En tredjedel af den globale fødevareproduktion går hvert år til spilde. EU har derfor sat et mål om at halvere fødevaretabet inden 2030 og nærme sig et nulspild i 2050. Projekt ZeroW (ZeroWaste) er sat i verden for at støtte op om målene ved at skabe innovation og komme med konkrete anbefalinger til ny lovgivning til Europa-Kommissionen. Food & Bio Cluster Denmark har førerpennen på kommunikationen og formidlingen i projektet.
Når FN’s fødevareorganisation FAO anslår, at op mod en tredjedel af vores fødevareproduktion ender som fødevaretab og madspild på grund af fx dårlige transportforhold, uhensigtsmæssige høstmetoder eller decideret madspild i detailleddet og hos forbrugerne, er der noget af tage fat på. Vi skal bruge jordens ressourcer klogt og minimere spildet både af hensyn til klimaet og af hensyn til en stigende verdensbefolkning, som skal brødfødes.
Derfor har Den Europæiske Union søsat det ambitiøse projekt ZeroW, som skal være med til at bane vejen for at nå de politiske mål om et minimalt madspil frem mod 2050 (herunder en halvering af det nuværende fødevaretab inden 2030).
Projektet består af 10 arbejdspakker, hvor Food & Bio Cluster Denmark leder arbejdspakke 10, Dissemmination and communication:
Arbejdspakkerne omfatter: (1) Modelling FLW economics from F2F, (2) 0FLW Data Space, (3) Data-driven near-zero FLW Smart Applications, (4) Systemic Innovation management & demonstration, (5) Systemic Innovation assessment, (6) Fostering systemic innovation & building capacity towards near-zero FLW, (7) Exploitation, sustainability & commercialisation of project outputs, (8) Policy recommendations for just transition to near-zero FLW, (9) Cooperation with EC services & other projects/initiatives, (10) Dissemination and communication og (11) Project management.
I projektet arbejdes der med innovation, data og metoder til at mindske fødevarespild gennem systemiske living labs (såkaldte SILLs), som omfatter:
SILL 1: FLW monitoring & assessment
SILL 2: Innovative sustainable and smart packaging for fresh food products
SILL 3: Wasteless greenhouse solutions for (pre)harvesting aligned with short-term downstream demand
SILL 4: Mobile food valorisation as a service
SILL 5: Ugly food early identification, shelf-life assessment & alternative valorisation
SILL 6: Food waste reduction through advanced data-driven production process control & optimization
SILL 7: Food waste reduction through efficient food bank networks (The Netherlands)
SILL 8: Retail food waste valorisation through algae production for high-value applications
SILL 9: ‘Fork to Farm to Fork’ (3F): Informing and nudging consumers to make better choices through reverse (dietetics) and forward (FLW, sustainability, affordability) optimization (The Netherlands
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem 46 partnere fra en lang række europæiske lande.
Food & Bio Cluster Denmark deltager som eneste danske aktør, og leder arbejdspakken, som skal sikre kommunikation af og formidlingen i projektet.
Projektet løber over fire år fra 1. januar 2022 til 31. december 2025.
Projektet er finansieret af Den Europæiske Union.
Inlecom Commercial Pathways, Wageningen University & Research, Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, Waterford Institute of Technology, BioSense Institute, Digiotouch OU, Own Capital of the Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food, Safe Food Advocacy Europe, VLTN GCV, Instituto Tecnológico de Aragón, Konnecta Systems Limited, ITC – Innovation Technology Cluster Murska Sobota, Institute for Transport and Logistics Foundation, Instituto Tecnológico del Embalaje, Transporte y Logística, Asociatia Transilvania IT, Asociatia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca, Fundación Corporación Tecnológica Andaluza, Instituto Andaluz Investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, AgriFood Lithuania DIHm Sintef, Stichting Katholieke Universiteit Brabant - Tilburg University, Novamont SpA, Sonae MC – Serviços Partilhados SA, Grupo Empresarial La Caña SL, Multiscan Technologies SL, ART21, Lithuanian Vegetable Producers Association, Lithuanian Food Exporters Association, F6S Network Ireland Limited, Allmicroalgae Natural Products, Universidade do Minho, Institute of Communication and Computer Systems - NTUA, Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland, OVAM – Public Waste Agency of Flanders, ICLEI European Secretariat GmbH. Kmetijsko Gozdarska Zbornica Slovenije Kmetijsko Gozdarski Zavod Murska Sobota, University of Maribor, Robin Food NGO, Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V., Asociación de Investigación de Industrías Cárnicas del Principado de Asturias, Aves Nobles y Derivados SL S, Termoformas de Levante SL, Eroski S. Coop, Voedselbank Limburg vzw, SVZ Industrial Fruit & Vegetable Ingredients
Business Development Manager