle miljø- og klimamærker, som emballageproducenter kan blive certificeret efter.
– Det vil være en stor hjælp for fødevareindustrien, hvis der på fødevareområdet kommer et regelsæt fra EU, som gælder alle medlemsstater på linje med emballageområdet, forklarer sektionsleder Inger Olesen fra Teknologisk Institut.
Fælles regelsæt for klimamærkning efterlyses
/Default.aspx?ID=11051&newsid=2776&Action=1&M=NewsV2&PID=63850
https://foodbiocluster.dk